شخم زنی
یکی از مهم ترین و در عین حال دشوارترین فعالیت های مقدماتی در کشاورزی شخم زنی است. می توان گفت که شخم زنی مهم ترین عملیات در مراحل مقدماتی کاشت محصولات است. برای اراضی بزرگ، تراکتور می تواند بسیار مطلوب و کار امد باشد. اما در زمین های کشاورزی در ابعاد کوچک تر که نمی توان از تراکتور استفاده کرد، استفاده از تیلر های کشاورزی با قابلیت شخم زدن بسیار ایده ال است.
نرم کردن خاک های سنگین
پس از عملیات شخم زنی نوبت به مرحله ای است که باید خاک را از ساختار سخت و یکپارچه خود خارج کرد وان را نرم نمود تا انجا که ترک خوردن آن برای گیاهان دشوار نباشد. کولتیواتورهای دیزلی طوری طراحی شده اند که می توانند همراه با شخم زدن عمیق خاک ان را وارونه و نرم کنند. البته مرحله نرم شدن خاک، از جمله مراحل پس از شخم زدن، طی عملیات خاک ورزی انجام می شود که با انواع شخم کولتیواتور بنزینی قابل انجام است.
شکستن لایه های سخت خاک
درفرایند شخم زنی خاک، لازم است که خاک در سطوح پایین تر نیز شکافته شود. بنابراین، طراحی تیغه در کار با کولتیواتور گازوئیلی به گونه ای است که می تواند لایه های عمیق خاک را نیز ترک دهد. این امر باعث می شود گیاه در آینده نزدیک ریشه های خود را در اعماق خاک گسترش دهد.
سله کشی خاک
شخم زنی یک عملیات مقدماتی در مراحل کاشت است که مدتی قبل از کاشت گیاهان زراعی به انجام می رسد. در فاصله زمانی از شخم زنی تا بذر پاشی و یا کاشت گیاه لازم است تا برای باری دیگر سطح خاک را بر هم زد تا فضای کلی در سطح خاک همگن، نرم و مطلوب شود. این اقدام را به اصطلاح سله کشی می گویند و شخم زن کولتیواتور که همراه با تیغه های پهن شده باشد، می تواند به بهترین نحو این فعالیت کشاورزی را به انجام رساند.
مخلوط کردن کود و کمپوست
یکی از اهداف اصلی در کار با شخم زن ها، همگن سازی خاک در زمانی است که عملیات کود دهی به خاک انجام شده باشد. تجمع کود در یک قسمت از خاک، باعث می شود که گیاه در اینده دچار پوسیدگی شود. بنا براین لازم است تا کود در سطح خاک به خوبی و به شکل همگن مخلوط شود.انجام این عملیات با کلتیواتور به راحتی میسر می گردد.
از بین بردن علف های هرز:
علف های هرز بسیار سریع در سطح مزارع رشد می کنند. به خصوص زمانی که خاک از قبل شخم خورده و آماده باشد. درنتیجه لازم است تا همراه اختلاط خاک با کود با یکدست سازی آن، علف های هرز نیز ریشه کن شوند. تیغه های پهن انواع شخم زن دیزلی و یا بنزینی به راحتی می توانند تمام علف های هرز را در سطح مزارع ریشه کن کنند.
تفاوت کلتیواتور و روتیواتور
در واقع هدف اصلی در طراحی کولتیواتور ها، شخم زنی خاک نمی باشد. چرا که به موازات این دستگاه، دستگاه دیگری با نام روتیواتور طراحی و تولید می شود که می تواند سطح خاک را شخم زنی کند. طراحی و ساخت کولتیواتور با روتیواتور شبیه است و تنها تفاوت در قدرت و یا طرح تیغه ها می باشد. اصولا روتیواتور همان کولتیواتور است که تیغه های آن را عوض کرده اند.
از این رو اگر کولتیواتور به گونه ای طراحی شود که بتوان به نوعی تیغه های آن را تعویض نمود و یا طرح تیغه ها توانمندی بالایی داشته باشد، استفاده از ان در شخم زنی امکان پذیر است. در واقع روتیواتور ها از جمله دستگاه های الحاقی همراه با کولتیواتور ها هستند. تفاوت در ساختار و نوع تیغه ی انها است. ماهیت کلی شخم زن ها را کولتیواتور می نامند.
قیمت کولتیواتور با توجه به اهداف مختلف، متغیراست. چنانچه هدف شما، شخم زنی زمین های سخت در ابعاد وسیع باشد، نیاز به انواع کولتیواتور دیزلی خواهید داشت. این افزایش قدرت به نوبه خود می تواند تأثیر مستقیم بر قیمت کولتیواتور داشته باشد. از طرفی، استفاده از شخم زن بنزینی که قادر به تولید قدرت های متوسطی است، گزینه بسیار مطلوبی برای آماده سازی خاک خواهد بود.