حداقل زمان عمل آوری بتن چقدر است؟
زمان عمل آوری بتن به شرایط زیادی همچون نوع سیمان، شرایط آب و هوایی، میزان نسبت آب به سیمان، روش بتن ریزی و غیره بستگی دارد.
میانگین مدت زمانی که برای عمل آوری بتن در نظر گرفته شده، 28 روز است اما می تواند بسته به شرایطی که بتن در آن قرار دارد تغییر کند.
عمل آوری بتن در هوای سرد:
بتن در هوای سرد و یخبندان به خوبی عمل آوری نمی شود. یخ زدن بتن در حال خشک شدن به دلیل انبساط و انقباض شدید باعث ترک خوردگی آن شده و به طور کامل بتن را نابود می کند.
با کمک روش هایی که در ادامه ذکر می کنیم از یخ زدن بتن جلوگیری می شود.
برای عمل آوری بتن در هوای سرد استفاده از روکش برزنتی برای پوشاندن سنگدانه ها و جلوگیری از خیس و یخ زدن آن ها اقدام مهمی است.
اگر پتوی پشم شیشه (که نسبت به آب نفوذناپذیر است) در دسترس باشد و بتوان از آن برای پوشاندن سنگدانه ها استفاده کرد خیلی بهتر خواهد بود، زیرا در این صورت سنگدانه ها در طول روز از افزایش دما و در طول شب از یخ زدن در امان می مانند.
اگر قسمت فوقانی سنگدانه ها به هر دلیلی یخ زده باشد قبل از اقدام به تولید بتن ابتدا لایه رویی برداشته می شود، زیرا وجود سنگدانه یخ زده دمای بتن را به شدت کاهش می دهد و بعد از آن رساندن دمای بتن به حد مطلوب امکان پذیر نخواهد بود.
استفاده از آب گرم برای تهیه بتن در شرایط آب و هوایی سرد می تواند به رساندن بتن به دمای مطلوب و عمل آوری خوب آن کمک کند.
بهتر است فاصله بین اختلاط و بتن ریزی زیاد نشود تا از اتلاف دمای بتن جلوگیری به عمل آید.
استفاده از پمپ نیز در هوای سرد به دلیل اصطکاکی که در مواد ایجاد می کند باعث افزایش دما شده و بنابراین مطلوب است.
در هوای سرد برای عمل آوری بتن بعد از بتن ریزی، استفاده از وسایل گرمایشی مثل بخاری برقی که دود تولید نمی کند توصیه می شود.
ولی این گرما نباید منجر به خشک شدن بتن شود و اگر رطوبت بتن کم شد بهتر است آن را مرطوب کرد.
بهترین وسیله گرمایشی استفاده از بخار آب است زیرا ضمن گرم نگهداشتن بتن، رطوبت آن را نیز حفظ می کند و عملیات عمل آوری با موفقیت انجام می شود.
عمل آوری بتن در هوای گرم:
برای عمل آوری بتن در شرایط آب و هوایی گرم راهکارهایی وجود دارد که به سه دسته تقسیم می شوند:
انتخاب مصالح مناسب شرایط هوای گرم:
مصالح تولید بتن شامل سنگدانه، سیمان و برخی افزودنی های دیگر است.
در شرایط هوای گرم و مرطوب سنگدانه باید از نوعی باشد که آب کمتری جذب کند. این سنگدانه ها می بایست با مواد قلیایی واکنش نشان ندهند و یون کلر کمتری در محتوای آن ها وجود داشته باشد.
سیمان نیز یکی دیگر از مصالح ساخت بتن است و برای عمل آوری بتن در هوای گرم لازم است. از نوع ریز و زودگیر نباشد و بهتر است از مواد پوزولانی در آن بکار رفته باشد.
علاوه بر این سیمان در هوای گرم باید به نسبت کمتر از آب استفاده شود، زیرا عیار بالای سیمان باعث ترک خوردگی بتن بعد از عمل آوری می شود.
برای عمل آوری بتن در هوای گرم از افزودنی هایی که کند گیر کننده و روان کننده هستند و می توانند اسلامپ را مدت طولانی تری حفظ کنند استفاده می شود.
همچنین افزودنی های حباب زا در این شرایط برای بتن توصیه نمی شوند.
روش خنک نگهداشتن مصالح:
هر چقدر مصالح قبل از ساخت بتن خنک باشند، عمل خنک سازی بتن آسان تر می شود. به جهت پایین نگهداشتن دمای مصالح تدابیر پیشگیرانه در نظر می گیرند.
به عنوان مثال دمای سیمان باید کمتر از 60 درجه نگهداری شود و بهتر است برای جلوگیری از افزایش دمای آن در سیلوهای عایق دار گذاشته شود.
دمای سنگدانه ها نیز باید پایین تر از 40 درجه حفظ شود و برای این کار می بایست دور از تابش نور خورشید قرار گیرد.
آب نیز تا حد امکان خنک نگاه داشته شود و محل نگهداری آن بهتر است در مخازن عایق بندی شده باشد.
ساخت بتن خنک:
خنک نگهداشتن بتن در طول پروسه عمل آوری به تولید بتن مطلوب و مقاوم می انجامد. بنابراین در حین تولید آن بایستی دمای همه مصالح پایین باشد.
استفاده از آب و یخ برای مخلوط کردن با سیمان باعث خنک ماندن بتن و جلوگیری از تبخیر ناگهانی آب آن می شود.
سنگدانه ها را نیز با پاشیدن آب خنک بر روی آن ها خنک نگاه می دارند و با اینکار از تبخیر آب آن موقع عمل آوری بتن جلوگیری می شود.
روش های خنک نگهداشتن بتن در طی عملیات بتن ریزی:
در هوای گرم باید تمهیدات لازم جهت کاهش دمای بتن در طول عملیات بتن ریزی در نظر گرفته شوند.
هر کاری که منجر به پایین آمدن دمای بتن شود مثل پاشیدن آب خنک به بتن، عایق بندی تراک میکسر، حمل بتن با وسایل حمل سربسته و غیره را می توان اجرا کرد.