میلگرد روکش اپوکسی:
میلگرد روکش اپوکسی، میلگرد سیاه با روکش اپوکسی است. این میلگردهای اپوکسی ظاهری سبز رنگ دارند و به نام میلگرد سبز رنگ یا green rebar شناخته می شوند. این میلگردها مقاوم به خوردگی می باشند که جایگزین میلگردهای تقویت کننده ی رایج بدون پوشش شدند.
Hاز نظر استحکام این میلگردهای اپوکسی مقاومتی برابر میلگرد های سیاه دارند اما به خاطر استفاده از روکش اپوکسی بر روی میلگرد ها، 70 تا 1700 برابر نسبت به زنگ زدگی مقاوم تر میشوند.
بتن تحمل تنش های فشاری را دارد و وزن سازه را تحمل می کند اما اگر در معرض تنش های کششی بالا قرار بگیرد به دلیل شکنندگی که دارد ترک می خورد.
به خاطر همین مشکلات میلگردهای اپوکسی به منظور استحکام بخشی به بتن و محافظت در برابر خوردگی مورد استفاده قرار میگیرد.
در واقع میلگردها توانستند این مشکل را برطرف کنند. پوشش اپوکسی مانع از نفوذ کلریدها و اکسیژن به سطح فولاد می شود.
از آن جایی که میلگرد در ابتدا در بتنی که هنوز رطوبت دارد قرار می گیرد، امکان خورده شدن میلگرد فولادی بسیار بالاست که برای رفع این مشکل از پوشش اپوکس استفاده میشود و همچنین در pHهای بالا نیز پایدار است.
گرچه میلگرد اپوکسی به دلیل داشتن پوشش محافظ در برابر آب های دریایی و نمک های یخ زدا هم دارای مقاومت به خوردگی است که همین دلیلی است برای استفاده از میلگرد اپوکسی در سازه هایی دریایی. پوشش های متنوع همانند گالوانیزه یا اپوکسی باعث افزایش مقاومت به خوردگی میلگرد می شود.
روش ساخت میلگرد اپوکسی:
در شروع سطح میلگرد فولادی به طور کامل از اکسیدها، آلاینده ها و روغن تمیز می شود. زیرا وجود آلودگی ها بر روی سطح میلگرد باعث می شود تا پوشش اپوکسی به خوبی به میلگرد نچسبد و به راحتی از آن جدا شود.
سپس میلگرد تمیز در دمای 204.4 الی 232.2 درجه ی سانتیگراد حرارت داده می شود. در مرحله ی بعد، در اسپری الکترواستاتیک که حاوی پودر ریز اپوکسی است قرار می گیرد.
چون میلگرد حرارت داده شده بود، این پودر در سطح میلگرد ذوب می شود؛ پودر ذوب شده ی اپوکسی با انجام واکنش های شیمیایی در آن، باعث ایجاد پیوند عرضی می شود و نتیجتا تبدیل به پلیمر ترموست می شود.
پلیمرهای گرما سخت یا ترموست از پایداری خوبی برخوردار هستند که به این روش fusion-bonded می گویند. همینطور پودر اپوکسی از طریق نیروی الکترواستاتیک نیز جذب میلگرد می شود.
مشکلی که در روش fusion-bonded وجود دارد این است که پوشش تشکیل شده از نظر ضخامت غیریکنواخت است؛ در بعضی قسمت ها پوشش ضخیم تر و در قسمت های دیگر پوشش نازک تر است.
البته با استفاده از روش dipping پوشش یکنواخت تری ایجاد می شود اما پوششی که در روش fusion-bonded ایجاد می شود از نظر چسبندگی به زمینه ی فولادی بهتر است.
کاربرد میلگرد اپوکسی:
در سازه های زیر به کار می رود:
مزایا و معایب میلگرد فولادی اپوکسی:
مزایا:
معایب: