میلگرد برای میخکوبی خاک کاربرد دارد و میخکوبی میلگرد در خاک برای تقویت، مسلح و پایداری خاک کاربرد دارد و مورد استفاده قرار می گیرد.
میخکوبی خاک و مسلح کردن و گود برداری خاک، برای ثابت نگه داشتن میل گرد درون خاک مورد استفاده قرار می گیرد.
به طور کلی می توان گفت که میخکوبی خاک برای ثابت کردن سازه های نگهدارنده مورد استفاده قرار می گیرد.
برای اجرای عملیات میخکوبی میلگرد در خاک، باید به فاصله ی قرار گیری سازه های ثقلی توجه کرد و همچنین رعایت این فاصله ها الزامی می باشد.
برای تقویت کردن و مسلح نمودن خاک باید میلگرد را به عنوان پایه های نگهدارنده، در خاک قرار داد. این کار بیشتر مانند آرماتور بندی در سازه های بتنی می باشد.
در این روش برای جلوگیری از گسسته شدن خاک از مهار های کششی فولادی با قطر بین 20 تا 40 میلیمتر استفاده می کنند و با فاصله ی 2 متر از هم قرار می گیرد و با ارتفاع 70 تا 100 گود را پر می کند.
نحوه کارگذاری میلگرد در میخکوبی خاک:
در ابتدا لازم است تا خاک را تا عمق 1 تا 2 متر و نیم گودبرداری کنیم. سپس باید با کمک یک دستگاه حفار، خط های افقی را برای کار گذاشتن میلگرد ها در خاک ایجاد می کنند.
بعداز آن که میلگرد ها درون خاک قرار گرفت، به آن دوغاب اضافه می کنند. و سپس بعد از پیاده سازی دیوار های زه کشی، عملیات بتن ریزی را انجام می دهند.
بعد از آن صفحات فولادی را روی سطحی که بتن ریزی شده قرار می دهند و به انتهای میخ ها پیچ می شوند. این کار ها تا زما پر شدن کامل گود ادامه خواهد یافت.
روش استفاده از میلگرد در میخکوبی خاک و سپر زنی:
سپر هایی که داخل زمین قرار گرفته می شود، از جنس فولاد، بتن یا چوب می باشد. و با استفاده از لرزش هایی که قطعات پیش ساخته ایجاد می کنند، در داخل زمین قرار می گیرند.
رایج ترین نوع سپر، سپر فولادی است. برای پرکردن مقت گود ها از عملیات سپر زنی استفاده می کنند. اجرای این عملیات در خاک های رسی یا خاک های ماسه ای راحت تر انجام می گیرد.
ولی در خاک هایی که دارای سنگ های بزرگ و قلوه سنگ می باشد، کار سختی است و تقریبا امکان پذیر نیست.
کاربرد میخکوبی در خاک:
سیستم شمع نگهبان و تخته گذاری:
از سیستم شمع نگهبان و تخته گذاری برای جلوگیری از اصابت با تأسیسات زیرزمینی استفاده می شود. همچنین این سیستم را می توان برای ساخت و ساز های دائمی و موقت پیاده سازی کرد.
تخت ها معمولا بین تیرهای نگهبان قرار گرفته می شود و مقاطع فولادی را به عنوان تکیه گاه استفاده می شود.
این سیستم معمولا در مکان هایی که سطح آب پایین تر از مکان گودبرداری است مورد استفاده قرار می گیرد.
کاربرد سیستم دیوار دیافراگمی:
از سیستم دیوار دیافراگمی در جاهایی که دارای خاک نرم و سفره های زیرزمینی می باشد، بیشتر کاربرد دارد.
این سیستم برای گود برداری، باید دوبرابر از حد معمولی عمق گود باشد. میلگرد ها را در سوراخ هایی که پر از گل است کارگذاری می کنند و سپس با بتن آن را میپوشانند.
کاربرد سیستم دیوار شمعی حفر شده:
این سیستم برای حفاری های عمیق استفاده می شود. که در این سوراخ های ایجاد شده، شمع های بتنی میریزند. در جاهایی که مشکل در خاک َوجود داشته باشد، ایز این سیستم استفاده می کنند.
خرپای فلزی:
یکی از متداول ترین روش ها برای ایجاد سازه های نگهبان در سازه های شهری، تعبیه ی خرپای فلزی در سازه است.
اجرا و راه اندازی این سیستم تقریبا آسان و مقرون به صرفه است. این سیستم، انعطاف پذیری خوبی دارد. مکان قابل نصب خرپای فلزی، در اطراف گود ها به صورت قائم می باشد.
که لازم است یک چاه عمیق بیشتر از ارتفاع گود ایجاد گردد. پس از آن خرپا را داخل شمع آرماتور بندی می گذارند و پس از آن روی سطح آن بتن میریزند. این مراحل در امتداد دیواره ها ایجاد می شود.