در سیستم اعلام حریق آدرس پذیر تمامی تجهیزات اعلام حریق مانند: دتکتور، شستی اعلام حریق، آژیر، ورودی و خروجی ها درون یک حلقه (لوپ) قرار می گیرند. و هر یک از تجهیزات دارای آدرس مخصوص به خود هستند که بر روی مرکز کنترل اعلام حریق تعریف می شوند. به طوری که کنترل پنل از طریق آن آدرس مولفه ها را شناسایی کرده و اطلاعات آنها را تبادل می کند.
در این سیستم زون بندی به صورت نرم افزاری از روی کنترل پنل انجام می شود و می توان از چند زون (منطقه) در یک حلقه (لوپ) استفاده کرد. در حلقه تغذیه تجهیزات، تبادل اطلاعات و ارتباط سیگنال ها بین تجهیزات و کنترل پنل مرکزی اعلام حریق از طریق یک جفت سیم انجام می شود.
در سیستم اعلام حریق آدرس پذیر، پروتکل ارتباطی بین تجهیزات و کنترل پنل مرکزی اعلام حریق هر یک از تولید کنندگان با برندهای دیگر متفاوت است. بنابراین در این سیستم می بایست فقط از تجهیزات و محصولات یک برند درون لوپ استفاده نمود. گاهی برخی تولیدکنندگان از یک نوع پروتکل در طراحی و ساخت تجهیزات و محصولات استفاده می کنند. در این صورت بسته به تایید کارخانه سازنده در یک سیستم آدرس پذیر ممکن است یک یا دو مارک معاف شوند.
گاهی برخی سازندگان سیستم اعلام حریق تمامی تجهیزات اعلام حریق را تولید نمی کنند، مانند دتکتور گازی، شاسی اعلام حریق و... که در پروژه به آن ها نیاز است. در این حالت برخی از تجهیزات متعارف اعلام حریق می توانند با استفاده از ماژول های رابط ورودی و یا خروجی در سیستم قابل استفاده باشند. مطابق با استاندارد NFPA72، هیچ محدودیتی برای استفاده حداکثر تعداد تجهیزات در یک حلقه آدرس پذیر وجود ندارد. استاندارد مربوط به سازنده مرکز کنترل و تجهیزات است.
دتکتورهای سیستم اعلام حریق آدرس پذیر
عملکرد کلی دتکتورها همانند دتکتورهای سیستم اعلام حریق متعارف است. با این تفاوت که در این سیستم های آدرس پذیر امکان تنظیم میزان حساسیت وجود دارد. در مقالات قبلی در خصوص دتکتورهای سیستم اعلام حریق توضیحانی را بیان نمودیم (در صورت تمایل می توانید با کلیک بر روی لینک مقاله مربوطه را مطالعه نمایید). در سیستم آدرس پذیر هر دتکتور دارای یک آدرس منحصر به فرد بوده و ارتباط دو طرفه با مرکز کنترل اعلام حریق دارد.
در صورت بروز آتش سوزی، آشکارسازها سیگنالی را به پنل مرکزی ارسال می کنند و پس از شناسایی آدرس دقیق آشکارساز که دود یا حرارت را تشخیص داده بر روی پنل اعلام کننده مناسب دیداری و شنیداری فعال می شود. به عنوان مثال بر روی پنل نوشته می شود دتکتور طبقه دوم اتاق ثبت اسناد. به این صورت محل دقیق حریق مشخص و دسترسی به حریق، کنترل و اطفاء حریق با سرعت بیشتری انجام می گیرد.
مزایای سیستم اعلام حریق آدرس پذیر
معایب سیستم اعلام حریق آدرس پذیر