جعبه فایر باکس آتش نشانی، جعبه فایرباکس یکی از تجهیزات اطفاء حریق و وسیله ای برای نگهداری لوازم اولیه اطفاء حریق از جمله شلنگ، قرقره، نازل، کپسول، شیر و کوپلینگ می باشد، که در زمان اولیه آتش سوزی کاربرد زیادی دارد.
ابعاد جعبه آتش نشانی با توجه به مکان و محتویات داخل آن متفاوت است. با استفاده از لوازم جعبه آتش نشانی می توان از گسترش حریق و بازگشت شعله جلوگیری کرد و زمان لازم را برای خروج ساکنین مهیا نمود.جعبه های آتش نشانی معمولاً به رنگ قرمز، خاکستری و نقره ای عرضه می شوند و در ساختمان های مسکونی، اداری، کارخانجات، واحدهای صنعتی، انبارها و... کاربرد دارد.
استاندارد نصب جعبه آتش نشانی
ابعاد استاندارد جعبه آتش نشانی (فایر باکس)
جعبه های آتش نشانی دارای ابعاد استانداردی (طول، عرض و ارتفاع) نمی باشند و با توجه به نیاز و سفارش مشتری و محتویات داخل جعبه ها با ابعاد متفاوت ساخته می شوند. در ساخت جعبه های آتش نشانی باید این نکته مورد توجه قرار گیرد که متعلقات جعبه آتش نشانی که شامل شلنگ، قرقره، نازل، کپسول آتش نشانی و... می باشند، داخل جعبه فضای کافی داشته باشند.
جعبه کپسول آتش نشانی
نمونه ای از جعبه های آتش نشانی با ابعاد کوچک تری از جعبه های آتش نشانی معمولی یا فایر باکس که فقط برای نگهداری کپسول های آتش نشانی ساخته و استفاده می شوند. این جعبه ها معمولاً در کنار درب ورودی و خروجی ساختمان نصب می شوند تا به راحتی مورد استفاده افراد قرار گیرند. جعبه های کپسول آتش نشانی در دو نوع حائل دار و معمولی ساخته می شوند.
شبکه آب جعبه آتش نشانی (رایزر آتش نشانی)
این شبکه یک سیستم لوله کشی آب از کف زمین تا بالاترین نقطه ساختمان (بام) با حداقل قطر 4 اینچ است، از هر طبقه به جعبه آتش نشانی وصل شده و وظیفه آبرسانی به جعبه آتش نشانی را برعهده دارد.سیستم شبکه آب آتش نشانی ساختمان به سه گروه 1- سیستم رایزر تر 2- سیستم رایزر خشک 3- سیستم مرکب تقسیم بندی می شوند.
سیستم رایزر تر: از این سیستم بیشتر در جعبه های آتش نشانی هوزریلی استفاده می شود. این سیستم به آب شهری متصل بوده و داخل لوله ها که از سطح زمین تا پشت بام امتداد یافته اند آب موجود است و در هر لحظه قابل استفاده می باشند. سیستم های لوله های تر برای استفاده ساکنین برای اطفای حریق های کوچک مورد استفاده قرار می گیرند.
سیستم رایزر خشک: در این سیستم آب در لوله وجود ندارد و لوله ها خشک می باشند، برای استفاده از این سیستم پمپ آتش نشانی را به لوله ای که در ورودی ساختمان و یا طبقه همکف است متصل کرده و آب را در آنها پمپاژ می کنند. معمولاً از این سیستم در جعبه های آتش نشانی که دارای شلنگ برزنتی هستند استفاده می شود.
پسیستم مرکب (تر و خشک): در برخی از ساختمان ها با توجه به مساحت، ارتفاع و... از ترکیب دو سیستم تر و خشک به طور همزمان استفاده می شود. در ساختمان های بلند جهت رساندن آب به جعبه های آتش نشانی وجود یک پمپ خودکار لازم است.