پروفیل سبک یکی از رایج ترین مقاطع فولادی در ساختمان سازی و صنایع مختلف می باشد. اکثر افرادی که با ساختمان سازی سر و کار دارند، با پروفیل سبک آشنایی دارند.
نگاهی به تاریخچه پروفیل سبک:
حدود 100 سال پیش برای اولین بار پروفیل مبلی یا پروفیل سبک در آمریکا شمالی مورد استفاده قرار گرفت.
در ابتدا پروفیل سبک فقط به صورت آزمایشی در ساختمان سازی استفاده میشده، ولی بعد از مدت ها عملا به عنوان یکی از پرکاربرد ترین مصالح ساختمانی در نظر گرفته شد.
از سال 1940، محصولات نورد سرد، مانند قوطی پروفیل ها بسیار پرکاربرد و شناخته شده هستند و جایگاه ویژه ای درساخت و ساز محصولات دارد.
لازم به ذکر است که پروفیل سبک از گذشته تا کنون پیشرفت چشم گیری داشته.
پروفیل سبک یا مبلی چیست؟
پروفیل سبک یا پروفیل مبلی یکی از مقاطع پرکاربرد فولادی میباشد. سطح مقطع پروفیل مبلی تا آخر در تمام طول محصول یکسان میباشد.
پروفیل سبک، به وسیله ی نورد سرد تولید میشود. این نوع پروفیل، با ضخامت ی 0.7 تا 1.5 میلیمتر تولید و در بازار عرضه میگردد. پروفیل های ساختمانی در ابعاد و ضخامت های متفاوت تولید میشود.
به طور کلی در صنایعی که به پروفیل های با ضخامت کم نیاز داشته باشند، از پروفیل سبک یا پروفیل مبلی استفاده میشود.
سطح مقطع پروفیل سبک، می تواند به چهارحالت سه گوش، چهارگوش، دایره ای و یا ترکیبی باشد. از متداول ترین حالت پروفیل سبک می توان به پروفیل مبلی با سطح مقطع مربع و یا قوطی سبک با سطح مقطع مستطیلی اشاره کرد.
فرایند تولید پروفیل سبک:
پروفیل ها به طور کلی به سه روش تولید میشود که در ادامه به طور مختصر با این سه روش آشنا میشویم.
روش اول:
رول های ورق روغنی را با برش های طولی به صورت تسمه با ضخامت مشخص در می آوردند. پس از آن در دستگاه رول فرمینگ قرار می دهند و ظاهر محصول را شبیه لوله در می آوردند.
بعد از قرار گرفتن دو لبه ی تسمه روی همدیگر و مماس شدن آن، برای محکم شدن، با یکی از روش های جوشکاری به یکدیگر جوش می دهند.
و در نهایت پروفیل مورد نظر تولید میگردد. معمولا جوشکاری که برای تولید پوفیل استفاده میشود، جوشکاری القایی نام دارد.
روش دوم:
در این روش ابتدا باید تسمه به دو صورت قوطی یا چهارگوش خم شود. سپس محصول را به وسیله چند غلتک شکل دهنده، دولبه ی آن را به هم نزدیک میکنند و روی یکدیگر قرار می دهند. و سپس با روش القایی، دو لبه را به یکدیگر جوش می دهند و پروفیل مبلی تولید میگردد.
روش سوم:
در این روش پروفیل سبک به شکل درز دار تولید میگردد و دونیمه ی پروفیل جدا گانه تولید میشود. و سپس جوشکاری میشود.
این روش کمتر از آن دو روش بالا استفاده میشود. پروفیل هایی که با این روش تولید میشود، از لحاظ خواص مکانیکی بسیار ضیف تر است و قیمت کمتری دارد.
کاربردهای پروفیل سبک:
از مهم ترین ویژگی های پروفیل سبک، می توان به موارد زیر اشاره کرد:
معرفی تولید کنندگان پروفیل سبک:
کارخانه های تولید کننده ی پروفیل سبک و مبلی، در قیمت گذاری تأثیر گذار هستند. معمولا کارخانه هایی که پروفیل سنگین تولید میکنند، پروفیل سبک هم تولید میکنند.
از جمله کارخانه هایی که پروفیل سبک تولید میکنند می توان به کارخانه های فولاد ساب، کویر، پروفیل خاور هما صنعت اشاره کرد.