ایزوپروپیل استات مایعی بی رنگ با بویی خاص شبیه بوی میوه می باشد. یک ترکیب ارگانیک است که محصول استرینگ اسید استیک و ایزوپروپانول است. فرمول مولکولی این استر C5H10O2 یا و وزن مولکولی آن 102,13 گرم بر مول می باشد.ایزوپروپیل استات در نوشیدنی های الکلی یافت می شود.
این ماده از میوه هایی همچون خربزه، سیب، موز، سیاه دانه و روغن انگور استخراج می شود همچنین یکی از عناصر طعم دهنده است که در پنیر چدار، سویا، آبجو، شراب قرمز و شراب سفید هم وجود دارد.این ماده در دما و فشار معمولی پایدار بوده و با هیدروکسید های فلز قلیایی مانند هیدروکسید سدیم، اسید نیتریک و اکسید کننده های قوی ناسازگار است.
تولید ایزوپروپیل استات
ایزوپروپیل استات طی یک فرآیند تقطیر واکنشی بین اسید استیک و ایزوپروپانول با خلوص بالایی تولید می شود. البته، با توجه به اینکه در این واکنش انرژی زیادی صرف می شود، یک فرآیند تقطیر با حرارت متفاوت برای کاهش هزینه و ذخیره انرژی پیشنهاد می شود.
کاربرد ایزوپروپیل استات
کاربرد ایزوپروپیل استات به عنوان حلال و عصاره کننده برای مشتقات سلولز، پلاستیک، روغن و چربی می باشد و به طور گسترده ای در مواد دارویی، کشاورزی، پوشش ها، جوهر و دیگر صنایع استفاده می شود. این ماده یک حلال فعال برای بسیاری از انواع رزین های مصنوعی مانند استات بوتیرات سلولز، نیتروسلولز، کوپلیمرهای وینیل، پلی استر، پلی آمید، اکریلیک و آلکیدی است و در نیتروسلولز، رزین، پلاستیک، رنگ، لاک، جوهر، سنتز آلی و عطرها دارای حلالیت عالی است.کاربرد ایزوپروپیل استات در صنایع غذایی جهت تولید طعم و رایحه های رایج بر روی میوه ها به عنوان اسانس می باشد.همچنین یک ماده ضدعفونی کننده است که معمولا در صنعت استفاده می شود.
نکات ایمنی و خطرات استفاده از ایزوپروپیل استات
ایزوپروپیل استات در هر دو شکل مایع و بخار، کاملا قابل اشتعال است بنابراین باید جهت جلوگیری از آتشسوزی، مراقبت های لازم را به عمل آورد. در صورت بلعیده شدن یا استنشاق آن ممکن است برای سلامتی مضر باشد.