نانو سیلیس (Nano Silica) که به نانو ذرات سیلیکا هم معروف است، یکی دیگر از افزودنی ها به ترکیب بتنی می باشد که همانند میکروسیلیکا بر پایه یک ترکیب پوزولانی تشکیل شده است. این ماده در افزایش مقاومت و استحکام بتن نقش بسیار مهمی دارد؛ به طوری که با افزایش نانو سیلیس به ترکیب ماسه برای ساخت بتن، استحکام و مقاومت آن در مقایسه با یک بتن معمولی افزایش پیدا خواهد کرد.
امروزه نانوسیلیس به دو شکل پودر و ژل، و در دو نوع نانو سیلیس آب گریز و تعلیق وجود دارد، که هرکدام با توجه به کاربردی که دارند، مورد استفاده قرار می گیرند. به طور کلی نانو سیلس علاوه بر استفاده در ساخت بتن و مصالح ساختمانی، در بخش های دیگری چون پزشکی، تولیدات پلاستیک، ریخته گری و … نیز استفاده می شود.
کاربرد نانو سیلیس در بتن
نحوه استفاده نانو سیلیس
مقدار استفاده از نانو ذرات سیلیس در بتن، به سطح مورد نظر بستگی دارد. اگر نانوسیلیس حالت مایع داشته باشد، باید با مواد تر و آب ترکیب شود و اگر حالت جامد و پودری داشته باشد، باید مستقیماً با مواد خشک ترکیب شود و به هیچ عنوان نباید آن را مستقیم با آب مخلوط کرد، تا کیفیت و کارایی اولیه خود را حفظ کند. به طور کلی برای استفاده دقیق تر از نانو سیلیس در ترکیب بتنی باید آزمایشگاه مورد نظر مشخص کند که چه مقدار از این ترکیب وارد ترکیب بتنی شود تا مقاومت و استحکام بتن را افزایش دهد.
مزایای نانو سیلیس
مشخصات ظاهری
نانو سیلیس از ذرات کریستالی دانه ریز با رنگی سفید و شفاف تهیه شده است. اندازه هردانه نانوسیلیس کمتر از 100 نانومتر بوده و به دو صورت جامد و مایع در بسته بندی هایی با وزن های مختلف عرضه شده است. نانوسیلیس مایع را تنها می توان برای مدت 1 سال در بسته بندی اولیه خود و به دور از تابش مستقیم نور خورشید و سرما و یخبندان نگهداری کرد.
اما نانو سیلیس جامد به مدت 3 سال قابل نگهداری است. توجه داشته باشید که در این بازه های زمانی، محصول کارایی و کیفیت اولیه خود را حفظ خواهد کرد.نانو سیلیس به هیچ عنوان ماده اشتعال زایی نیست، اما به دلیل ترکیبات شیمیایی که در ساختار خود دارد، نباید در تماس با پوست انسان قرار بگیرد. و در صورت تماس، باید دست و صورت را با آب و مواد شوینده به صورت کامل شست.