اسید اولئیک (Oleic acid) ماده ای است که در تمامی زمینه ها اعم از بهداشتی و آرایشی، خوراکی، دارویی و درمانی و در بخش های مختلف صنعتی مورد استفاده قرار می گیرد. در بسیاری از مواد غذایی از جمله انواع روغن ها، مغزها، کره، تخم مرغ، آجیل، پنیر، گوشت و دانه های چرب اسید اولئیک نقش بسیار پررنگی دارد.
اما استفاده از آن در ساخت روغن های گیاهی و خوراکی از جمله روغن های زیتون، کلزا و هسته انگور امروزه به شدت رایج شده است. اسید اولئیک در واقع ماده ای بدون بو و زرد رنگ بوده که در دسته بندی اسیدهای چرب طبیعی قرار گرفته و در واقع می توان گفت یک اسید چرب امگا 9 به شما می رود. به دلیل داشتن مواد مغذی و چربی های طبیعی، بسیاری از دانشمندان پیشنهاد می کنند تا در پخت و پز و در بخش های خوراکی بیشتر از آن استفاده شود.
ویژگی و کاربردهای اسید اولئیک
اسید اولئیک چگونه تولید خواهد شد؟
اسید اولئیک ها به طور طبیعی وجود ندارند بلکه باید آن ها را با استفاده از فرآیند صابونی سازی به تری گلسیرید که در واقع همان اسید اولئیک بوده تبدیل کرد.در روش دیگر تولید اسید اولئیک، از اسید استئاریک استفاده می شود. به این ترتیب که اسید اولئیک تحت تأثیر آلکان ها و اسید کربوکسیلیک قرار می گیرد و با ایجاد یک پیوند دوگانه هیدروژنه شده اسید اولئیک شکل خواهد گرفت، اکسیداسیون این پیوند دوگانه با سرعت بسیار کمی در هوا انجام می شود.
شرایط نگهداری از اسید اولئیک
به منظور حفظ کیفیت و کارایی اولیه اسید اولئیک تنها می توان آن را در بسته بندی اولیه خود به دور از تابش مستقیم نور خورشید و سرما و یخبندان نگهداری کرد. این اسیدها اشتعال زا هستند و در صورت تماس با هرگونه حرارتی ممکن است شعله ور شوند، در صورت بروز چنین مشکلی بهتر است برای خاموش کردن آن به جای استفاده از آب از عوامل خاموش کننده دیگری چون دی اکسید کربن و پودرهای شیمیایی خشک استفاده کرد.