بایوسایدها (Bioside) مواد شیمیایی و غیراکسنده ای هستند که که از رشد میکروب ها و باکتری ها جلوگیری می کنند، امروزه به نام های میکروب کش و باکتری کش هم شناخته می شوند.بایوسایدها در محیطی که PH آن بین 0 تا 11 باشد و در فشار psi15000 قادر به فعالیت هستند، بایوسایدها در محیط هایی چون آب، آب دریا، خاک، نفت و مایعات روغنی قادر می توانند فعالیت کنند.بایوساید محلولی مایع و زرد رنگ بوده که میزان اثربخشی و کارایی آن بستگی به غلظتش دارد.
بایوسایدها چند نوع هستند؟
ابتدا باید با نحوه عملکرد بایوسایدها آشنا شد. بایوسایدها فعالیت میکروارگانیسم هایی که منجر به تغییر درعملکرد سلول ها می شود را متوقف می کنند و در نهایت منجر به مرگ آن ها می شوند. طبق این عملکرد بایوسایدها به دو دسته اکسید کننده و غیر اکسید کننده تقسیم می شوند.
- بایوساید اکسید کننده: این دسته از بایوسایدها به شکل مایع و جامد هستند، یکی از رایج ترین بایوسایدها هستند که کیفیت و اثربخشی آن بستگی به غلظت دارد.
- بایوساید غیر اکسید کننده: دی آمین ها، آلدهیدها، آمین ها، کوارتزی، آمونیوم و آکرولئین ها جزو این دسته از بایوسایدها هستند.
- بایوسایدهای فلزی: از یون نقره برای ضدعفونی کردن سیستم های آب سنعتی استفاده می کنند، از این بایوساید به دلیل خطراتی که برای سلامتی انسان می تواند داشته باشد به صورت عموم استفاده نخواهد شد و کاربرد بسیار محدودی دارند.
بایوسایدها از لحاظ ماهیت شیمیایی به دسته های مختلفی تقسیم می شوند:
- هیدروکینون
- آبژاول
- گلوتارآلئید
- دی برمو نیتریلوپروپین آمید
- ایزوتیازولین
- دی متیل بنزو آلکونیوم کلراید
- پروکسی استیک اسید
ویژگی ها و کاربردهای بایوساید چیست؟
- یکی از مهم ترین و بارزترین ویژگی های این ترکیب شیمیایی ضدغفونی کننده بودن آن است به همین دلیل در آب های راکد، مخازن آبی و استخرها برای جلوگیری از رشد میکروب ها و باکتری ها از بایوساید استفاده می کنند، مقدار آن بستگی به حجم آب دارد.
- در ساخت انواع آفت کش ها و حشره کش ها از آن استفاده می شود.
- از این ماده شیمیایی در بخش های دارویی و درمانی و در ساخت انواع داروها و پمادهای ضدقارچ و ضد میکروب از آن استفاده می شود.
- هرچه مدت زمان بیشتری بایوساید با محیط در ارتباط باشد، نیتروژن و فسفر داخل خود را بیشتر به محیط وارد می کند در نتیجه مرحله باکتریوساید آغاز خواهد شد.
- بایوسایدها حاوی مواد ضدخوردگی هستند.
- مقاومت بسیار بالایی در برابر رسوبات دارند و از ایجاد رسوب جلوگیری می کنند.
- کنترل کننده و از بین برنده جلبک ها و باکتری های داخل آب هستند.
- بایوسایدها باعث کاهش کشش سطحی آب می شوند.
- قابل استفاده در صنایع مختلفی چون آب و فاضلاب، کاغذ، رنگ، سیستم های خنک کننده و…
- با محیط زیست بسیار سازگار بوده و هیچگونه ضرر و زیانی برای محیط زیست نخواهد داشت.
- در صنایع نفت و گاز از تشکیل سولفید آهن و از خوردگی جلوگیری می کنند.
- کاهنده هزینه تولید
نحوه استفاده از بایوساید در تصفیه آب
در بخش تصفیه آب از بایوساید به عنوان یک ماده ضدعفونی کننده، کشنده میکروب ها و باکتری ها استفاده فراوانی می شود. از انواع مختلف بایوساید چون کلر، برم و بایوسایدهای غیر اکسنده در بخش تصفیه آب استفاده می شود.