امروزه در صنایع ساخت ساز و ساختمانی، برای جلوگیری از عبور آب در درزهای اجرایی و انبساطی سازه های بتنی واتراستاپ ها مورد استفاده قرار می گیرند. هم چنین از گذشته دور به دلایل متفاوت فنی و اقتصادی از بتن و سازه های بتنی برای ذخیره، هدایت و انتقال آب استفاده شده است. در کنار استفاده ی گسترده از سازه های بتنی لزوم حفظ و نگهداری و بهینه سازی آن روز به روز افزایش میابد.
خصوصیات فیزیکی و شیمیایی واتراستاپ ها
یکی از نیازهای مهم در حفظ و نگهداری سازه های بتنی، فراهم کردن درزهای انقباض و انبساط برای کنترل رفتارهای سازه ای بتن و جلوگیری از بروز ترک در مقاطع حجیم و بزرگ است. همچنین محدودیت های اجرایی و لزوم قراردادن درزهای اجرایی یا قطع بتن و علاوه بر آن دیگر عوامل اصلی نیاز سازه های بتنی آبی یا مستغرق، افراد فعال در این حوزه را مستلزم به استفاده از مواد و مصالح آب بند کننده می کند.
به همین دلیل نوارهای آب بند کننده یا واتراستاپ ها به طور گسترده مورد استفاده قرار می گیرند.واتراستاپ ها برای آب بندی انواع درزهای بتن کاربرد دارند که در سه سیستم تزریق، پی وی سی PVC و واتراستاپ های منبسط شونده ی بنتونیتی وجود داشته و قابل استفاده هستند. بدیهی است که هر یک از این واتراستاپ ها معایب و مزایای زیادی دارند.
کاربرد واتراستاپ
نحوه استفاده از واتر استاپ
در ابتدای کار برای اینکه بتوانید بازده خوبی از واتراستاپ ها بگیرید باید به نکاتی چون نوع سازه، مفصل ها، میزان فشار و تغییرات شیمیایی آن سازه توجه کرد. متصل کردن واتراستاپ به دو روش انجام می شود:
در روش اول، واتراستاپ را با استفاده از دستگاه اتو روی سطح مورد نظر می چسبانند در این روش واتراستاپ گرم شده و قدرت چسبندگی بیشتری به بتن پیدا می کند به طوری که پس از سرد شدن به هیچ عنوان از یکدیگر جدا نخواهند شد.
در روش دوم، واتراستاپ را با استفاده از چسب های صنعتی به بتن می چسبانند و بعد از چسب زدن آن را برای چند دقیقه تحت فشار بالا بین دستگاه قرار می دهند تا کاملا به بتن متصل شود. با کیفیت ترین و مطمئن ترین راه استفاده از اتو ( حرارت) بوده است.
ویژگی ها و مزایا واتر استاپ
مشخصات ظاهری واتراستاپ
واتراستاپ ها نوارهای زردرنگ با ضخامت های مختلفی چون 4، 9، 12 میلی متر هستند با درصد جذب آب بسیاری کم و مقاومت کششی بسیار بالا که این ویژگی هم در افزایش طول و هم در افزایش عرض واتراستاپ دیده می شود، تغییر سایز عرض و طول واتراستاپ به فشار آب و سطح مورد نظر بستگی دارد.جنس و اندازه واتراستاپ ها با توجه به سطح موردنظر قابل تغییر بوده و به طور کلی سه دسته با کاربرد های متفاوت تقسیم می شوند؛
واتر استاپ هیدروفیلی
به صورت کلی؛ برای جلوگیری از نفوذ آب و سایر سیالات به درون بتن و سازه های بتنی از واتراستاپ یا آب بند استفاده می شود. واتراستاپ با طولانی تر کردن مسیر حرکت آب در طول سازه از ورود آن به بتن جلوگیری می کند. واتراستاپ ها انواع مختلفی دارند که با توجه به سطح و شکل سازه مورد نظر باید انتخاب شوند. واتر استاپ هیدروفیلی، پی وی سی و بنتونیتی از مهم ترین و پرکاربردترین آنها است.
واتر استاپ هیدروفیلی ( Hydrophilic waterstop)، از پرکاربردترین واتراستاپ ها محسوب می شود که دارای جنس پلاستیکی و کاملا قابل ارتجاع است، به طوری که اگر در معرض برخورد با آب قرار بگیرد متورم شده و سایز آن افزایش پیدا خواهد کرد و به این ترتیب از ورود آب به درون سازه یا بتن جلوگیری می کند.
کاربرد واتر استاپ هیدروفیلی
واتراستاپ بنتونیتی
واتراستاپ ها نوارهای پلاستیکی هستند که از ورود آب و مایعات دیگر به درون بتن و سازه های بتنی جلوگیری می کنند، این نوارها با طولانی تر کردن مسیر حرکت آب، درصد نفوذ آن را به داخل بتن به شدت کاهش می دهند. واتراستاپ ها انواع مختلفی دارند که از مهم ترین و پرکاربردترین آن ها می توان به واتراستاپ هیدروفیلی، واتراستاپ پی وی سی و واتراستاپ بنتونیتی اشاره کرد.
واتراستاپ بنتونیتی (Bentonite Water Stop) بر پایه پلیمرهای پلاستیکی و سدیم بنتونیت فعال ساخته شده و زمانی که در محل مورد نظر و در معرض تماس با آب قرار گیرد متورم شده و جلوی نفوذ آب به درون سازه را خواهد گرفت. واتراستاپ بنتونیتی در مقایسه با سایر واتراستاپ ها بسیار باریک بوده، به همین دلیل می توان از آن در تمامی سطوح استفاده کرد، واتراستاپ بنتونیتی می تواند یکی از بهترین گزینه ها برای جایگزین کردن واتراستاپ پی وی سی باشد.
کاربرد واتراستاپ بنتونیتی
واتر استاپ پی وی سی
واتر استاپ ها (water stop) از ورود و نفوذ آب به داخل درزها و شکاف های بتن جلوگیری می کنند و بیشتر در ساخت سازه های صنعتی و ساختمانی مورد استفاده قرار می گیرند، این نوارهای زرد رنگ در سایزها و مدل های مختلف بنابر کاربردی که دارند استفاده می شوند.نحوه عملکرد آن ها بسیار متفاوت از سایر آب بندها بوده، بدین گونه که به وسیله لوله باریکی که در وسط این نوار لاستیکی قرار دارد مسیر حرکت آب طولانی تر خواهد شد و از نفوذ آب به درون بتن و ایجاد ترک در آن جلوگیری خواهد کرد. واتر استاپ ها انواع مختلفی دارند، یکی از انعطاف پذیرترین واتر استاپ ها، واتر استاپ پی وی سی( PVC water stop) است. واتر استاپ پی وی سی یکی از پرکاربردترین و پر استفاده ترین واتر استاپ های صنعت ساختمانی نیز می باشد.
کاربرد واتر استاپ پی وی سی