پلیمر PVC که یکی از اصلی ترین محصولات پتروشیمی است، محدودیت های مختلفی از جمله آسیب پذیری بالا در برابر حرارت و عدم انعطاف پذیری و نرمی دارد. به جهت رفع این محدودیت ها و افزایش گستره کاربرد این محصول، آن را به گرانول تبدیل می کنند. در فرآیند تبدیل پلیمر PVC به گرانول، افزودنی های مختلفی، از جمله نرم کننده ها به گرانول افزوده می شوند.
انواع نرم کننده های گرانول قابلیت کاربرد و مصرف آن را گسترش داده و ضمن حفظ استحکام ماده اولیه، نرمی و انعطاف پذیری آن را بالا می برند.در ادامه این صفحه به بررسی انواع نرم کننده های گرانول می پردازیم و به سوالات زیر پاسخ می دهیم: چرا باید از نرم کننده های گرانول استفاده کرد؟ خواص نرم کننده ها چیست؟ نرم گننده های گرانول چند نوع بوده و کاربرد هریک از آن ها برای چه مصارفی است؟
نرم کننده گرانول چیست؟
نرم کننده های گرانول، همان طور که از اسمشان نیز مشخص است، برای نرم کردن و بالا بردن انعطاف پذیری گرانول ساخته شده اند. پلیمر PVC یک پلاستیک سخت و صلب است؛ اما با استفاده از نرم کننده ها نرم و انعطاف پذیر می شود. نرم کننده ها موادی روغنی هستند و نقطه جوش آن ها بالاست.
نرم کننده ها دمای انتقال شیشه ای را پایین می آورند و باعث می شوند محصولات تولید شده در دمای پایین هم انعطاف قابل قبولی داشته باشند. برای تولید محصولات پلاستیکی که نیازمند نرمی و انعطاف هستند، مانند شلنگ یا انواعی از کابل ها، از این نرم کننده ها استفاده می شود. یکی از پرکاربردترین نرم کننده های گرانول، روغن DOP است.
دلایل استفاده
به صورت خلاصه و کلی نرم کننده ها برای منعطف کردن محصول، ضمن حفظ استحکام و پیوستگی آن به کار می روند. البته استفاده از نرم کننده ها خواص و اهداف دیگری نیز دارد. از جمله خواص افزودنی های نرم کننده می توان موارد زیر را نام برد: