رتبه بندی کردن شرکت ها در جایی که به دلائل مختلف دریافت آمار شرکت ها از خودشان کار سختی است ولی با این حال با توجه به موارد و پارامترهای فوق و نظر مشتریان خریدار استخراج شده و سابقه تولید باید رتبه بندی کنیم.
این رتبه بندی براساس پارامترهای فوق نتیجه محصول تولیدی در بازار و فیدبک مشتریان در این خصوص است.
ذکر این نکته لازم است که این رتبه بندی نسبی بوده و لیکن ما عملکرد شرکت های تولیدی کشور را در طول دو سال گذشته بررسی کرده ایم و مبنای این رتبه ها هم دقیقاً موارد بالا بوده است،
این رتبه بندی به معنای تایید کامل محصولات این شرکت ها نیست بلکه ضمن اینکه اعلام می کنیم تمامی تولید کنندگان در تولید خود دارای افت و خیز هستند ما اولویت بندی را بر اساس معدل عملکرد سالیانه و تولید با افت خیز کمتر انجام داده ایم.
رتبه اول: کمپوست یکتای سپاهان:
جمله معروفی در مورد این شرکت بین مشتریان وجود دارد که می گویند کمپوست یکتا در بدترین حالت خرج خودش را می دهد. سابقه تولید کمپوست مکانیزه این شرکت به سال 1385 برمی گردد و افتخار مدیران این شرکت بومی سازی کل خط تولید و بر عکس رقبای خود هیچ گونه ماشین آلاتی را از خارج وارد نکرده است و از توانمندی های داخلی استفاده نموده است، تکنولوژی تولید این شرکت، الگو گرفته از دالسم ولی کاملاً ایرانی است.
محاسن:
در حال حاضر سه دستگاه بلوکر در این مجموعه به کار گرفته شده که باعث شده بتواند نیاز مشتری هایش را در زمان کمتری به دستشان برساند.
قرار گرفتن در منطقه مرکزی ایران امکان دسترسی به بازارهای زیادی را برای این شرکت فراهم کرده است دسترسی به بازارهای استان های فارس و جنوبی و غرب کشور و شرق قدرت رقابت خوبی به این شرکت داده است (پارامتر موقعیت جغرافیایی).
افت و خیز نسبتاً کم در کیفیت کمپوست یعنی در کل معدل تولید بهتری نسبت به رقبای خود دارد که همان طور که گفتیم بسیار مهم است و باز تأکید می کنیم منظور از باردهی بالاتر متوسط و معدل بالاتر نسبت به رقبا و ماکزیمم باردهی نباید ملاک عمل باشد.
ابداع روش حذف خاک موجود در کلش و سوفال گندم با تکنولوژی خط شستشوی کامل کلش گندم برای اولین بار در ایران که به تازگی تعدادی از شرکت ها هم از این کار شرکت یکتا الگو گرفته اند.
نقطه قوت این شرکت را باید عقد قراردادهای مشخص و خدمات بعد از فروش دانست؛ داشتن برنامه مشخص برای واحد خدمات و کارشناس آموزش دیده بازدید از واحدهای مشتریان و تماس های مرتب برای پیگیری عملکرد کمپوست از مشتری
(برای هر پارتی کمپوست حداقل سه بار تماس با مشتری گرفته می شود) برگزاری کلاس های آموزشی رایگان در نقاط مختلف کشوربرگزاری دو دوره کارگاه آموزشی کشوری با حضور دو کارشناس بین المللی برای مشتریان خود
معایب:
رتبه دوم: کمپوست ملارد:
رتبه دوم را باید به با سابقه ترین تولید کننده کمپوست بلوک در ایران یعنی کمپوست ملارد داد. این کمپوست توسط شرکتی به همین نام (شرکت کشت وصنعت ملارد) که در سال 1364 راه اندازی شد تولید می شود و همان طور که گفته شد از با سابقه ترین واحد های تولیدی در کشور می باشد.
در حال حاضر ظرفیت تولید کمپوست ملارد با ظرفیت حدود 65 هزار تن و از نظر قارچ در کشور، رتبه یک را دارد (توجه داشته باشید که رتبه بندی ما فقط براساس ظرفیت نیست بلکه بر اساس پارامترهایی است که عنوان شد چون ظرفیت تولید برای مصرف کننده و مشتری ها یک مزیت محسوب نمی شود بلکه ممکن است برای تولید کننده یک مزیت رقابتی باشد آن هم نه الزاماً).
چرا کمپوست ملارد را باید پیشکسوت تولید کمپوست در ایران دانست؟
در سال 1380 با کمک شرکت انگلیسی و خرید دستگاه تونل پرکن از شرکت ها تری مستر (https://www.traymaster.co.uk/) و کمپوست ترنر از تیلوت و بلوکر آلپی تونل های جدیدش برای اولین بار در ایران با سیستم کف اسپیگوت را راه اندازی کرد که البته روش تولید همان روش هوادهی و قالب بود که در روش تولید کمپوست سنتی به کار می رفت اما به خاطر اینکه همان کمپوست سنتی را با دستگاه به صورت ماشینی و در تونل های اسپیگوتی و به شکل بلوک تولید می کرد.
با توجه به اینکه چندین سال به خاطر عدم وجود رقیب تنها برند تولید کمپوست بلوک بود، برند با سابقه ای محسوب می شود ولی کم کم رقبای دیگری (مثل مهرچین و آریا) در سال های 83 به بعد پیدا شد و این انحصار از این شرکت گرفته شد و البته یک نکته هم اینکه افتخار مدیران این شرکت مثل شرکت جوانه استفاده کامل از تکنولوژی خارجی است.
مشکلاتی که در سطح مدیریت این شرکت در سال 91 پیش آمد کمی رشد این شرکت را کند کرد و این شرکت در حاضر تمرکز روی تجهیزات واحد های پرورش و استفاده از کمپوست فاز 3 است.
محاسن:
معایب:
رتبه سوم: کمپوست جوانه:
رتیه سوم را به کمپوست جوانه باید داد این کمپوست محصول شرکت کشت و صنعت قارچ رامند مجار می باشد که از سال 1388 شروع به فعالیت کرد و در حال حاضر جزء بزرگ ترین واحدهای کشور محسوب می شود.
کمپوست جوانه:
با وجودی که نسبت به رقبای دیگرش مثل یکتا و ملارد و صدف و.. سابقه کمتری در تولید دارد ولی به خاطر حجم تولید بالا در اکثر بازارهای کشور حضور دارد.
تکنولوژی و ماشین الات از شرکت دالسم هلند می باشد و اخیراً کمپوست فاز 3 را نیز راه اندازی کرده اند هر چند فروش کمپوست فاز 3 در حال حاضر نیاز به ایجاد زیر ساخت های لازم در واحد های پرورش دارد و به نظر می آید حداقل در حال حاضر تولید این نوع کمپوست برای فروش بنا به دلایل زیادی امکان پذیر نیست و بیشتر برای واحدهای پرورش خود تولید می شود.
کمپوست جوانه:
اگر می خواهید راجع به کمپوست فاز 3 اطلاعات بیشتری کسب کنید پیشنهاد می کنم این مقاله را بخوانید.
محاسن:
برگزاری دوره های آموزشی با حضور کارشناسان خارجی البته در این مورد هم از جهت کیفیت و هم کمیت دوره ها به مراتب پایین تر از از رتبه یک یعنی کمپوست یکتا می باشد.
معایب:
رتبه چهارم: کمپوست جلگه دز:
شرکت کمپوست جلگه دز، را هم باید از پیشکسوتان این صنعت بدانیم که در سال 1372 در استان خوزستان شهرستان دزفول با اقلیمی گرم و خشک تأسیس و به ثبت رسید و هم اکنون جزء اعضای فعال انجمن صنفی پرورش دهندگان قارچ خوراکی کشور هستند.
این شرکت تاکنون در سه مرحله یا سه فاز برنامه توسعه خود را اجرا کرده است در حال حاضر با ظرفیت تولید حدود 50 هزار تن کمپوست فاز 3 که در قسمت های قبلی در مورد آن صخبت شد و حدود 50 درصد از آن را از در واحد های پرورش خود مصرف می کند و الباقی را می تواند به فروش برساند بر همین اساس در حدود 3000 تن قارچ در سال نیز تولید قارچ دارد.
در سال 1388 در مرحله سوم توسعه این شرکت با همکاری شرکت هلندی پروژه افزایش ظرفیت خود را کلید زد. و تجهیزات و ماشین آلات مورد نیاز این پروژه را از شرکت دالسم کشور هلند خریداری و راه اندازی نمود.
مدیران این شرکت مدعی اند که در این واحد کمپوست فاز 1و 2و 3 به وسیله ماشین آلات و تجهیزات مدرن روز دنیا که برا ی اولین بار در خاورمیانه، در این شرکت به کار گرفته شده است تولید می گردد.
محاسن:
معایب:
رتبه پنجم: کمپوست صدف:
رتبه پنجم به شرکت صدف اختصاص دارد. این کمپوست محصول شرکت گروه واحد های کشاورزی جلگه صدف (سهامی خاص) است که در سال 1371 راه اندازی شد.
سابقه این شرکت همچون شرکت ملارد بالا بوده البته باید سابقه تولید کمپوست مکانیزه را به سال های حدود 84 دانست و در حال حاضر ظرفیت تولید کمپوست صدف حدود 30 هزار تن است.
این شرکت برای راه اندازی واحد کمپوست سازی از شرکت ها خارجی مثل دالسم مشاوره گرفت و لیکن تجهیزات و ماشین الات مورد نیاز را در خود ایران به شکل بومی شده ساخت و در این بین جزء واحد های موفق کشور بود و مدیران این شرکت جزء موسسین انجمن صنفی پرورش دهندگان قارچ خوراکی بودند.
برنامه توسعه شرکت صدف برای سال های بعد تمرکز برای ساخت و تجهیز سالن های پرورش مدرن بود و در زمینه کمپوست سازی به همان ظرفیت اکتفا کرد.
محاسن:
معایب:
رتبه ششم: کمپوست سهیل
این کمپوست محصول شرکت کشت و صنعت قارچ سحر می باشد که از سال 1371 تأسیس شده است. اما بحث تولید کمپوست صنعتی به سال 1387 برمی گردد این شرکت نیز با مشاوره شرکت کریستینز گروپ هلند، واحد کمپوست سازی خود را راه اندازی کرد.
ظرفیت تولید شرکت قارچ سحر با 40 سالن مجهز پرورش قارچ خوراکی و اشتغال 50 نفر سالانه تولید 10000 تن قارچ و 1500 تن اسپان قارچ خوراکی می باشد.در حال حاضر کمپوست سهیل یکی از کمپوست های نسبتاً خوب کشور هست.
محاسن:
معایب: