سفره ایرانی بدون برنج مثل جشن تولد بی کیک است.قبول دارید؟ بخش مهمی از سفره های ما را برنج تشکیل می دهد. درست است که باید کمی الگوهای تغذیه ای مان را تغییر بدهیم و از حجم این خوراکی خوشبویِ خوشمزه کم کنیم تا هم چربی های دور شکم را زودتر آب کنیم و هم سالم تر بمانیم اما هنوز هم به عنوان منبع مهمی از تأمین انرژی و ویتامین های مفید باید به خرید برنج ایرانی توجه کنیم. برای خرید بهترین برنج هم لازم است تا انواعش را بشناسیم. در این مقاله از انواع برنج ایرانی و مدل هایش برایتان گفته شده است.
دسته بندی های مختلفی برای برنج وجود دارد. اما در یک طبقه بندی کلی، برنج را به دو دسته برنج ایرانی و خارجی تقسیم می کنیم و بعد هم می خواهیم از انواع برنج ایرانی برایتان بگوییم.
شما چند نوع برنج ایرانی می شناسید؟ اصلا به تفاوت میان برنج های مختلف واقف هستید؟ عطر و کیفیت هر نوع از برنج با دیگری کاملا متفاوت است و برای خرید برنج ایرانی باید حداقل بتوانید انواع را از هم تفکیک کنید. دسته بندی های زیر به شما کمک می کند تا بهتر بتوانید به سراغ خرید برنج ایرانی بروید.
1. برنج طارم
اگر تا به حال تجربهٔ خرید برنج ایرانی را داشته باشید حتما در بازار با نام برنج طارم برخورد کرده اید. خب! کاملا طبیعی است. چون طارم از آن انواع معروف برنج شمال است که هم گیلانی ها و هم گلستانی ها و مازندرانی ها به کاشتش مشغولند و خودش انواع و اقسام مختلفی دارد. این برنج خوش عطر که کیفیتش بعد از پخت تا چندین ساعت حفظ می شود فقط سر سفره یا بهتر است بگوییم داخل سفرهٔ ایرانی ها نمی نشیند. طارم از برنج های صادراتی ایران است و پایش به آن سوی مرزها هم باز شده است.
اگر بخواهیم معروف ترین انواع برنج طارم را نام ببریم تا در خرید برنج ایرانی به شما کمک بیشتری کرده باشیم باید به این موارد اشاره کنیم:
برنج طارم دیلمانی
دقت کرده اید که یکی از استانداردهای آشپزی خوب در ایران، قد کشیدن برنج است. اگر بتوانید برای مهمانی در پیش رویی که دارید، برنجی درست کنید که قد می کشد و توی دیس غذا می رقصد از 10 امتیاز بخش برنج ها، حتما 9 امتیاز را از آن خود خواهید کرد. برنج طارم دیلمانی از آن برنج هایی است که قد می کشد، حسابی هم قد می کشد.
قبل از پخت و هنگام خرید برنج ایرانی طارم دیلمانی با کیسه ای طرف هستید که پر از دانه های برنج با قد و قوارهٔ حدود 8 میلی متر است اما بعد از پختن آنها، طول هر کدام به 9 میلی متر و خُرده ای هم خواهد رسید. عطر برنج طارم هم زیاد است و کیفیت بسیار خوبی دارد. اهالی غرب مازندران بیشتر به سمت کاشت برنج طارم دیلمانی می روند و در واقع، این سمت از شمال برای پرورش دیلمانی مناسب تر است.
برنج سنگ طارم
برنج سنگ طارم هم یکی دیگر از بچه های خانواده بزرگ طارم است که کیفیت پخت زیادی دارد و از آن برنج هایی است که عطرش تا سر کوچه تان هم می پیچد. خوشمزگی و بوی خوش سنگ طارم آن را در شمار بهترین ها برای خرید برنج ایرانی قرار می دهد.
برنج موسی طارم باید در قسمت عقب کلاس درس، یعنی حوالی نیمکت های ردیف آخر بنشیند. چرا؟ به دلیل اینکه وقتی آن را می پزید، قدش از حدود 8 میلی متر به حدود 13 میلی متر می رسد. این برنج هم از خوب های خانواده طارم است و علاوه بر قد بلند، بوی خوب و طعم خوشایندی دارد.
برنج طارم رشتی
باور کنید که یکی از دلایل شهرت آشپزی گیلانی های عزیز همین برنج طارم رشتی است. وقتی آن را در قابلمه دم می کنید و عطرش در فضا می پیچد، حتی اگر هیچ چیز دیگری برای سِرو کردن کنار برنج آماده نکرده باشید، حس وحال رستوران های معروفِ چندستاره را به وجود خواهید آورد.
برنج طارم رشتی طعم و بوی خیلی خوبی دارد و اگر به فکر خرید برنج ایرانی هستید حتما روی آن حساب کنید. یکی از ویژگی های مهم آن، قلمی بودن و ترکیب قشنگش است که داخل دیس غذا زیبا و مجلسی می شود.
انواع دیگری از برنج طارم هم وجود دارد که شناخت شان خالی از لطف نخواهد بود:
2. برنج هاشمی
حتما می پرسید چرا هاشمی؟ آقای یوسف هاشمی از آن کشاورزهایی است که در سال های دههٔ شصت یا به طور دقیق تر سال 1364، نوعی از برنج را کشف و کِشت کرد که با نام خودش هم معروف شد و به تولید انبوه رسید.
خرید برنج ایرانی از نوع هاشمی به همهٔ برنج دوستان توصیه می شود. چون هم در هنگام پخت، نسبتا خوب قد می کشد و هم به خاطر ساختاری که دارد و ساقهٔ باریکش، امکان وجود کرم ساقه خوار دور و برش کم می شود. برنجی که کرم و آفت کمتری داشته باشد، سم کمتری هم نیاز دارد. وجود سم کمتر هم یعنی برنج سالم تر رشد کرده است. چه چیزی از این بهتر؟
برنج هاشمی هم انواعی دارد که در ادامه به آنها اشاره می شود:
برنج نیم دانه
برنج نیم دانه از آن برنج هایی نیست که بعد از طبخ حسابی قد می کشند و بلند می شوند. به همین خاطر شاید برای خرید برنج ایرانی برای مهمانی ها و درست کردن غذاهای رسمی زیاد مناسب نباشد. اما اگر می خواهید غذاهایی مانند انواع پلوهای دَمی (استانبولی، دم پختک و…)، شیربرنج یا ته چین درست کنید حتما می توانید از برنج نیم دانه استفاده کنید. ضمن اینکه باید بدانید، قیمت برنج نیم دانه هاشمی هم زیاد بالا نیست.
برنج شکسته
برنج شکسته هم نوع دیگری از برنج هاشمی است که از الک کردن دانه های کامل برنج به دست می آید. برنج شکسته هم کیفیت خوبی دارد و قیمتش هم مناسب است. به طور کلی، برنج هاشمی و انواعش طعم خوبی دارند و از کیفیت مناسبی برخوردارند و نقطه تمایزشان این است که قیمتشان مقرون به صرفه است.
3. برنج صدری
برنج صدری از برنج هایی است که بیشتر در گیلان زیبا کشت می شود. صدری خیلی خاصیت دارد و بوی خوشش سریع در حوالی قابلمه می پیچد. اگر یک مشت برنج صدری را از کیسه بردارید و میان دست هایتان بمالید، چربی آن را حس خواهید کرد و بوی خوشش به مشامتان خواهد رسید. صدری رنگ روشنی دارد؛ چیزی در مایه های سفید مایل به کرم.
برای استفاده در مهمانی ها هم می توان روی این برنج حساب کرد چون حسابی قد می کشد و توی دیس دیدنی می شود. انواع مختلفی از این برنج وجود دارد:
برنج صدری دُم سیاه درجه یک
صدری دم سیاه از آن برنج های اعلایی است که هم بوی خوبی می دهند و هم قد می کشند و هم خوشمزه هستند و در یک کلام، هر چه خوبان دارند، این دوست عزیز یک جا دارد. در هنگام خرید برنج ایرانی به فکر خرید صدری دم سیاه باشید.
برنج صدری دودی
برنج صدری دم سیاه را می توان به شکل دودی هم تولید کرد. این فرایند کمی قیمت برنج را بالا می برد و البته طعم و عطر خوبی به برنج می دهد. از میان برنج های صدری، فقط نوع دم سیاه را می توان دودی کرد. البته یادتان باشد که همه از این نوع برنج (یعنی دودی) خوششان نمی آید.
برنج صدری حسن سرایی
صدری حسن سرایی یا ممتاز هم یکی دیگر از انواع برنج صدری است. این برنج هم خوب قد می کشد ولی نسبت به دم سیاه و دودی ارزان تر است و کیفیتش هم در رتبه پایین تری قرار می گیرد.
برنج صدری دم زرد
برنج صدری دم زرد هم نوع دیگری از صدری هاست که کشیده و قدبلند است اما بو و عطرش به اندازه صدری دم سیاه، شما را مست و مدهوش نمی کند. قیمت آن هم ارزان تر از دم سیاه است و طعمش شباهت زیادی به نوع صدری حسن سرایی دارد.
4. برنج علی کاظمی
علی کاظمی هم مانند یوسف هاشمی از کشاورزان شمالی خبره است که برنجی کشف و کشت می کند که این روزها از بهترین های برنج ایرانی است. برنج علی کاظمی در فومن کشف و کشت شد و بیشتر در گیلان به عمل می آید.
از نظر طعم و عطر هم این برنج از بهترین هاست و کیفیت خوبش باعث می شود که در هنگام پخت، عطر برنج در تمام اتاق هایتان بپیچد و حتی تا سر کوچه هم احساس شود. برنج علی کاظمی و طارم از صدرنشین های جدول برنج های باکیفیت ایرانی هستند. پس در خرید برنج ایرانی به فکر کاظمی و طارم باشید.
5. برنج شیرودی
شیرودی هم برنج خوبی است اما نه به اندازه برنج هایی که تا اینجا معرفی کردیم. رنگ و طعم برنج شیرودی مطلوب و قیمتش هم نسبت به موارد بالا به صرفه تر است. اگر برنج ها را به سه دستهٔ بالارده، میان رده و پایین رده تقسیم بندی کنیم. شیرودی در میانِ میان رده ها جایی برای خود پیدا می کند. از نظر قدکشیدن هم برنج شیرودی وضعیت خوبی دارد و هنگام پختن بلند می شود و شکل خوبی پیدا می کند.
6. برنج قهوه ای گلستان
تا به حال، برنج قهوه ای خورده اید؟ برنج قهوه ای خاصیت زیادی دارد. این نوع از برنج یک لایه بیشتر از برنج های عادی روی خود دارد و سرشار از مواد معدنی مفید و ویتامین های مختلف است. برای پختن آن باید زمانی بیشتر از زمان لازم برای پخت برنج سفید صرف کنید. این برنج، بیشتر در گلستان می روید. این برنج گلستانی که رنگش هم قهوه ای است به شما کمک می کند تا رژیم غذایی سالمی داشته باشید. دیگر انتخاب با شماست!
7. برنج لنجان اصفهان
اصفهانی ها هم در تولید برنج ایرانی نقش دارند. اما اگر کمتر نام برنج این استان به گوشتان خورده است، شاید به این خاطر است که تولید برنج اصفهان در شهر لنجان، آن قدری نیست که به شهرهای دیگر و استان های مختلف هم ارسال و توزیع شود. با این حال، لنجان برنج خوش عطری تولید می کند که شاید با برنج های درجه یک شمالی رقابت نکند اما طعم و کیفیت قابل قبولی دارد.
در آخر
شما بگویید از کدام برنج ایرانی استفاده کرده اید و چه پیشنهادی برای دیگران دارید. ممنون می شویم نظرات ارزشمندتان را در بخش دیدگاه ها با ما در میان بگذارید.