کاربردهای تست UT
تست التراسونیک جهت تست مواد و کنترل کیفیت در تمام صنایع بزرگ کاربرد دارد. صنایعی نظیر: ریخته گری، نورد، آهنگری، جوشکاری، اجزای الکتریکی و الکترونیکی، تولید و ساخت فولاد، آلومینیوم، تیتانیوم، ساخت سازه ها نظیر مخازن تحت فشار، کشتی ها، پل ها، وسایل نقلیه، ماشین آلات، موتورهای جت. آزمایش فراصوتی یا تست جوش UT دارای کاربردهای فراوانی از جمله تعیین خواص اتصال، اندازه گیری ضخامت قطعات، تخمین میزان کاهش ضخامت ناشی از خوردگی، تعیین خواص فیزیکی، ریزساختارشناسی و اندازه گیری مدول الاستیک است.
از این تست در هنگام سرویس برای جلوگیری از شکست های احتمالی در محور های گردنده ی چرخ قطار، غلتک های نورد، تجهیزات حمل و نقل زمینی، تجهیزات معدنی، خطوط لوله جوش در نیروگاه های هسته ای و شیمیایی، دیگ های بخار، مخازن تحت فشار، جوش نازل ها و غیره استفاده می شود.
همچنین این تست مورد استفاده برای مکان یابی نواقص سطحی و زیرسطحی در بسیاری از مواد از جمله پلاستیک و چوب ها نیز هست. این آزمون می تواند عیوب را تا عمق 5 متر در فولاد ها نشان دهد و درصد نفوذ و حساسیت آن در آشکارسازی عیوب صفحه ای و بحرانی نسبت به آزمون های غیرمخرب دیگر بسیار بالاتر است.
مزایای تست UT
از مزایای اصلی تست التراسونیک UT در مقایسه با سایر روش های NDT می توان به موارد زیر اشاره نمود:
معایب تست UT
از مهم ترین معایب این روش نیز می توان موارد زیر را نام برد: