اتصالات جوش داده شده در یک اسکلت یا سازه (نظیر پل، مخازن تحت فشار و …) باید قابلیت تحمل تنش هایی که به صورت استاتیکی یا دینامیکی به آن ها اعمال می شود را داشته باشند. این موضوع ارتباط تنگاتنگی با کیفیت اتصال دارد. اینجاست که اهمیت بازرسی جوش در بحث کنترل کیفی مطرح می گردد. برای حصول اطمینان از کیفیت جوش و مطابقت آن با خواسته استانداردها، باید کلیه عوامل جوشکاری مورد بازرسی قرار گیرند.
بازرسی جوش چیست؟
بازرسی جوش به عملیاتی گفته می شود که به منظور کنترل کیفیت فرایندهای جوشکاری و قطعات جوش داده شده اجرا می شوند. یکی از مهم ترین دلایل بازرسی جوش، تعیین کیفیت جوش و اتصالات جوشکاری شده برای کاربرد مورد نظر است. این ارزیابی توسط کدها و استانداردهایی انجام می شود که برای فرایندهای طراحی، ساخت و اجرا توسعه داده شده اند. در این رابطه صنایع مختلف استانداردهای گوناگونی دارند که بسته به کاربرد قطعه باید استاندارد متناسب آن را انتخاب نمود.
عملیات بازرسی جوش به سه دسته عملیات پیش از جوشکاری، عملیات هنگام جوشکاری و عملیات پس از جوشکاری تقسیم می شوند. هر کدام از این مراحل بازرسی، بر اساس استانداردهای مخصوص انجام می شود که تمامی این مراحل بر عهده بازرس جوش است.
شرایط و وظایف بازرس جوش
یک بازرس جوش باید دارای شرایطی باشد که احراز آن ها برای شروع و ادامه کار ضروریست. از مهم ترین خصوصیات یک بازرس جوش ماهر می توان موارد زیر را نام برد:
در صنایع مختلف علاوه بر این شرایط، وظایف زیر نیز برای بازرسین جوش تعریف گردیده است:
جدای از موارد فوق، حفظ متانت حرفه ای توسط بازرس، همواره مورد تأکید صنعتگران بوده است و در موفقیت یا عدم موفقیت او تأثیر مستقیم دارد. یک بازرس باید در بی طرفی و سازگاری در همه تصمیم ها بکوشد. همواره از دستورالعمل بازرسی مشخصی پیروی کند و هیچ وقت تصمیم گیری را به تعویق نیندازد. حفظ تعامل با همکاران و انعطاف پذیری در عین سرسخت بودن نیز تأثیر به سزایی در مقبولیت بازرسین در پروژه های صنعتی دارد.