روش مستقیم (فورج فلز مایع)
این فرایند به وسیله تجهیزاتی انجام می شود که به فرآیند فورج شباهت زیادی دارند. فلز مایع به قسمت پایینی قالب ریخته می شود و توسط یک فشار هیدرولیک منجمد میگردد. در این روش فشاری بسیار بالا در حدود 100 مگاپاسکال و یا بیشتر به کل مذاب اعمال می شود تا زمانی که کاملا منجمد شود.
روش غیر مستقیم
این فرآیند بسیار شبیه به دایکست است و با تجهیزات این روش انجام میگیرد. ریخته گری کوبشی غیر مستقیم میتواند به صورت عمودی یا افقی انجام گیرد. به این صورت که مواد مذاب به شات اسلیو عمودی یا افقی ریخته می شود.سپس مذاب از طریق دروازه های نسبتا بزرگ به درون قالب تزریق می شود. این کار با سرعتی آهسته (کم تر از 0.5 متر بر ثانیه) انجام می شود و پس از آن، مذاب با فشاری در حدود 55 تا 300 مگاپاسکال منجمد می شود. قطعات تولید شده با این روش در نهایت استحکام کششی مناسبی خواهند داشت.
تلاش های گسترده ای برای بررسی چگونگی تأثیر انتقال حرارت بر رفتار انجماد آلیاژهای آلومینیوم در ریخته گری اسکوییز انجام شده است. مثلا برخی توضیحات کیفی در مورد اساس تشکیل جدایش های ماکرو در ریخته گری کوبشی آلیاژ Al-4.5 wt PCT Cu انجام شده است.در این راستا به کشف روش های عملی برای از بین بردن نواقص ریخته گری در قالب های اسکوییز هم توجه شده است. با این حال، جلوگیری از شکلگیری این جدایش ها در ریخته گری کوبشی دشوار به نظر می رسد. همچنین تولید قطعاتی کاملا سالم بدون نقص های انقباضی نیز تقریبا غیر ممکن است.
با این وجود، هیچ گزارش کمی و عملی به منظور کنترل مشخصه های انجماد در ریختهگری کوبشی گزارش نشده است تا از تشکیل این عیب جلوگیری شود. از این رو این مسئله میتواند برای پایاننامههای ارشد یا دکتری موضوع جذابی باشد.این مذاب به یک قالب از جنس فولاد ابزار با یک حفره استوانه ای با قطر داخلی 50 میلیمتر ریخته میشود. پس از ریختن مواد مذاب در حفره، با استفاده از پرس هیدرولیک فشاری معادل 30 تن اعمال میشود.
زمان تاخیر که در قسمت قبل به آن اشاره کردیم، برای اعمال فشار مناسب بر مذاب ضروری است. این زمان معمولا زیر 4 ثانیه است تا از آغاز انجماد قبل از اعمال فشار جلوگیری شود.به منظور بررسی شرایط تشکیل جدایش های ماکرو، در ارتباط با تشکیل نقص های انقباضی، اثرات پارامترهایی مانند دمای قالب (TD)، دمای ریختن (Tp)، فشار اعمالی (P) و رطوبت (Hd) مورد بررسی قرار گرفتند.
دمای قالب در محدوده 50 درجه تا 300 درجه سلسیوس بوده است. همچنین دمای ریختگی نیز در محدوده 650 درجه تا 810 درجه سلسیوس بود. میانگین رطوبت در محدوده 20 تا 80 PCT RH بود و دمای هوای کارگاه نیز در محدوده 15 تا 30 درجه سلسیوس قرار داشت.
مزایای ریخته گری کوبشی
معایب ریخته گری کوبشی