کاربردهای آبکاری پلاستیک:
بر اساس شرایط بازار جهانی، صنعت خودروسازی هنوز هم مشتری اصلی این تکنولوژی است و به دنبال آن صنعت اتصالات و سپس الکترونیک قرار دارد. در ادامه به بررسی برخی از آنها می پردازیم:
اتومبیل سازی:
آمارهای جهانی نشان می دهد که پلیمرها این روزها 15-20 درصد بخش های داخلی و خارجی اتومبیل ها را تشکیل می دهند. آنها علاوه بر وزن کمتر، انعطاف بیشتری به طراحی ها می دهند. توانایی قالب گیری و ترکیب پلاستیک به هر شکلی، به مهندسان توانایی ارائه محصولات جدید را می دهد.
حجم زیادی از آبکاری نیکل مربوط به صنعت خودروسازی است و به خاطر ظاهر زیبایی که دارد از آن در جلو پنجره، چرخ، دستگیره تعویض دنده، دستگیره درب و ضربه گیر استفاده می شود. در برخی مواد از آلیاژهای نیکل به جای نیکل خالص استفاده می شود.
صنعت الکترونیک:
با اینکه این صنعت، نسبت به خودروسازی سهم کمتری از این بازار دارد اما فرآیند آبکاری پلاستیک نقش مهمی در تولیدات الکترونیکی دارد. از نظر ظاهری از آبکاری نیکل و نیکل-کروم برای تقویت ظاهر قطعات پلاستیکی کامپیوترها و موبایل ها و نیز در دکمه های کنترل، کلیدها و دکمه ها و طیف وسیعی از کاربردهای الکتریکی استفاده می شود.
از نظر کاربردی نیز از آنها برای ایجاد رسانایی الکتریکی استفاده می شود. آبکاری پلاستیک برای حفاظت در برابر شرایط خارجی نیز استفاده می سود. توسعه پلاستیک های مقاوم به گرما، موجب نیاز به آبکاری نیکل روی بلوک های متصل کننده شده است تا امکان لحیم کاری مستقیم بر روی سطح آنها فراهم شود. به علاوه آبکاری پلاستیک نقش مهمی در تولید سیستم های مداری دارد که مسیرهای بهم پیوسته زیادی دارند.
لوله کشی:
استفاده از وسایل لوله کشی پلاستیکی به عنوان جایگزین های ارزان و سبک فلزات موجب ایجاد تقاضا برای آبکاری روی ابزارهای پلاستیکی شده است. با اینکه اولین ابزارهای لوله کشی پلاستیکی، پلاستیک های رنگ شده بودند تقاضا برای داشتن حمام ها و آشپزخانه های درخشان تر و براق تر مسیر را به سمت استفاده از محصولات پلاستیکی آبکاری شده با فلزات باز کرد. کیفیت این محصولات نیز در طی زمان بهبود یافته است.
لوله های آبکاری شده با نیکل پاسخگوی طیف وسیعی از افراد است با این حال لوله هایی که با طلا آبکاری شده اند می تواند نیاز کسانی که به دنبال حمام و آشپزخانه جذاب تری هستند را پاسخ دهد.
تولید محصولات مقاوم در برابر حرارت:
قطعات پلاستیکی که در حین ساخت یا استفاده در معرض دمای بالایی قرار می گیرند، می تواند در برابر گرما صدمه ببینند. آبکاری فلزات می تواند به عنوان یک شیلد گرمایی برای به حداقل رساندن ریسک استفاده شود
محصولات ارتباطات رادیویی:
آنتن ها، فیلترهای RF یا موج برهای پلاستیکی آبکاری شده از آیتم ها حفاظت کرده و انتقال امواج رادیویی را تسهیل می کنند.
محصولات بهداشتی:
محصولات پلاستیکی آبکاری شده موجب بهبود کیفیت محصولات بهداشتی می شوند که نیاز به داشتن یک سطح پلاستیکی بهداشتی و پاک دارند. آبکاری موجب راحت تر شدن پاکسازی آنها می شود. مثالی از چنین مواردی شامل اتصالات دوش، لوازم آشپزخانه و حمام و شیرهای ظرفشویی است.
محصولات خانگی:
گاهی می توانید آبکاری فلزات را در دستگیره و کنترل نصب شده بر روی انواع لوازم خانگی و دستگاه های الکترونیکی ببینید. استفاده از پلاستیکی که با فلز آبکاری شده ارزانتر از تولید ابزارهایی است که تماما فلزی باشند و این به تولید کنندگان امکان ارائه محصولاتشان با قیمت رقابتی تر را می دهد.
پوشاک:
اگر پیش آمده که لباسی بخرید که دکمه هایش ظاهر فلزی دارند باید بدانید که آنها پلاستیک های آبکاری شده با فلز هستند.
درب بطری ها:
در فرانسه برخی تولید کنندگان عطر از درب های بطری پلاستیکی که آبکاری فلزی دارند برای جذاب تر کردن بسته بندی های خود استفاده می کنند.
آبکاری پلاستیک بر روی چه پلاستیک هایی قابل انجام است؟
با اینکه اولین تجربه موفقیت آمیز آبکاری پلاستیک با ABS به دست آمد و هنوز هم 90 درصد پلاستیک های آبکاری شده از ABS هستند، اما تکنیک های موثری برای آبکاری طیف وسیعی از مواد پلاستیکی ارائه شده است.
بسیاری از این مواد با عنوان ترموپلاستیک طبقه بندی می شوند و به این معناست که وقتی بیش از حد مشخصی گرما بگیرند، قالب پذیر می شوند و به محض سرد شدن جامد می شوند. مثالی از پلاستیک هایی که قابلیت آبکاری الکتریکی را دارند شامل موارد زیر است.
بهترین فلزات برای آبکاری روی پلاستیک:
آبکاری پلاسیتک را با فلزات مختلفی می توان انجام داد. وقتی نیاز به بهبود رسانایی الکتریکی است، مس گزینه مناسبی است. آبکاری طلا یا نقره نیز برای زیبایی محصول مناسب است. آبکاری نیکل نیز در سطح وسیعی در صنایع مختلف استفاده می شود. فواید آبکاری با برخی فلزات به شرح زیر است:
طلا:
بدیهی است که آبکاری طلا ظاهر زیبایی ایجاد می کند. طلا همچنین مزایای دیگری نیز دارد و موجب حفاظت در برابر خوردگی می شود و به کرات برای ایجاد پوششی با رسانایی الکتریکی استفاده می شود. به علاوه خاصیت محافظت گرمایی، آن را برای کاربردهایی که دمای بالایی نیاز دارند مناسب می کند.
نیکل:
نیکل به خاطر ظاهر براقی که دارد و نیز سمیت کمتر آن نسبت به کروم می تواند جایگزین آن در صنایع خودروسازی شود. نیکل همچنین در برابر خوردگی و سایش حفاظت ایجاد می کند. آلیاژ دهی نیکل با سایر مواد نظیر تنگستن می تواند سختی نیکل را بیشتر کرده و قابلیت مقاومت آن در برابر خوردگی و سایش را افزایش دهد.
مس:
مس شاید شناخته شده ترین مورد برای ایجاد رسانایی الکتریکی است و به همین دلیل پرکاربرد ترین مورد برای فلزی کردن سطوح مواد غیر رسانا است. مزیت اصلی آن هزینه کمی است که در مقایسه با طلا و نقره دارد.
کروم:
با اینکه کروم شش ظرفیتی به عنوان ماده ای سرطان زا شناخته می شود و در لیست آلوده کننده های هوا قرار دارد اما هنوز هم از آن در صنعت خودروسازی استفاده می شود. کروم سطح صاف، مقاومت در برابر خوردگی خوب و جذابیت زیبایی ایجاد می کند. با این حال آبکاری با کروم فرآیند پیچیده ای دارد که می تواند تا 30 مرحله داشته باشد.
چالش های آبکاری پلاستیک:
چالش اصلی آبکاری پلاستیک نارسانا بودن الکتریکی پلاستیک است. بنابراین یونهای فلزی با بار الکتریکی که با جریان DC تولید شده اند در طی فرآیند آبکاری به قطعه پلاستیکی نمی چسبند. در نتیجه، لازم است قبل از اجرای فرآیند آبکاری سنتی، سطح آن با رسوب یک فیلم رسانا آماده شود که این کار به روش های مختلفی انجام می شود.
معایب آبکاری پلاستیک با فلزات:
حذف آنها سخت است: حذف آبکاری فلزی سخت است چون گرما می بیند و به سطحی که به آن اسپری شده می چسبد و به همه درز ها و گوشه ها نیز وارد می شود.