محققان دانشگاه امیرکبیر با پشتیبانی صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری موفق به ساخت قطعات آلومینیمی نانو ساختار در مقیاس آزمایشگاهی شدند. دستاورد مهم آن تولید مواد با استحکام بالا و به اندازه کافی سبک است. پس می تواند کاربردهای گسترده ای در صنایع گوناگون داشته باشد.
کامران دهقانی مجری این طرح پژوهشی گفت: این مواد به طور گسترده می تواند در صنایع حمل و نقل و هوافضا که علاوه بر بحث ایمنی، کاهش وزن نیز از اهمیت ویژه ای برخوردار است مورد توجه قرار گیرد. همچنین در این طرح دانش فنی تولید مواد فوق ریزدانه و نانو ساختار با روش ترکیبی جدید توسعه یافت و نمونه محصول تولید شده و آزمایشات لازم روی آن انجام شد.
به گفته وی، تلاش برای کاهش وزن وسیله نقلیه و از طرفی بهبود مسائل ایمنی با تولید مواد خاص سال ها است که در حال انجام است. تحقیقات مختلفی برای افزایش استحکام مواد و در کنار آن کاهش وزن و حجم مواد مورد استفاده در صنایع مختلف انجام شده است و تکنیک های مختلفی در این زمینه پیشنهاد شده است.
این محقق افزود: یکی از روش های افزایش نسبت استحکام به وزن مواد استفاده از روش های تغییر شکل پلاستیک شدید است. استفاده از فرایند ترکیبی تغییر فرم پلاستیک شدید و عملیات حرارتی پخت سختی برای نخستین بار در این طرح ارائه شد. با استفاده از این روش امکان تولید مواد با نسبت استحکام به وزن بسیار بالا با قابلیت استفاده در صنایع حمل ونقل و در نتیجه مصرف انرژی کمتر و آلودگی کمتر وجود دارد.