1- آلومینا
آلومینای خالص از بوکسیت به وسیله فرایند بایر به دست میآید. در فرایند بایر آلومینا به وسیله هضم قلیایی بوکسیت خورد شده در دما و فشار بالا، درون اتوکلاو استخراج میشود. ادامه فرایند با تصفیه، رسوب، شست و شو و در نهایت کلسینه کردن به منظور به دست آوردن آلومینای بدون آب و خالص دنبال میشود. این ماده سفید رنگ و شبیه به نمک معمولی میباشد. آلومینیوم نقطه ذوب بالا، بیشتر از ℃ 2050 دارد و از لحاظ شیمیایی بسیار پایدار میباشد. این دلیل انرژی زیاد مورد نیاز برای تولید آلومینیوم از آلومینا میباشد.
2- انرژی الکتریکی
مقدار زیادی انرژی الکتریکی به منظور تولید آلومینیوم از آلومینا مورد نیاز میباشد. اغلب سلولهای ذوب آلومینیوم نزدیک به kWh 13 برای تولید kg 1 آلومینیوم نیاز دارند در حالی که متوسط جهانی برای تولید 1 کیلوگرم آلومینیوم kWh/kg 14 میباشد.معمولا انرژی 30 درصد هزینه تولید آلومینیوم نهایی را تشکیل میدهد و به همین دلیل قیمت انرژی اقتصادی بودن یا نبودن فرایند را مشخص میکند.
در سالهای اخیر انرژی لازم برای تولید آلومینیوم به وسیله بهبود تکنولوژیکی فرایند کاهش پیدا کرده است. با این وجود، با افزایش پیوسته تقاضای جهانی برای انرژی الکتریکی، صرفه جویی در مصرف انرژی در همه بخشهای فرایند مهمترین وظیفه خواهد بود. کارخانههای تولید آلومینیوم جدیدتر در مناطقی ساخته میشوند که انرژی الکتریسیته در دسترس و ارزانتر باشد.
3- آندهای کربنی Prebaked
امروزه همه واحدهای ذوب آلومینیوم از آندهای کربنی در سلولهای الکترولیز استفاده میکنند. کربن یک هادی الکتریسیته خوب، منطقی و مهم میباشد. کربن میتواند در مقابل شرایط خورنده الکترولیت مذاب حاوی فلوئورید در دماهای بالاتر از ℃ 960 مقاومت کند. به علاوه، یک بخش فعال از واکنش الکتروشیمیایی میباشد، بنابراین در کاهش ولتاژ سلول تا V 1 ولت مشارکت میکنند. همینطور انرژی الکتریکی با سوختن کربن ذخیره میشود. براساس واکنش 1 ممکن است کربن را به عنوان یک ماده خام در تولید آلومینیوم در نظر بگیریم، چون کربن به وسیله واکنش آند مصرف میشود.
یک آند prebaked معمولی از مخلوط پترولیوم کک، قیر و باتس ساخته شده است. باتس قسمت باقیمانده آند تعویض شده از سلول الکترولیز میباشد. میزان باتس مصرفی در آندهای جدید میتواند تغییر کند، اما معمولا بین 15 تا 25 درصد استفاده میشود.مهمترین جز آندهای کربنی prebaked پترولیوم کک کلسینه شده میباشد. وقتی نفت خام پالایش میشود، باقیماندههای واحد تقطیر وارد مرحله بعد میشوند. این باقیماندهها در دمای 450 و در فشار 5-4 بار برای تولید کک سبزتحت عملیات قرار میگیرند.
کک به دست آمده از این فرایند بسیار خالص میباشد و به همین دلیل مهمترین منبع برای آندهای کربنی میباشد. این کک نیاز دارد تا در دمای 1200 به منظور حذف اجزای فرار و افزایش چگالی، استحکام و حفرات قبل ورود به میکسرهای تولید آند، کلسینه شود.به علاوه، آندهای کربنی حاوی 16-13 درصد قیر میباشند که به عنوان چسب استفاده میشود. قیر عمل اتصال کک و ذرات باتس به یکدیگر را در آند انجام میدهد.
در فرایند تولید آند، پترولیوم کک و مواد اندی قابل بازیافت، خرد و الک میشوند. در مرحله بعد مواد به منظور رسیدن به دانه بندی مورد نظر با هم مخلوط میشوند. بعد مقدار کافی قیر به مخلوط اضافه و هم زده میشود، سپس درون بلوکهای آند خام به وسیله پرس یا ویبره قالب گیری میشوند. قبل از اینکه این آندهای خام در سلول الکترولیز استفاده شوند باید درون کورههای پخت جداگانهای در دمای 1150-1200 پخته شوند. عمل پخته شدن باعث کربونیزه و ایجاد بلوکهای آند چگال و مستحکم میشود.
برای ایجاد اتصال الکتریکی و پشتیبانی فیزیکی آند، یک میله آلومینیومی یا مسی با یک یوک آهنی به آند متصل میشود. سپس درون حفره موجود روی آند چدن ریزی انجام میشود که دلیل آن ایجاد اتصال الکتریکی و مکانیکی خوب بین آند کربنی و میله میباشد. این عملیات anode rodding نام دارد.
مواد الکترولیت
چهار عملکرد الکترولیت به شرح زیر است:
کریولیت معمولا از تقریبا % 80-70 الکترولیت مذاب که شامل آلومینیوم فلوئورید اضافی (% 12-9)، کلسیم فلوئورید (% 7-4) و آلومینا (% 4-2) میباشد. این سه ماده افزودنی باعث کاهش نقطه ذوب الکترولیت و دمای عملیاتی سلول و در نتیجه افزایش بازده فرایند میشود.
1- کریولیت
کریولیت دارای ترکیب شیمیایی استوکیومتری Na3AlF6 و نقطه ذوب 1011 میباشد. کریولیت در اوایل قرن 21 استخراج میشد، اما معدنکاری هم اکنون انجام نمیشود، بنابراین کریولیت باید به صورت مصنوعی ساخته شود. این ماده میتواند با واکنش هیدروفلوئوریک اسید با محلول قلیایی سدیم آلومینات براساس واکنش 2 تولید شود.
2- آلومینیوم فلوئورید
آلومینیوم فلوئورید (AlF3) ممکن است -9 الکترولیت را تشکیل دهد. آلومینیوم فلوئورید حین عملیات معمولی طبق سه مکانیزم مصرف میشود. اولین و مهمترین، آلومینیوم فلوئورید با اکسید سدیم که همیشه به صورت ناخالصی در آلومینا وجود دارد، واکنش میدهد پس این مقدار باید جایگزین شود. برای ثابت نگه داشتن میزان آلومینیوم فلوئورید درون سلول الکترولیت، به ازای هر یک تن آلومینیوم تولیدی kg 20 AlF3 به الکترولیت اضافه میشود.دومین مکانیزم مصرف AlF3 ناشی از الکترولیز رطوبت موجود در سلول به هر شکلی میباشد.
گاز هیدروژن فلوئورید به شدت خطرناک میباشد. خوشبختانه، بخارات جمع آوری میشوند و بازده gas scrubbing به میزان زیادی در ذوب آلومینیوم بهبود پیدا کرده است، به همین دلیل میزان بسیار کمی از HF وارد potroom و محیط میشود.
در نهایت اتلاف آلومینیوم فلوئورید به وسیله تبخیر از الکترولیت محسوس میباشد. فرارترین گونهای که از الکترولیت منتشر میشوند، بخار سدیم تترافلوئوروآلومینیوم میباشد. این بخار بسته به ترکیب شیمیایی و دمای الکترولیت دارای فشار جزئی Pa 600-400 بر روی الکترولیت میباشد. خوشبختانه بیشتر از 98 درصد فلوئورید، شامل HF(g)، توسط فرایند gas cleaning جمع آوری شده و به همراه آلومینای ثانویه به سلول برمیگردند. اگر غلظت گاز HF به غلظتهای بالا، بیشتر از ppm 100، در دورههای کوتاهی از عملیات ذوب برسد، این میزان بالای گاز احتمال مریضی تنگی نفس و آسم را افزایش میدهد. آسم شغلی در کارگران بخش ذوب در مطالعات زیادی گزارش شده است.
3- کلسیم فلوئورید
کلسیم فلوئورید عمدا و به میزان کم به الکترولیت اضافه میشود. به خاطر مقدار خیلی کم اکسید کلسیم موجود در آلومینا به شکل ناخالصی (تقریبا wt% 035/0)، میزان غلظت کلسیم فلوئورید در مذاب در محدوده wt% 7-4 ثابت نگه داشته میشود. در این سطح مقدار کمی از کلسیم به درون آلومینیوم رسوب میکند، در حالی که مقداری از آن به صورت ترکیبات کلسیمی (بخار CaCO3) خارج میشوند.
در نهایت، وقتی کارگران با الکترولیت مذاب کار میکنند ایمنی بالایی مورد نیاز میباشد. هر ماده واکنش پذیری با تماس با الکترولیت و فلز میتواند خطر ایجاد کند. رطوبت خطرناکترین مواد میباشد. امکان ترکیدن الکترولیت مذاب وجود دارد، به همین دلیل باید با توجه و آگاهی رفتار شود. الکترولیت و فلز مذاب دمای تقریبا 950 دارند و حاوی فلوئورید خورنده میباشد.