مقاومت ایزوله سیم و کابل، به جز کابل های انتقال نیرو که روی قطب های الکتریکی هستند، تقریبا همه سیم و کابل ها یی که امروزه استفاده میشوند، ایزوله میشوند.سطح یا درجه مقاومت ایزوله از یک کابل بستگی به هدفی که کابل برای آن طراحی شده دارد.جدا از صرفه جویی انرژی در مقابل از دست رفتن یا پراکنده شدن در محیط، یکی از اصلی ترین دلایل که کابلها ایزوله میشوند نجات ما از خطر برق گرفتگی است.
الکتریسیته بسیار خطرناک است. اولین تماس میتواند آخرین آن باشد و حتی یک شانس کوچک هم به شما نخواهد داد.یک تماس سطحی با کابلی که جریان الکتریکی حمل میکند میتواند باعث یک سانحه کشنده شود.بدن ما الکتریسیته را به صورت جزیی هدایت میکند.هنگامی که بدن ما در تماس با جریان حامل رسانا قرار میگیرد، جریان از رسانا به سمت بدن ما جاری میشود.بدن ما یک رسانای جزئی میشود و قادر به خارج کردن جریان الکتریکی نخواهد بود.
وقتی جریان بالا باشد بدن ما میتواند تحت تأثیر واقع شود و اینکه شخص کشته میشود یا نه مورد سوال است.برای اجتناب از این گونه سوانح در خانه ها، لازم است که کابلهای ایزوله شوند. ایزوله سازی نشت جریان به طرف ما جلوگیری میکند و در نتیجه آن ما را از برق گرفتگی مصون میدارد.
یک ایزوله کننده سیم و کابل چیست؟
یک ایزوله کننده ماده یا جسمی است که دما یا الکتریسیته را عبور نمیدهد. آنها دما و الکتریسیته را عبور نمیدهند چون الکترون آزادی ندارند.رسانا ها زمانی ایزوله شده اند که با این مواد ایزوله کننده مانند PVC و غیره پوشانده شوند. نام این پروسه ایزوله سازی است.ایزوله کننده دور رسانا انرژی الکتریکی و سیگنال را از جهش به سمت محیط منع میکند.
تأثیر دما روی مواد ایزوله شده
افزایش دما مقاومت در سیم وکابل ها را بالا میبرد و این در حالیست که در نیمه رساناها مانند ایزوله کننده ها افزایش دما باعث کاهش مقاومت میشود.کابل رسانا با یک ایزوله سازی با ضخامت مناسب تهیه میشود تا از نشت جریان جلوگیری شود.
ضخامت هر کابل بستگی به هدف آن از طراحی اش دارد. مسیر نشت جریان در چنین کابلی، دایره ایست. مقاومت پیشنهاد شده برای ایزوله سازی به جریان هم درسرتاسر طول خودش، چرخشی است.برای یک کابل رسانای تک هسته ای با شعاع r1، شعاع روکش درونی r2، طول l و مقاومت ویژه ی ماده ایزوله ی P، محیط رسانا برابر با 2πrl خواهد بود.ضخامت ایزوله که dr است داده خواهد شد.
کابل هایی هستند که بیش از یک لایه ایزوله کننده و یک هسته دارند.اصلی ترین سیمی که در مرکز است، به عنوان رسانای اصلی عمل میکند.هسته دیگر هدف اتصال به زمین را انجام میدهد و به امواج الکترومغناطیسی و اشعه ها اجازه جهش از کابل را نمیدهد و به عنوان یک محافظ عمل میکند. کابلهای این دسته کابلهای هم محور هستند.
کابلهای هم محور سیگنال الکتریکی را با استفاده از یک رسانای داخلی هدایت میکند(رسانای داخلی یا اصلی میتواند هر گونه رسانای خوبی باشد ولی مس بیشتر ترجیح داده میشود چون مقاومت ویژهی آن پایین است و نیز مس میتواند روکشدار شود) و در بسیاری از PVC ها شامل میشود.قبل ازکیس PVC خارجی، دو یا تعداد بیشتری ایزوله کننده مانند فویل آلومینیوم یا رشته های مس درون آنها وجود دارد.
کابلها از محیط خارجی، توسط خارجی ترین کیس PVC محافظت میشوند. در حالی که ولتاژ از طریق رسانای داخلی عبور میکند، محافظ یا کیس ولتاژ صفر و یا اندکی دارد که از آن عبور میکند.مزیت طراحی هم محور این است که میدانهای الکتریک و مغناطیس، محدود به دی الکتریک با نشت اندک به خارج از محافظ است.
مزیت سطوح ایزوله در کابل ها
به علت سطح ایزوله در کابل که از دخول میدان الکترومغناطیسی خارجی و اشعه ها به داخل آن ممانعت می کند و فصل مشترکی بینشان وجود ندارد.چون رساناهای با قطر بزرگ مقاومت پایینتری دارند، میدان الکترومغناطیسی کمتری نشت میشود.امر مشابهی برای کابلهای با ایزوله بیشتر هست. با دانستن این که سیگنالهای ضعیف تر به سادگی به وسیله مداخله کننده های کوچک تحت تأثیر قرار میگیرند، کابلها با لایه های ایزوله بیشتر همیشه گزینه خوبی برای حمل این سیگنالها خواهند بود.
ویژگی های کابل ایزوله شده
با ذکر این نکته که مقاومت ایزوله کابل به وسیله هدف از طراحی اش تعیین میشود، چند فاکتور وجود دارد که یک مهندس باید قبل از طراحی کابل در نظر داشته باشد.کابل هم محور باید بیشتر ایزوله شود چون کابل نه تنها از نشت نیرو جلوگیری میکند، بلکه اشعه های الکترومغناطیسی را محبوس میکند.
مراحل ایزوله سازی