سیم کشی یک پروسه اتصال لوازم مختلف برای توزیع انرژی الکتریکی از meter board عرضه کننده برای وسایل منازل مانند لامپ، فنها و دیگر لوازم خانگی است که به عنوان سیم کشی الکتریکی شناخته میشود و میتواند با استفاده از دو روش انجام شود:
سیستم جعبه مفاصل یا سیستم اتصال سیم و کابل ها
در این روش سیم کشی، اتصالات به لوازم از طریق مفاصل (Joints) ایجاد میشود. این مفاصل در جعبه های مفاصل و با استفاده از اتصال دهنده ها یا کانالهای مفصلی ساخته میشوند. این روش سیم کشی، اندازه کابلی زیادی صرف نمیکند.ممکن است شما فکر کنید این روش سیم کشی به کابل زیادی نیاز ندارد و بنابراین ارزان تر می باشد.البته که این گونه است ولی پولی که شما از قبال کابل پس انداز کرده اید در بخش خرید جعبه های مفصلی مصرف میشود، پس تعادل برقرار میشود.این روش برای نصبیات مقطعی مناسب است و ارزان است.
سیستم حلقه
این روش سیم کشی به صورت جهانی در سیم کشی استفاده میشود. لامپ ها و دیگر لوازم به صورت موازی متصل میشوند و در این صورت هر کدام از لوازم به صورت منفرد میتوانند کنترل شوند.وقتی به یک اتصال در یک لامپ یا سوییچ نیاز باشد، کنداکتور تغذیه (feed conductor) با به کار بردن آن به صورت مستقیم تا ترمینال و حمل مجدد آن به نقطه بعدی برای تغذیه شدن، حلقه میشود.
تغذیه های سوییچ و لامپ به دور مدار در یک سری حلقه از یک نقطه به نقطه دیگر تا آخرین آن در مدار، حمل میشوند.فاز یا کنداکنتور خط هم در قسمت سوییچ یا جعبه حلقه میشوند و نولها هم در قسمت سوییچ یا از چراغ یا فن هم حلقه میشوند.
حلقه در سیم کشی:
ضعف های سیم کشی با روش حلقه داخلی loop-in:
انواع سیم کشی داخلی مورد استفاده به طور معمول عبارتند از:
انواع اضافی از سیم کشی کانال بر اساس نصب لوله ها (Pipes) هم وجود دارند.(که لوله های فولادی و PVC برای اتصال و نصب سیم کشی استفاده میشود).
سیم کشی گوه
این سیستم سیم کشی شامل سیم های ایزوله شده معمولی VIR or PVC هستند ( گهگاه روکش شده و کابل مقاوم در برابر هوا) نوار شده و آمیخته شده روی دیوارها یا سقف و با استفاده از گوه های ظروف چینی، پلاستیک یا چوب، میشود.سیستم سیم کشی گوه یک سیستم سیم کشی موقتی است، پس برای موارد خانگی مناسب نیست.استفاده از این سیستم امروزه به پایان رسیده است.
مزایای روش گوه
معایب سیم کشی گوه
سیم کشی روکشی و پوششی
این سیستم یک سیستم سیم کشی مشهور در گذشته بود ولی امروزه سیستمی غیر رایج به شمار میرود که این به علت سیستم سیم کشی کانالی و روکش شده است. کابلها ی استفاده شده در این نوع هم VIR و هم PVC و یا هر نوع کابل ایزوله شده و تصویب شدهی دیگری است.
کابلها از طریق حصارهای پوشش چوبی حمل میشوند. روکش از یک نوار چوب با برشهای طولی شیارهای موازی ساخته شده که میتواند کابلهای VIR را در خود جای دهد.شیارها ساخته شده اند تا قطبهای مخالف را از هم جدا کند.پوشش(که آن هم از چوب است)برای پوشش دادن سیمها و کابلها ی نصب شده و فیت شده در روکش، استفاده میشود.
مزایای سیم کشی روکش پوشش
معایب سیم کشی روکش پوشش
سیم کشی (Batten CTS or TRS)
کابل های TRS یک، دو یا سه هستهای با یک کابل بیضی شکل در این نوع از سیم کشی به کار میرود.اغلب، کابلهای تک هستهای ترجیح داده میشود. کابلهای TRS مقاوم در برابر شیمیایی، آب و بخار هستند ولی کمی در برابر روغنهای روان کننده تحت تأثیر هستند.
کابل TRS روی چوب عالی و صاف درخت ساج با ضخامت حداقل 10 میلیمتر قرار میگیرد.کابلها روی روکش چوبی به کمک گیره های قلعی برنجی(گیره تسمه ای)که قبلا روی روکش با میخهای برنجی فیک شده و در یک خلال 10cm برای حرکت افقی و 15cm برای حرکت عمودی قرار گرفته اند، نگه داشته میشود.
مزایای سیم کشی Batten
معایب سیم کشی Batte
سیم کشی با روکش سرب
این نوع سیم کشی، کنداکتورهایی را به کار میگیرد که با VIR ایزوله شده اند و با یک روکش خارجی از آلیاژ سرب آلومینیوم که شامل 95درصد سرب است، پوشانده شده است.روکش فلزی، کابلها را در مقابل آسیبهای شیمیایی، رطوبت و خوردگیهای جوی، محافظت میکند.
کل سرب پوشاننده، به صورت پیوسته الکتریکی ساخته میشود و به زمین و در نقاط مدخل متصل است تا در مقابل اثر الکترونیکی به وجود آمده به علت افت جریان محافظت کند و ایمنی را در زمانی که روکش زنده است، فراهم کند.کابلها روی Batten چوبی حرکت میکنند و به وسیله گیره ها فیکس میشوند، درست مثل سیم کشی TRS.دو نوع دیگر از سیم کشی کانالی بر اساس نصب لوله وجود دارد:
سیم کشی کانالی سطحی
اگر کانال نصب شده روی سقف یا دیوار باشد، به عنوان سیم کشی سطحی شناخته میشود.در این روش، آنها شاید سوراخهایی روی سطح دیوار و در فواصل مساوی ایجاد کنند و کانال بعدا با کمک دوشاخه های rawal نصب می شوند.
سیم کشی کانالی پنهان
اگر کانالها درون شیارهای دیوار با کمک گچ کاری، پنهان باشند، سیم کشی کانال پنهان نامیده میشود. به بیان دیگر، سیستم سیم کشی الکتریکی درون دیوار، سقف یا کف با کمک گچ کاری یا لوله گذاری فلزی، سیم کشی کانالی پنهان نامیده میشود.به شکل واضح، این روش محبوب ترین، زیباترین، قوی ترین و رایج ترین سیستم سیم کشی این روزهاست.
در سیم کشی کانالی، کانالهای فولادی روی سطح دیوار به کمک قلابهای لوله نصب میشود(سیم کشی سطحی) و یا در دیوار و زیر گچ و کابلهای VIR و PVC کار گذاشته میشوند و سپس به وسیله یک سیم GI با اندازه 18SWG کشیده میشود.
سیم کشی کانالی
در این سیستم، کانالها باید الکتریکی پیوسته باشند و به زمین در بعضی نقاط مناسب در مورد کانال فولادی، متصل باشند. سیم کشی کانالی یک روش حرفه ای در سیم کشی ساختمان است. اغلب کانالهای PVC در سیم کشی داخلی استفاده میشود.کانال، کابلها را از آسیب دیدن به وسیله جوندگان حفظ میکند. هرچند تعمیرکنندگان مدار در محل هستند ولی خوب پیشگیری بهتر از درمان است.
کانالهای سربی در کارخانه ها یا وقتی که ساختمان مستعد آتش سوزی است استفاده میشود. شاه سیم کشی (Trunking) محبوب تر از سیم کشی کانال سطحی است و در حال کسب محبوبیت است.این به وسیله پیچیدن یک لوله شاه سیمی PVC به یک دیوار انجام میشود و بعد از کابلها از طریق لوله عبور میکند. کابلها در کانال نباید خیلی سفت باشند.فاکتور فضا باید در ارزیابی ها باشد.
انواع کانال
کانالهای زیر در سیستم سیم کشی کانال استفاده میشود(هم پنهان و هم سطحی) که در شکل بالا نشان داده شد.
کانال فلزی
این کانال از فولاد ساخته شده و محکم است ولی از طرفی گران است.:دو نوع کانال فلزی داریم:
کانال غیر فلزی
یک کانال PVC محکم به عنوان کانال غیر فلزی، این روزها استفاده میشود که انعطاف پذیرند و خم کردنشان آسان است.