سیستم های اسکن بارکد به مشاغل در دست یابی به اطلاعاتی یاری می رسانند که به نوبه خود باعث افزایش بهره وری و کارایی می شود. با درک نحوه کارکرد بارکدها و دانستن نحوه استفاده موثر از آنها، می توانید عملکرد کسب و کار خودتان را بهبود ببخشید.
بارکد چیست؟
بارکدها برای رمز گذاری اطلاعات در قالب الگوهای تصویری قابل خوانش توسط دستگاه های بارکدخوان به کار برده می شوند. آنها به دلایل مختلفی از جمله مدیریت موجودی، محاسبه قیمت کالاها و ذخیره اطلاعات محصولات در سیستم نرم افزاری کامپیوتر مورد استفاده قرار می گیرند. امروزه می توان بارکدها را تقریبا بر روی همه محصولات فروشگاه ها و همچنین کالاهایی که در انبارها نگهداری می شوند یافت. علاوه بر مشاغل کوچک، کسب و کارهای بزرگ مثل کارخانجات صنعتی نیز از بارکد و اسکنر آن استفاده می کنند.
انواع بارکد
به طور کلی بارکدها به دو دسته تقسیم می شوند: بارکد خطی یا تک بعدی و بارکد دو بعدی.پرکاربردترین نوع بارکد تک بعدی، بارکدهای UPC (کد جهانی محصول) هستند که از دو قسمت تشکیل شده اند:نمادهای بارکد و کد 12 رقمی UPC. شش رقم اول بارکد شماره شناسایی تولید کننده و پنج رقم بعدی نشان دهنده شماره محصول می باشد. آخرین شماره، رقم چک نامیده می شود که به اسکنر امکان می دهد تا بررسی کند که آیا عملیات اسکن به درستی انجام شده است یا خیر.
بارکدهای خطی معمولا هر نوع اطلاعات متنی را در خود نگه می دارند.در مقابل، بارکدهای دو بعدی پیچیده تر هستند که می توانند حاوی اطلاعات فراتری از جمله آدرس وبسایت، تصویر و قیمت باشند. آنها فقط توسط اسکنرهای تصویر برداری قابل خواندن هستند. از انواع بارکدهای دو بعدی می توان به کد QR اشاره نمود.
دستگاه بارکد خوان چگونه کار می کند ؟
به زبان ساده اسکنرها به بارکد، نوری قرمز رنگ می تابانند. سنسور، نور منعکس شده از بارکد را تشخیص داده و یک سیگنال آنالوگ با ولتاژ متغیر به وجود می آورد که نشان دهنده شدت بازتاب است. مبدل، سیگنال آنالوگ را به یک سیگنال دیجیتالی تبدیل می کند و به رمزگشا می فرستد. رمزگشا محاسبات مورد نیاز برای تفسیر سیگنال را انجام می دهد، آن را به قالب یک متن متشکل از اعداد و حروف در می آورد و برای تجزیه و تحلیل نهایی به کامپیوتری که اسکنر به آن متصل است ارسال می کند.
اجزای اسکنر بارکد
این دستگاه های بارکد خوان به طور معمول از سه قسمت مختلف تشکیل می شوند: سیستم تابشی، سنسور و رمزگشا (decoder).
سیستم تابشی: این سیستم ها نور مورد نیاز برای روشن کردن بارکد را ساطع می کنند. انواع سیستم های تابشی که معمولا در اسکنرهای بارکد استفاده می شوند شامل موارد زیر هستند:
در اسکنرهای CCD، با جفت شدن LED با ردیفی از فتوسل ها (مقاومت های حساس به نور)، بازتاب پرتوها شناسایی می شود. با توجه به این که لامپ های LED از نظر انرژی و فتوسل ها از نظر حساسیت در سطح پایینی قرار دارند، از این دستگاه ها نمی توان برای اسکن بارکدهایی که طولشان از طول اسکنر بیشتر است، استفاده کرد.
سنسور: سنسور نور بازتاب شده را شناسایی کرده و یک سیگنال آنالوگ با ولتاژهای متفاوت می سازد. از آنجایی که نوارهای مشکی پرتوهای فروسرخ را جذب می کنند، انعکاس نور توسط نوارهای سفید رنگ بیشتر بوده و ولتاژ بر اساس این نور منعکس شده، کم و زیاد می شود. تکنولوژی مورد استفاده در سنسورها با توجه به سیستم تابشی اسکنر قابل تغییر است.
رمزگشا: همان طور که می دانید هدف یک دستگاه اسکنر بارکد خوان، اسکن کردن و خواندن نمادهای بارکد، فراهم آوردن یک خروجی دیجیتالی برای کامپیوتر در رمزگشا و ارسال آن از طریق یک کابل است. رمزگشا نوع بارکد را تشخیص می دهد، سپس نوارهای سیاه و سفید را ترجمه کرده و اطلاعات را در یک قالب قابل فهم برای انسان، به کامپیوتر مخابره می کند.
برای بازیابی اطلاعات بارکد به نرم افزار خاصی نیاز نیست. تقریبا همان گونه که مغز انسان فعالیت می کند و می تواند معنای اعداد، حروف و تصاویر را درک کند، رمزگشا نیز به همین ترتیب بارکدها را به شکل متن های قابل استفاده در می آورد.بیست سال پیش، شما ممکن بود بارکدخوانی داشته باشید که فقط می توانست دو یا سه نوع بارکد را بخواند.
اگر می خواستید نوع خاصی از بارکد را اسکن کنید، باید به دنبال اسکنر دیگری می گشتید. به مدد پیشرفت روز افزون تکنولوژی و ساخت انواع مختلف بارکدها، اسکنرها نیز توسعه یافتند تا بتوانند طیف گسترده تری از بارکدها را خوانده و تفسیر کنند. در مقاله انواع اسکنر بارکد می توانید آنها را با هم مقایسه کرده و مناسب ترین بارکدخوان را برای کسب و کار خود انتخاب کنید.