معرفی رشته برق
رشته برق یکی از زیر شاخه های مادر علوم مهندسی است که به مطالعه کاربردهای مرتبط با الکتریسیته در سیستم ها و تجهیزات میپردازد. مهندسی برق یکی از گسترده ترین و پر کاربرد ترین علوم است که تقریبا با تمامی بخش های زندگی ما در ارتباط است.رشته برق به صورت آکادمیک زیر شاخه ها و گرایش های خود را دارد که با کمی جستجو می توانید اطلاعات مناسبی در رابطه با آنها بیابید و موضوع این نوشته نیستند.
در این مطلب قصد داریم به بررسی رشته برق از نگاه بازار کار بپردازیم و در واقع مشاغل مرتبط با برق را معرفی کنیم؛ مشاغلی که برای ورود به آنها تحصیلات دانشگاهی ملاک نیست و مهارت و توانایی های فردی، میزان درآمد در این کسب و کارها را مشخص مینماید.الکترونیک
کاردانی فنی رشته الکترونیک چیست؟
اگر چه رشته الکترونیک به عنوان یکی از گرایش های رشته برق در مراکز دانشگاهی شناخته می شود؛ غالبا در فرهنگ عامیانه گروه اصلی فعالیت های مرتبط با برق با نام الکترونیک پیوند خورده است. الکترونیک در حقیقت آن بخش از دانش برق است که با مدارها، نیمه رسانا ها، مقاومت ها، القا گرها و خازن ها سر و کار دارد.کار اصلی الکترونیک طراحی و ساخت تجهیزات برای کنترل و پردازش داده ها، تبدیل و توزیع توان الکتریکی و یا اجرای عملیات های خاص است.
رشته الکترونیک گستره وسیعی از مشاغل را در بر می گیرد؛ تعمیر وسایل الکترونیکی، طراحی و ساخت مدارهای الکترونیکی، مونتاژ قطعات الکترونیکی، نصب و راه اندازی تجهیزات الکترونیک، نصب و راه اندازی آنتن های ساختمانی و تعمیر بورد ها و تجهیزات کامپیوتری بخشی از فعالیت های شخصی است که در زمینه الکترونیک فعالیت دارد.
برای ورود به این شغل می توانید از طریق تحصیل در هنرستان ها مهارت های اولیه را فرا گرفته و در صورت علاقه بدون گذراندن دوره پیش دانشگاهی در آزمون سراسری شرکت نموده و مدرک کاردانی پیوسته را از مراکز فنی و حرفه ای یا دانشگاه های علمی کاربردی دریافت نمایید و در نهایت به کاردان فنی الکترونیک تبدیل شوید.تکنسین فنی الکترونیک پس از دریافت مدرک می توانید در صنایع مختلف مرتبط با الکترونیک مشغول به کار شده و یا به صورت مستقل و برای خود شروع به کسب در آمد نماید.برق ساختمان
برق ساختمان چیست؟
برق ساختمان حرفه ای است که به طراحی نقشه برق و اجرا و پیاده سازی آن در ساختمان های مسکونی، اداری و تجاری می پردازد. فردی که در زمینه برق ساختمان فعالیت دارد معمولا به صورت پیمانکار اجرای پروژه برق کشی ساختمان را میپذیرد و یا به تعمیر تجهیزات برقی در ساختمان ها میپردازد. نصب کلید ها و پریزها، چراغ های داخل واحد ها، راه پله ها و پارکینگ، آیفون تصویری، کابل کشی تلفن، سانترال، شبکه کامپیوتر و آنتن های ساختمان برخی از فعالیت های متخصص برق ساختمان است.
متخصص برق ساختمان ممکن است با پیمانکاران ساختمانی کار کند و یا مستقیما با سازندگان ساختمان قرار داد ببندد. ارتباطات در این شغل از اهمیت بالایی برخوردار است و اگر مهارت کافی و ارتباطات مناسبی داشته باشید؛ درآمد خوبی از این حرفه خواهید داشت.
اگر چه برای ورود به این شغل می توانید مهارت های هنرستان و یا دوره های آموزش فنی و حرفه ای را بگذرانید؛ مدرک تحصیلی اهمیت چندانی ندارد و می توانید با کارآموزی نزد یک استادکار مهارت های لازم را فرا بگیرید. آشنایی با اصول فنی برق ساختمان و شناخت مناسب از انواع تجهیزات و ابزار به پیشرفت سریع در این حرفه کمک می کند. نوشته [ابزارهای اولیه کار با برق] را نیز مطالعه کنید.برق صنعتی
آیا رشته برق صنعتی خوب است؟
برق صنعتی حرفه ای پر درآمد است که وظیفه اصلی آن طراحی و پیاده سازی تابلوهای برق صنعتی در کارخانجات و کارگاه ها است؛ همچنین تعمیر و راه اندازی پمپهای برق و آب کشاورزی نیز زیر مجموعه برق صنعتی در نظر گرفته می شود.
با توجه به رقابت نسبتا زیاد در این شغل بهتر است در کنار مهارت های فنی، به راهکارهای افزایش مهارت های بازاریابی خود نیز باشید. مهارت های برق صنعتی را می توانید در آموزشگاه های مورد تایید سازمان فنی و حرفه ای فرا بگیرید و سپس در کارگاه های ساخت تابلو برق مدتی را به کارآموزی بگذرانید تا تجربه و تخصص لازم را به دست آورید.
در دوره های برق صنعتی معمولا نقشه کشی و نقشه خوانی، کار با نرم افزارهای طراحی، نصب مدارات، محاسبات لازم، استانداردهای جهانی، تعمیرات، عیب یابی و نگهداری و هر آنچه در مورد برق صنعتی باید بدانید آموزش داده می شود و با گذراندن دوره کارآموزی به راحتی می توانید به یک متخصص برق صنعتی تبدیل شوید.
وظایف متخصص برق خودرو چیست؟
متخصص برق خودرو به نصب و تعمیر تجهیزات الکتریکی و الکترونیکی خودرو میپردازد. در کشور ما متخصص برق خودرو با نام باتری ساز نیز شناخته می شود. با توجه به پیشرفت صنایع خودرو سازی و استفاده از تجهیزات پیشرفته الکتریکی و الکترونیکی در اتومبیل ها، نیاز به متخصصین برق خودرو بیشتر شده است. مهارت های برق خودرو را به صورت علمی می توان در مراکز آموزش فنی و حرفه ای، هنرستان ها و مراکز کار و دانش فرا گرفت و یا با شاگردی نزد یک استاد باتری ساز به صورت تجربی با این تخصص آشنا شد.
متخصص برق خودرو می تواند در شرکت های خودرو سازی و زیر مجموعه های آنها استخدام شود و یا یک مغازه اجاره نموده و به صورت مستقل کسب درآمد نماید. بیشتر افرادی که در زمینه برق خودرو فعالیت دارند معمولا روی یک خودروی خاص تخصص بیشتری دارند.
سیستم صوتی، بوق، سیستم های جهت یابی، پنجره ها، آینه ها و صندلی های برقی، سیستم تهویه، تجهیزات تصویری، روشنایی و هشدار دهنده اتومبیل همگی با برق خودرو مرتبط هستند. استفاده از دستگاه های عیب یابی پیشرفته اتومبیل، تست و تعمیر سیم کشی، تعمیر و یا تعویض تجهیزات آسیب دیده از وظایف متخصص برق خودرو است.
مشاغلی که نام بردیم از مشاغل فنی مرتبط با برق هستند که از درآمد مناسبی در کشور ما برخوردار هستند؛ اگر به کارهای فنی علاقه دارید و ترجیح میدهید به جای تحصیل هر چه سریعتر وارد بازار کار شوید، بد نیست درباره این مشاغل به صورت جدی فکر کنید.