نحوه انتشار بیماری:
در داخل باغات با ترشحات باران پخش می شود.همچنین نهال و پیوندک آلوده از عوامل مهم انتشار بیماری در باغ است.
خسارت:
اصلی ترین خسارت، برگریزی شدید درختان است که در نهایت به ضعیف شدن درخت منجر می شود. میوه ها کوچک و بدشکل بوده و بازارپسندی خود را از دست می دهند. عامل بیماری به گیاهان میزبانی حمله می کند که در اثر عوامل مختلف ضعیف شده باشند.
زخمهای ایجاد شده روی درختان در اثر سرما زدگی و یخبندان، هرس، حشرات ایجاد می شود امکان ورود عامل بیماری به داخل گیاه را آسان می سازند. عواملی که موجب ایجاد زخم در درختان می شود نقش مهمی درشروع توسعه این بیماری دارند.
زخم های هرس نه تنها امکان ورود باکتری ها را آسان می سازند بلکه شرایط را برای ورود قارچ هایی نیز مهیا می نماید. درختان هلو در مرحله خواب به بیماری حساس تر از درختان فعال هستند.
کنترل بیماری:
پیشگیری ومبارزه زراعی:
- انتخاب ارقام مقاوم به بیماری گموز
- استفاده از نهال های گلخانه ای که عاری از بیماری و مقاوم می باشند از میزان آلودگی می کاهد.
- باید توجه شود در موقع کاشت نهال ضدعفونی ریشه توسط محلول بردو 3 درهزارصورت گیرد.
- محل پیوندک باید 30-15 سانتیمتر از خاک فاصله داشته باشد، باید دقت شود در حین پیوندزنی قطراتی از آب یا ذره ای ازخاک باغ بین پایه وپیوندک قرار نگیرد.
- حذف علفهای هرز از دور طوقه
- جلوگیری از ایجاد زخم اطراف طوقه
- جلوگیری از جمع شدن آب دور طوقه درخت
- هرس همه ساله درختان
- در صورت آلودگی اگر آلودگی توسعه چندانی نداشته باشد ودر مراحل اولیه است با یک چاقوی تیز پوست محل را تراشیده تا به بافت زنده برسیم آنگاه به وسیله محلول یک درصد پرمنگنات پتاسیم و یا مخلوط بردو به میزان یک در هزار ضدعفونی سطحی می کنیم وپس از دو هفته محل را با چسب باغبانی می پوشانیم.همچنین اگر پوسیدگی بیشتر از نصف دور طوقه را فرا گرفته باشد باید درخت آلوده را قطع کرد.
- انتخاب پایه و ارقام مناسب بسته به ناحیه جغرافیایی مورد نظر مهم است.
- با مصرف بی رویه کودهای فسفاته احتمال وقوع بیماری افزایش پیدا می کند.
مبارزه شیمیایی:
- ترکیبات حاوی مس ممکن است از نظر ارزش کنترلی به دلیل مقاومت برخی از سویه بیماری در صورت استفاده مکرر به هسته داران آسیب برساند.
- سمپاشی پائیزه و بهاره قبل از مرحله گلدهی توسط سموم مسی حفاظت کننده. این سمپاشیها، درختان را از عفونت اولیه حفظ می کند ولی از عفونتهای ایجاد شده قبلی نمی تواند جلو گیری کند.
- استفاده از آنتی بیوتیک استرپتومایسس در بهار برای کاهش لکه برگی تأثیر بیشتری دارد.
- سمپاشی پائیزه اولویتهای خاصی نسبت به سمپاشی زمستانه دارد.