پایه دریل یک دستگاهی است که برای استفاده راحت تر از دریل در هنگام سوراخکاری های دقیق و کارگاهی استفاده می شود.غالبا از پایه دریل در کارگاه ها استفاده می شود.به وسیله پایه دریل شما می توانید دریل را به طور ثابت نگه داری کنید و سوراخکاری را به دفعات و با عمق های مختلف در سطوح گوناگون و به وسیله حرکت یک دست انجام دهید.
در واقع به وسیله پایه دریل و یک دریل برقی می توانید یک دریل ستونی برای کارهای سبک داشته باشید، اما توجه کنید که برای کارهای کارگاهی و بزرگ دریل ستونی گزینه مناسب تری می باشد.سوراخکاری دریلی که در پایه دریل قرار گرفته صرفا به طور عمودی است، اما در برخی مدل ها نیز می تواند به صورت زاویه دار باشد.
مهم ترین ویژگی پایه دریل که کاربر را مجبور به استفاده از آن می کند، این است که برای کارهای طولانی و مداوم کاربر را خسته نمی کند، چرا که کاربر نیاز به نگهداری دریل به مدت طولانی ندارد، ضمن اینکه گرمای ایجاد شده بر اثر کار با دریل به دست کاربر منتقل نمی شود.از طرفی پایه دریل را می توانید به راحتی جابجا کنید چرا که وزن بالایی ندارد.
پایه دریل روی میز یا سطح کار به وسیله پیچ محکم می شود.دریل نیز به وسیله پیچ در جای مخصوص روی پایه دریل محکم می شود.قطعه کار نیز در مدل هایی که روی پایه دریل گیره مخصوص باشد به وسیله آن و در سایر مدل ها به وسیله انواع گیره ها و پیچ دستی ها باید محکم شود تا در زمان سوراخکاری، قطعه هیچگونه حرکت و چرخشی نداشته باشد.عموما پایه دریل های مختلف امکان نصب انواع دریل را دارند.
پایه دریل غالبا از جنس آلومینیوم و یا چدن می باشد.مدل هایی که از آلومینیوم هستند سبک هستند و استحکام کمی دارند.اما انواع چدنی استحکام بالاتر و وزن بیش تری دارد.البته استحکام پایه دریل به ضخامت پایه نیز بستگی دارد، هرچه ضخامت بیش تر باشد استحکام بالاتری دارد.
برای کارکرد بهتر پایه دریل باید همیشه دندانه های روی پایه اصلی پایه دریل روغن کاری شوند تا در حرکت روان پایه دریل اخلالی ایجاد نشود.پایه دریل انواع مختلفی دارند.انواع اهرمی، دنده ای، قابل حمل(زاویه زن)، چندکاره و نمونه برداری.نوع اهرمی متداول ترین نوع می باشد. نوع دنده ای دارای سوراخکاری دقیق تری می باشد.