صدای تق تق، ضربه زدن و لرزش لوله های آب داخل هر خانه ای باعث سلب آسایش آنجا می شود بنابراین علت صدای لوله آب ساختمان را پیدا و آن را رفع کنید. فشار زیاد آب، رسوب آبگرمکن دیواری یا پکیج می تواند از دلایل اصلی وجود صدای لوله آب ساختمان باشد از این رو بهتر است سریعا این مشکل را حل کنید. در صورت حل نکردن مشکل صدای لوله آب امکان نشتی لوله آب، خراب شدن آبگرمکن دیواری یا پکیج بر اثر رسوب و حتی سست شدن اتصالات لوله های آب وجود دارد.
حالت های مختلف صدا دادن لوله های آب ساختمان
علت صدای لوله آب هنگام جریان آب گرم داخل لوله های ساختمان
هنگامی که شیر آب گرم را باز می کنید ممکن است با صدای تق تق مواجه شوید. این صدا تا زمان بستن شیر آب گرم تمام نشود که مسلما به دلیل استفاده از لوله های پلیمری در لوله کشی ساختمان است. با اینکه لوله های پلیمری مزایای بالایی نسبت به لوله های فلزی دارند اما تحمل دمایی پایین تری نسبت به آب گرم دارند. با جریان یافتن آب گرم داخل لوله های پلیمری با شل شدن لوله ها و به طبع صدای تق تق لوله ها مواجه خواهید شد.
نحوه رفع مشکل
با ایجاد فضای کافی اطراف لوله های پلیمری هنگام جریان آب گرم با دمای بالا، لوله ها فضای کافی برای تغییرات عرضی و طولی دارند.
علت صدای لوله آب هنگام بستن شیر آب گرم و سرد
اگر با بستن شیر آب گرم و سرد صدای تق تق و ضربه لوله آب می شونید به دلیل ایجاد پدیده آبکوبش یا ضربه قوچی است. این سر و صدای لوله آب حتی هنگام استفاده از فلاش تانک توالت و کار کردن ماشین لباسشویی هم به گوش می رسد.
به واقع هنگامی که شیر آب باز است جریان آب با سرعت بالایی ایجاد می شود که با بستن شیر آب گرم و سرد ناگهان سرعت آب آهسته می شود و باعث ایجاد فشار مکانیکی می شود که به آن پدیده آبکوبش یا ضربه قوچی گفته می شود. در این حالت حتی امکان سست شدن اتصالات لوله یا ترک خوردن لوله ها آب امکان پذیر است.
نحوه رفع مشکل
برای رفع مشکل پدیده ضربه قوچی باید محفظه هوا یا دفع کننده ضربه قوچ آب نصب کنند. با نصب محفظه های هوا که شبیه لوله های T شکل است در صورت تشخیص هوا درون لوله ها سریعا هوا را دفع می کند و آب را داخل آن جایگزین می کند.قابلیت دفع صدای لوله آب را حتی هنگام پدیده ضربه قوچی دارید کافیست دستورالعمل های زیر انجام دهید.
علت صدای آب هنگام جریان آب سرد داخل لوله های ساختمان
این حالت از صدای لوله آب به هنگام جریان آب سرد تنها به دلیل فشار آب زیاد ساختمان است. هنگامی که فشار آب داخل لوله های آب افزایش یابد آب به صورت جست و خیزکنان در لوله حرکت می کند که باعث ایجاد لرزش هایی در لوله می شود و این لرزش ها سبب خوردن لوله به دیوار شده و همین موضع صدای ضربه یا تق تق را ایجاد می کند.
برای اینکه میزان فشار آب ساختمان را بسنجید کافیست تمامی شیرآلات آب را ببندید و تنها نزدیکترین شیر آب نزدیک به فلکه اصلی را باز کنید در صورتی که فشار آب بیشتر از حد استاندارد یعنی 40 - 80 بود باید با کمک نصب شیرهای کاهنده فشار آب ساختمان را کم کنید.
علت صدای لوله آب ساختمان هنگام بستن تمامی شیرآلات
چهارمین حالت صدای تق تق و ضربه لوله آب هنگام بستن تمامی شیرآلات انجام می شود زمانی که جریان آب وجود ندارد. در این حالت صدای ایجاد شده به دلیل تجمع رسوبات در داخل مخزن آبگرمکن یا پکیج است و این صدا به دلیل آزاد شدن حباب های هوا از داخل رسوبات داخل مخزن دستگاه به وجود می آیند.
صدا تا حدی بالاست که گمان می کنید از لوله های درون دیوار شنیده می شود.برای رفع صدای لوله های آب در این حالت تنها کافیست رسوب زدایی آبگرمکن دیواری یا پکیج را با نصب سختی گیر مغناطیسی انجام دهید. نصب سختی گیر مغناطیسی تنها توسط لوله کش ماهر باید انجام شود تا مانع از آسیب به آبگرمکن یا پکیج شود.
رسوب زدایی آبگرمکن دیواری به روشن پمپی
وجود صدا در لوله های آب ساختمان موضوعی نیست که بتوان به راحتی از آن چشم پوشی کرد، بلکه باید این نوع صداها را به عنوان زنگ خطری در بروز مشکلات بیشتر همچون نشتی لوله آب، خراب شدن آبگرمکن و پکیج و سست شدن اتصالات لوله های آب به حساب آورد.