فواید استفاده از جوانه حبوبات و غلات
هنگامی که دانه خشک در آب به مدت چند ساعت خیسانده می شود قابلیت هضم بهتری پیدا می کند بدین ترتیب جوانه حبوبات و غلات نیز در عین داشتن تمامی ویتامین ها حتی به مقدار چند صدبرابر بالاتر قابل هضم تر نیز هستند. تقریباً از تمام دانه های خوراکی می توان جوانه تهیه کرد.
باید توجه داشت برخی از دانه ها قابلیت ایجاد حساسیت دارند مانند دانه گوجه، بادمجان، ریواس و … بنابراین از جوانه آنها نباید استفاده شود.
جوانه حبوبات و خواص شان
بذر ها در هنگام جوانه زدن تغیرات شگفت انگیزی در خود ایجاد می کنند که در بعضی خواص قابل مقایسه با جوانه نزده نیستند. به طور کلی در روند جوانه زدن ویتامین ها و املاح معدنی و پروتیین ها به مقدار زیادی افزایش یافته و کالری وکربو هیدرات ها کاهش می یابد. به عنوان مثال جوانه ماش مورد آزمایش قرار گرفته و نتایج زیر حاصل گردیده است:
در حالت جوانه زده (ماش)
از دیگر مزایای شان می توان به نقش آنها در آماده سازی غذا برای هضم و جذب اشاره کرد که این عمل به وسیله آنزیم های موجود در جوانه ها صورت می گیرد. در شروع روند جوانه زدن نشاسته موجود شکسته شده و به قندهای ساده گلوکز و ساکارز تبدیل می شود. پروتیین ها هم تبدیل به اسید های چرب می شوند. جوانه ها دارای مقدار زیادی فیبر هستند که نتیجه آن دفع کامل مدفوع بوده و همچنین مانع از سرطان روده می شود. استفاده از جوانه حبوبات و غلات مى تواند قسمت عمده اى از نیازهاى بدن به ویتامین هاى مختلف، املاح معدنى و آنزیم ها را تأمین کند. در حقیقت جوانه ها مولتى ویتامین هاى طبیعى هستند که طى فرآیند جوانه زدن از دانه ها تولید مى شوند.
طی جوانه زدن، خاصیت نفخ زایی حبوبات و خاصیت حساسیت زایی پروتئین غلات کاهش می یابد که این مسئله برای افرادی که روده های حساس دارند، بسیار مناسب است. برای مثال، وقتی دانه گندم جوانه میزند، پروتئین گلوتن گندم به واحدهای پروتئینی کوچکی که خاصیت حساسیت زایی کمتری دارد، تبدیل می شود که برای افرادی که به پروتئین گندم حساسیت دارند، مناسب تر است. جوانه ها منبع فراوانى از اسیدهاى آمینه آماده جذب و قندهاى طبیعى هستند. با مصرف جوانه هاى مختلف مى توان مقدار قابل توجهى از ویتامین هاى B را به بدن رساند. به طور خلاصه می توان جوانه حبوبات و غلات را سر شار از ویتامین ها و املاح معدنی و آنزیم ها معرفی کرد ومصرف آنها را یکی از بهترین راه ها برای سالم سازی بدن معرفی کرد.
گفته شده است در جوانه عدس و ماش دو ماده وجود دارد که وقتی وارد بدن می شوند، سلول های سرطانی را به تدریج از بین می برند. جوانه سویا از لحاظ ارزش غذایی با گوشت رقابت می کند و ضررهای گوشت را نیز ندارد، همچنین از لحاظ وجود ویتامین C، رقیب گوجه فرنگی است. جوانه حبوبات و غلات دارای اسیدهای آمینه، اسیدهای چرب، قند طبیعی و مقدار زیادی املاح معدنی است و اگر چند نوع آن با هم خورده شوند می توان گفت که همه مواد ضروری بدن را به آن رسانده ایم. باورکردنی نیست که چنین موادغذایی ارزانی تا این حد از لحاظ ارزش غذایی کامل و مفید باشند.