طرح توجیهی تولید کود از پساب کارخانجات الکل
امروزه الکل به نام اتیلن الکل (الکل معمولی، الکل اتیلیک، روح الخمر، الکل شراب، اتانول، نتیل کربینول، جوهر شراب، الکل کشمش، ئیدروکسیل و …) مشهور است. الکل، آبگونه ای است فرار، بیرنگ، با بوی ویژه و مزه سوزان، رطوبت گیر و از آب سبک تر است.
قابلیت حل شدن اتیل الکل در آب بسیار زیاد است و به هر نسبت با آب مخلوط می شود. از آمیختن آب و الکل، کمی گرما هم تولید می شود، الکل یکی از حلالهای بسیار خوب است، ید، کافور، عطرها، عسل و … را در خود ناپدید می کند. الکل به غیر از آب، در اغلب حلالهای آلی محلول است. الکل خاصیت گندزدایی دارد و آلبومینها را منعقد می کند.
پساب چیست؟
دید کلی
آب، شرط وجود حیات می باشد و اکثر قریب به اتفاق واکنشهای شیمیایی در محیط آبی صورت می گیرد. آب بعلت پاره ای خواص ویژه اساسی نقش تنظیم کننده ای در طبیعت داشته و آن را در برابر تغییرات ناگهانی دما حفظ می کند.
آب بعد از مصارف گوناگون (خانگی، کشاورزی و صنعتی و …) تبدیل به پساب می شود. برای جلوگیری از آلودگی آب و محیط زیست توسط این پسابها باید راهکارهایی برای تصفیه و استفاده مجدد از آنها اتخاذ کرد. که طرح تولید کود از پسابهای صنعتی از این نوع می باشد.
طبقه بندی آبهای آلوده
آبهای آلوده ای که پس از تصفیه دوباره می توان استفاده کرد:
مواد شیمیایی موجود در فاضلابهای صنعتی
بسته به نوع کارخانه ها و محصول تولیدی آنها، ترکیبات شیمیایی و درصد آنها در پسابهای صنعتی متفاوت است. اما از مهم ترین این ترکیبات می توان به آرسنیک، سرب، کادمیم و جیوه اشاره کرد.
این مواد از طریق پساب کارخانجات تهیه کاغذ، پلاستیک، مواد دفع آفات نباتی، استخراج معادن وارد آبهای جاری و محیط زیست می شود. که در این طرح می توان با استفاده از پساب کارخانجات الکل، به تولید کود دست یافت.
از مهم ترین فجایع آلودگی با جیوه به فاجعه آلودگی آب رودخانه میناماتا در ژاپن با ترکیبات ارگانومرکوریک که به عنوان کاتالیزور در کارخانه پلاستیک سازی استفاده می شود، می توان اشاره کرد که طی آن مردم اطراف رودخانه به مرض اسرار آمیزی مبتلا شدند که ناشی از وجود جیوه فراوان در بدن آنها بود.
و هزاران نوزاد ناقص الخلقه و فوت تعدادی از مردم، نتیجه آلودگی آب با پساب این کارخانه بود. در پساب کارخانجات الکل سازی معمولا مقدار بسیار زیادی از مواد حلال و انواع الکل های حلقوی، مواد آلی، اوره، پروتئین و …می باشد.