رله قطعه الکترونیکی است که کارکرد آن مانند سویچ است. تفاوتی که بین آن ها وجود دارد این است که سویچ با دست مدار را قطع می کند ولی رله با جریان الکترکی. کار اصلی رله این است که دو جریان متفاوت در یک مدار را از هم جدا می کند. رله از سه قسمت پیچ، فنر و کانتاکت ساخته می شود.
رله درسال 1835 توسط جزف هنری اختراع شده است. در سال های اول رله ها به صورت سیم پیچ تولید می گردید که از جریان مغناطیسی برای قطع مدارهااستفاده می شد. بعد ها این رله ها جای خود را به رله های جامد یا SSR دادند که مخفف کلمه (State Relay Solid) است.
SSR یا رله جامد (State Relay Solid)
رله جامد یک قطعه نیمه هادی است که هیچ قسمت محرکی ندارد و به خاطر همین از بقیه رله ها از محبوبیت بیشتری برخوردار هستند که می توان به نکات زیر اشاره کرد:
مزایای رله ها
اما رله جامد معایب هم دارد که باید حتما به آن توجه کرد که عبارت است از:
معایب رله ها
حال که با مزایا و معایب رله ها ی جامد آشنا شدیم در پایین به انواع آنها می پردازیم:
انواع رله جامد یا SSR
رله های جامد به چهار دسته تقسیم می شوند که عبارت است از:
1- کلید زنی در صفر (zero switching)
2- لحظه ای روشن (instant on)
3- کلید زنی در پیک (peak switching)
4- کلید زنی آنالوگ (analog switching)
برای خرید و یا سفارش رله باید به نکات مهمی توجه کرد که می توان به: ولتاژ جریان که باید مورد استفاده قرار بگیرد، ولتاژ و جریانی که رله می تواند رله تحمل کند و تعداد اتصالات.رله ها انواع گوناگون دیگری نیز دارند که عبارت است از:
1-رله لچ (Latching)
2-رله رید (Reed)
3-رله رطوبت جیوه (Mercury-Wetted)
4-رله جیوه (Mercury)
5-رله پلاریزه (Polarized)
6-رله ماشین ابزار (Machine tool)
7-رله کواکسیال (Coaxial)
8-رله تاخیر زمانی (Time Delay)
نکته مهمی که باید در نظر داشت این است که رله ها قطعات کندی هستند به این معنا که نمی توانند با فرکانس بالا برق را قطع و وصل کنند. پس اگر می خواهید هزاران یا ملیون ها بار در ثانیه برق را قطع و وصل کنید نمی توانید از رله استفاده کنید. بهتر است ازسوییچینگ ترانزیستور ها استفاده کنید.
به خاطر اینکه در هنگام حرکت تغییر وضعیت در رله جرقه تولید شود نباید از این قطعه در محیط های دارای گاز های مشتعل شونده و مواد شیمیایی منفجره یا حساس به الکتریسیته استفاده کرد.موضوع دیگری که باید در باره رله ها بدانیم این است که چگونه از سالم بودم یک رله مطلع باشیم، که ما در پایین به شما تست رله را یاد خواهیم داد.
تست رله ها
ساده ترین راه این است که 12 وات به دو پایه رله یعنی A و B وصل کنید اگر صدای بیب یا تق داد رله سالم است اگر نه رله خراب ویا سوخته است.برای وصل کردن 12 وات می توانید از باتری قلمی استفاده کنید. البته دستگاه های تست رله هست که بشه از آنها استفاده کرد.