مارمالاد از دیرباز به عنوان نوعی روش نگهداری محصولات میوه مرسوم بوده است. مربا فرآورده ای است که از میوه کامل سالم یا از قطعات میوه طی فرآیند پخت با افزودن مقداری آب و قند به دست می آید. اساس تولید مربا تشکیل ژل پکتین است و مارمالاد نوعی مرباست که میوه همراه با پوستش کاملاً له و یکدست شده باشد.
علیرغم نیاز کشور به واردات محصولات کشاورزی، محدودیت دوره برداشت محصولات کشاورزی و فقدان امکانات کافی در جهت حمل و نقل سریع و صحیح این محصولات به بازارهای مصرف، موجب از بین رفتن سرمایه های کشاورزان داخلی و افزایش نرخ واردات فرآورده های کشاورزی به کشور می گردد.
از دیگر سو نیاز به محصولات کشاورزی در تمام فصول، اهمیت یافتن روشی برای حفظ و نگهداری بلند مدت این محصولات را صد چندان می نماید.صنایع غذایی با ایجاد تغییراتی بر روی ماده خام می توانند پاسخگوی هردوی این مشکلات باشند.هدف عمده صنایع غذایی بر دو نکته فوق استوار است،
یعنی فرآوری مواد غذایی به گونه ای که بتواند با دارا بودن ماندگاری زیاد، مانع از فساد این مواد شده و امکان استفاده از آن را در تمام طول سال فراهم آورد.این فرآوری به فراخور ماده غذایی مورد نظر می تواند تولید مربا، مارمالاد و … باشد.
موارد مصرف و کاربرد
مربا و مارمالاد محصولاتی می باشند که در اکثر سبد غذایی مردم وجود دارد و از پختن میوه با شکر تولید می شود و روشی برای نگهداری طولانی مدت از میوه می باشد.
این محصولات معمولا در ظرف دربسته نگهداری می شود و برای مدت زمان طولانی سالم باقی می ماند. از پکتین طبیعی یا مصنوعی و…. هم می توان به عنوان افزودنی استفاده کرد.
تولید انواع مربا
از بیشتر میوه ها می توان برای تولید مربا استفاده کرد، مانند مربای به، مربای سیب، مربای بهارنارنج، مربای توت فرنگی، مربای آلبالو، مربای زرشک، مربای آلو، مربای پوست پرتقال و پرتقال، مربای بالنگ، مربای گیلاس، مربای زرشک،
مربای زردآلو، مربای هلو، مربای تمشک، مربای زغال اخته و مربای گلابی و … میوه هایی که می توان با آنها مارمالاد تهیه کرد، عبارتند از: از زرد آلو، توت فرنگی، به، سیب، هلو، آلبالو، آلو زرد.
کالاهای قابل جایگزین
امروزه هیچ کالایی به صورت انحصاری در جهان تولید نمی شود، این محصولات هم نیز از این امر مستثنی نمی باشد. از کالاهای جایگزین این محصول می توان از ژله ها نام برد که در دنیا از استقبال خوبی برخودار می باشند.
همچنین در بعضی مکان های کشورمان از شیره انگور و خرما به جای مربا استفاده می شود. لیکن به دلیل خواص منحصر به فرد مربا و مارمالاد جایگزین ها کارایی این محصولات را ندارند.
بسته بندی مربا و مارمالاد
این کالا می تواند بعد از تولید به اشکال گوناگونی بسته بندی گردد و به بازار عرضه شود که از متداول ترین انواع بسته بندی های مربا و مارمالاد می توان به موارد ذیل اشاره نمود:
مشخصات فنی و خواص محصول
به طور کلی مربا از سه قسمت میوه، موادقندی و آب تولید شده است که میوه مصرفی باید تمیز، تا حد مناسب رسیده باشد. این محصول باید طعم و بوی میوه و را داشته باشد و عاری از هرگونه طعم و بوی حاصل از سوختگی و فساد مانند کپک زدگی و ترشیدگی باشد.
این محصول باید رنگ فرآورده ای باشد که تحت شرایط طبیعی و سالم به دست آمده ومشخص کننده نوع میوه، عاری از رنگ سیاه و قهوه ای مربوط به اکسید شدن میوه یا کاراملیزه شدن مواد قندی است باشد. افزودن هر نوع رنگ در تولید مربا مجاز نمی باشد.
در این محصول مواد قندی مانند ساکاروز، گلوکز (مایع و یا جامد)، دکستروز، فروکتوز و یا سایر مواد قندی هیدروکربنه مطابق با استانداردهای مربوطه مجاز می باشد. آب مصرفی در تولید مربا باید مطابق استاندارد و یژگی های آب آشامیدنی شماره 1053 باشد.