ارائه پیشنهاد
به دلیل روند رو به رشد مصرف روغن های گیاهی در سال های اخیر، این روغن با توجه به خواص درمانی و پزشکی بسیار زیاد در کنار روغن های دیگر می تواند تأمین کننده بخشی از نیاز مردم باشد. لذا با توجه به وارداتی بودن روغن هسته خرما احداث کارخانه روغنکشی از تفاله خرما در کنار سایر هسته های روغنی دیگر و در مجاورت کارخانجات تولید و بسته بندی محصولات خرمایی از جمله شربت خرما، قند مایع، شهد و لواشک خرما و با در نظر گرفتن توجیه اقتصادی طرح در زمینه مصرف داخلی و همچنین مسأله صادرات آن، توصیه می شود.
چالش های کلیدی در تولید آن عبارتند از:
- کسب دانش مورد نیاز در مورد خصوصیات مواد اولیه
- نیازمندی های نقل و انتقال
- تکنیک های استخراج و بازیافت
موارد مهم در فرایند استخراج روغن:
- جمع آوری و جداسازی هسته های روغنی خرما
- آنالیز بازیافت و کمیت روغن (اسید چرب آزاد موجود در روغن)
- بکارگیری تکنیک هایی برای پرس سرد و خالص سازی روغن هسته خرما
- استفاده از تکنیک هایی برای افزایش امکان سنجی فرایند
- تعیین خصوصیات هسته (درصد رطوبت و روغن).
- مسائل ایمنی و نقل و انتقال
- پایلوت فرایند (جمع آوری، جداسازی، خشک کردن، انبار کردن استخراج)
- آنالیز محصولات (میزان پذیرش توسط مصرف کننده)
مسائل اقتصادی
- قیمت و در دسترس بودن هسته روغنی
- بازده و کمیت هسته روغنی
- هزینه های کار (شست و شو دهنده های دوار، پرس کننده ها، حلال و تجهیزات استخراج)
- هزینه های عملیاتی (مواد خام، کارگری، نگهداری، انرژی، انتقال، بسته بندی و بالاسری)
پیشنهادات
- به منظور تولید اقتصادی روغن هسته خرما و هم چنین تطابق خط تولید روغن های هسته های گیاهی روغنی لازم خواهد بود تا هسته های خرما در یک واحد روغن کشی که سایر هسته های روغنی را مورد استفاده قرار می دهد در یک دوره خاص زمانی مورد استفاده قرار گیرد.
- واحدهای تصفیه در مقیاس وسیع با ظرفیت های بالا براساس نزدیک بودن به بازار مصرف و واحدها روغن کشی که جزء واحدهای کوچک تولید هستند، براساس نزدیکی به مناطق تولید هسته های روغنی احداث می شوند. لذا تأسیس واحد تولید روغن هسته خرما در نزدیکی کارخانجات تولید محصولات خرمایی به جهت تسهیل در تأمین و هزینه حمل و نقل مواد اولیه پیشنهاد می شود.
- با توجه به اینکه خرما محصول فصلی می باشد و دوره کاری کارخانه تقریباً 69 ماه بوده، می توان با توجه به وضعیت فصلی کشت و برداشت خرما و تولیدات فراورده های خرمایی در ایران و سایر نقاط جهان بررسی واردات و تهیه هسته خرما را با توجه به شرایط نگهداری مواد اولیه، مورد توجه قرار داد.
- با توجه به مطالب گفته شده در این قسمت و اقتصادی بودن طرح، می توان با کمی تغییر در تجهیزات موجود در کارخانه روغن کشی سایر هسته های روغنی و اضافه کردن دستگاه پرس سرد از سرمایه ثابت و محوطه و دیگر امکانات کارخانه استفاده نمود.