ارائه روش های مختلف تولید
با عنایت به این موضوع که ماده اولیه تهیه محصول موردنظر طرح صرفاً ذرت می باشد و فرآیند تولید فقط از یک روش تبعیت می کند؛ لذا روش تولید آن فقط به یک صورت انجام می شود و روش های مختلفی برای آن متصور نیست.
تنها تفاوتی که ممکن است در تهیه آن وجود داشته باشد؛ تفاوت در نوع فرآیند و استفاده از دستگاه های با ظرفیت بالاتر یا پایین تر و درک کل تفاوت در سطح اتوماسیون می باشد. همان طور که ذکر شد؛ روش کلی تولید محصول در کلیه کارخانجات تولید این محصول در دنیا یکسان است.
فرآیند تولید کورن فلکس شامل دو مرحله است:
قبل از تشریح فرآیند تولید، لازم است نحوه ورود ماده اولیه اصلی کارخانه (ذرت) به داخل واحد تولیدی تشریح گردد. ذرت داخل گونی 50 کیلوگرمی خریداری می گردد و در انبار مخصوص ذرت نگهداری می شود.
پس از آماده نمودن دانه ذرت که عبارت از بوجاری و پوست گیری و تبدیل به بلغور می باشد؛ بلغور آماده را داخل سیلوهای مخصوص این کار می ریزند تا برای مراحل بعد و تولید کورن فلکس آماده گردد.
آماده سازی دانه های ذرت و تهیه بلغور به شرح زیر است:
1- بوجاری
دانه های ذرت در طی مراحل برداشت و دان کردن و حمل و نقل حاوی مقادیری ناخالصی از قبیل کاه و کلش و شن و دانه های بذور علف های هرز می باشد که قبل از مراحل تولید لازم است این مواد اضافی از دانه های ذرت جدا شوند.
لذا از دستگاه بوجاری استفاده می شود، این دستگاه کاه و کلشن و ذرات شن و ماسه و سایر مواد اضافی را از دانه ذرت جدا کرده و ذرت خالص به دست می آید.
2- رطوبت دهی
در این مرحله ذرت های پاک شده، وارد یک مارپیچ می شوند که مجهز به نازل های بخار می باشد، پوسته دانه بر اثر جذب رطوبت نرم شده و آماده پوست گیری توسط دستگاه پوست گیر، می شود.
3- پوست گیری و جوانه گیری
دانه های مرطوب شده در این قسمت توسط دستگاه پوست گیر به آسانی پوست گیری شده و در قسمت دیگر دستگاه دانه ذرت به سه قسمت تقسیم شده و جوانه از آن جدا می شود و دانه ذرت به صورت بلغور در می آید.
4- خشک کردن
بعد از دستگاه پوست گیر و جوانه گیر دستگاه خشک کردن قرار گرفته است، کار این دستگاه این است که رطوبت موجود در بلغور و مخلوط پوست و جوانه را می گیرد. هدف از گرفتن رطوبت، جدا سازی پوسته و جوانه و بلغور می باشد که در صورت وجود رطوبت، این موارد به هم می چسبد.
لذا از دستگاه خشک کن استفاده می شود تا نیروی چسبندگی بین ذرات که بر اثر رطوبت به وجود آمده از بین برود و در مرحله بعد که دستگاه جدا کننده قرار گرفته، ذرات به آسانی از یکدیگر جدا می شوند. دستگاه خشک کن یک تونل مجهز به فن دمنده هوای داغ می باشد که رطوبت موجود در ذرات را جدا می نماید.
5- جدا کردن پوست و دانه
در دستگاه جدا کننده، دانه های ذرت از پوسته و جوانه همراه آن جدا می گردد، دستگاه جدا کننده بر اساس جرم حجمی ذرات عمل کرده و هر کدام از ذرات دانه، پوسته، جوانه را از یک لوله خروجی خارج می نماید. در این قسمت بلغور خالص به دست آمده و آماده مراحل تولید نهایی می باشد.
ظرفیت این دستگاه 400 کیلو گرم در ساعت می باشد، مراحل فوق الذکر مراحل آماده سازی ذرت می باشد که در سالن جداگانه انجام می شود و محصول نهایی این سالن در دو سیلو به ظرفیت هر کدام 10 تن ذخیره می گردد.
بلغور ذخیره شده در سیلو به تدریج وارد سالن تولید شده و مراحل تولید کورن فلکس را پشت سر می گذارد، در زیر ادامه خط تولید از سیلو به دستگاه های تولید محصول طرح ذکر می گردد.
6- پخت ذرت
بلغور از داخل سیلو توسط بالابر وارد سالن تولید شده؛ ابتدا برروی یک الک اتوماتیک ریخته؛ ذرات ریز و غیرقابل استفاده آن جدا شده و بقیه داخل دیگ می ریزد. ظرفیت دیگ پخت 300 کیلو گرم بوده و حدود 280 گرم ذرت به علاوه مقداری مواد اضافی از قبیل شکر، قند انورت، عصاره مالت، گلیسرومونو استائارت که در یک مخزن جداگانه تهیه شده به ذرات اضافه می شود.
دیگ پخت مجهز به 4 نازل بخار مستقیم را با دمای 125درجه سانتیگراد و فشار 1/5 بار به داخل ذرت ترزیق می کند، دیگ پخت چرخان بوده و ذرت ها در حال چرخیدن در تماس مستقیم بخار و حرارت قرار می گیرند.
مدت زمان ماندن ذرت داخل دیگ بخار با توجه به واریته های مختلف آن متفاوت بوده و بین 130-70 دقیقه به طول می انجامد، پس از طی شدن مدت زمان لازم از دریچه دیگ پخت تخلیه شده و توسط یک تسمه نقاله به قسمت بعد روانه می گردد.
7- خشک کن بلغور پخته شده
ذرت پخته شده وارد یک دستگاه خشک کن دوار می شود، این خشک کن مجهز به پرده های به همزن ذرت می باشد و همچنین مجهز به ونتیلاتور تخلیه هوا و رطوبت و دمنده هوای گرم می باشد، هوای گرم توسط یک مبدل حرارتی که توسط بخار گرم می شود؛ تامین می گردد. رطوبت ذرت در این قسمت از 32 %به 26 %تقلیل می یابد.
8- سیلو کردن بلغور
بلغورهای ذرت پس از رسیدن به رطوبت 26 %وارد یک سیلوی چهار قسمتی می شود که در آن جا حدود 20 ساعت می ماند، در طی این مدت واکنش های آنزیمی به روی دانه ها انجام شده و رطوبت تا عمق دانه به صورت یکنواخت در می آید، پس از سپری شدن مدت زمان 20 ساعت دانه ها به نقطه Ripening یا رسیدگی می رسد و آماده برای انجام مراحل بعدی می گردد.
9- بخار دادن
دانه های ذرت بلغور شده، پس از طی زمان 20 ساعت وارد یک لوله مجهز به یک مارپیچ می شوند که در آن بخار به صورت غیر مستقیم و مستقیم جریان دارد.
هدف از انجام این مرحله آماده کردن دانه های بلغور ذرت برای مراحل بعدی می باشد، این عمل به منظور گرم کردن بدنه مارپیچ می باشد، دمای این مارپیچ حدود 50 سانتیگراد می باشد.
10- تعدیل دما
ذرت های خروجی از مارپیچ بخار وارد یک دستگاه به نام باند تعدیل دما یا Band Tempering می شود که شامل یک تسمه می باشد، این لوله مجهز به نازل های بخار برای تزریق مستقیم بخار برای گرم کرن بدنه مارپیچ می باشد، دمای این مارپیچ حدود 50 سانتیگراد می باشد.
11- ورقه کردن ذرت
پس از خروج Band Tempering ذرت ها توسط یک بالابر نورد دستگاه نوردیا Roller می گردد، در این دستگاه دانه های بلغور ذرت در اثر فشار وارده توسط دو غلطک به صورت مسطح درآمده و به شکل ورقه یا Flake در می آید.
دستگاه نورد یا رولر شامل دو غلطک می باشد که دانه های بلغور در میان این غلطک قرار گرفته و تحت فشار به صورت ورقه در می آید، این دو غلطک به علت این که مرتباً در حال فشار آوردن بوده و دارای اصطکاک زیادی نیز می باشند.
و گرمای زیادی نیز تولید می نماید و این گرما برای تولید مضر می باشد. لذا دستگاه نورد مجهز به لوله کشی آب سرد می باشد که توسط پیلر دستگاه تامین می گردد، پس از خروج بلغور از دستگاه رولر دانه ها به صورت ورقه یا Flake در می آید.
12- تست کردن
آخرین مرحله تولید کورن فلکس، مرحله تست کردن می باشد که در آن ورقه های (Flake) تولید شده وارد دستگاه تست شده و در آنجا در حدود 360 درجه سانتیگراد حرارت می بیند. این دستگاه شامل یک استوانه چرخان می باشد که مرتباً در حال چرخیدن و هم زدن فلیکها می باشد.
حرارت مورد نیاز دستگاه توسط سوختن گاز طبیعی تولید شده و فلیکها را به اصطلاح تست می کند، پس از طی شدن مرحله تست کورن فلکسهای تولید شده از یک استوانه چرخان فلزی دیگر که به دستگاه Toster متصل است؛ بیرون می آید.
در دهانه خروجی استوانه یک نازل تعبیه شده که مواد معطر و طعم دهنده را بر روی کورن فلکسها اسپری می نماید، این مواد معطر عبارتند از اسانس موز یا نارگیل، شکر، نمک و عصاره مالت، همچنین یک پرمیکس ویتامین شامل 7 ویتامین نیز به این مخلوط اضافه می گردد.
این مواد با آب مخلوط شده و روی کورن فلکسها اسپری می گردد، پس از اضافه کردن محصول طعم دهنده به علت این که رطوبت محصول بالا می رود، در مرحله بعدی وارد یک خشک کن می گردد.
13- رطوبت گیری
این خشک کن، همان طور که ذکر شد، برای رساندن رطوبت به مقدار مطلوب در کورن فلکس به کار برده می شود و عبارت است از یک خشک کن تونلی ساده که حرارت آن از طریق یک المنت برقی ایجاد شده و رطوبت محصول را در نهایت به 30 % می رساند.
14- بسته بندی
کورن فلکسهای تولید شده توسط یک بالابر وارد دستگاه بسته بندی شده و در کیسه های پلاستیکی به حجم 250 و 500 گرم بسته بندی شده و آماده قرار گرفتن در قوطی می شوند.
دستگاه بسته بندی موردنظر از نوع اتوماتیک بوده و از این دستگاه دو عدد برای بسته بندی بسته های 250 گرمی و یک عدد برای بسته بندی بسته های 500 گرمی استفاده می گردد.
15- بسته بندی در قوطی
کیسه های محتوای محصول نهایی در نهایت در کارتن هایی به ابعاد 50x32x24 و 50x50x38 بسته بندی شده و روانه انبار می شود، بسته بندی این مرحله توسط کارگر انجام شده و در انبار جهت خروج از کارخانه نگهداری می شود.