سوزن خیاطی، ابزاری بلند و باریک با نوکی تیز است. سوزن باید با فشار یک طرفه به نخ براساس کاربرد و بدون آسیب رساندن به آنها، در جسم دوخته شده نفوذ کند. از قسمت های مختلف سوزن می توان به میله، شانک، تیغه، شیار بلند، شیار کوتاه، چشم (سوراخ) و نوک اشاره کرد.
سوزن خیاطی
سوزن خیاطی، ابزاری بلند و باریک با نوکی تیز است. سوزن باید با فشار یک طرفه به نخ براساس کاربرد و بدون آسیب رساندن به آنها، در جسم دوخته شده نفوذ کند. برای مقاومت در برابر خوردگی، سوزن های جدید از سیم فولادی با کربن بالا، نیکل یا طلا تولید می شوند.
نوک های سوزن خیاطی
سوزن ها با طیف گسترده ای از انواع نوک مناسب برای خواص مختلف موادی که باید دوخته شوند، تولید می گردند. نوک سوزن می تواند در مرکز و یا خارج از آن قرار گیرد. این نوک ها در دو کلاس اصلی زیر طبقه بندی می شوند:
سوزن های نوک باریک
سوزن های حاوی نوک متوسط
سوزن های نوک درشت
سوزن های نوک توپی
سوزن های نوک تیز
نوع سوزن خیاطی مناسب یکی از پارامترهای مهم برای اطمینان از فرآیند خیاطی موثر و بدون عیب است که به مشخصات نوع سوزن، نوک سوزن، ظرافت سوزن، جنس پارچه، اندازه نخ خیاطی، نوع درز و نوع کوک بستگی دارد.
اندازه های سوزن خیاطی
استفاده از سوزن با اندازه مناسب با توجه به نوع پارچه مورد استفاده مهم است. اندازه متری "Nm" یک سوزن، قطر تیغه (در 100/1 میلی متر) در نوک بالای پارچه را مشخص می کند. سوزنخ های ریز حدودNm 70 و سوزن های متوسط حدود Nm 90-80 هستند، در حالی که سوزن های ضخیم تر در حدود Nm100 خواهند بود.
قراردادی که برای تعیین اندازه ها مشخص شده است، نشان می دهد که با کاهش شماره اندازه، طول و ضخامت یک سوزن افزایش می یابد. پارچه های ظریف مانند ابریشم، حریر، پارچه وال، تور و پارچه ارگاندی به سوزن ریز سایز 9 نیاز دارند. پارچه های سبک مانند حریر مصنوعی، پارچه تافته، مخمل، پارچه کششی و تریکو به سوزن "اندازه 11" نیاز دارند.
پارچه هایی با وزن متوسط مانند پوپلین، کتان، چیت راه راه، کرپ پشمی، فلانل، بافتنی، کشباف، پشم و ساتین به سوزن سایز 14 نیاز دارند. پارچه هایی با وزن متوسط تا سنگین مانند پارچه بادبانی، گاباردین و پارچه های فاستونی به سوزن سایز 14 تا 16 نیاز خواهند داشت.پارچه های سنگین مانند دنیم، پارچه رومبلی و کرباس به سوزن با سایز 16-18 نیاز دارند. بیشتر سوزن های ماشینی با سایز 18-9 در دسترس هستند. هرچه عدد سوزن کوچک تر باشد، بافندگی آن ریزتر است.
عملکرد صحیح
رفع کشیدگی کوک ها به دلیل برش های متقاطع کوک و بخش های ضخیم پارچه ایجاد می شود.
شکستگی سوزن به دلیل نفوذ زیاد نیروها و انحراف شدید سوزن به وجود می آید.صدمه به نوک سوزن به دلیل تنظیم ضعیف حلقه گیر ایجاد می شود که باعث تماس با حلقه گیر سخت شده می شود.پارگی نخ به دلیل تشکیل حلقه ضعیف و فضای ناکافی بین نخ و سوزن ایجاد می شود.
برای جلوگیری از اتلاف وقت از سوزن مخصوص نخ کشی برای انجام سریعتر این عمل استفاده می گردد.
از مزایای استفاده صحیح از سوزن می توان به کاهش رو ریختگی پود کوک ها، آسیب کمتر به پارچه، چروک کمتر، شکست کمتر سوزن و بهره وری بیشتر، محافظت بهینه از نقطه هوک، کاهش بار دستگاه، کاهش پارگی نخ و کاهش هزینه تولید اشاره کرد.
عیب یابی
چروک شدن کوک در پارچه های کشسان
ویژگی های اصلی سوزن خیاطی
میله ها، سوزن را در نوار سوزن قرار می دهند. انواع میله ها به صورت زیر هستند:
میله هایی با مقطع دایره ای
میله هایی با جانب صاف که برای قرار دادن سوزن در یک موقعیت خاص در نوار سوزن استفاده می شوند.
ضخامت میله در تمام طول مسیر تا تیغه سوزن حفظ می شود. این نوع میله ها در سوزن های مخصوصی استفاده می شوند.تیغه سوزن از انتهای شانک تا ابتدای چشم کشیده می شود. ضخامت تیغه از چشم به شانک افزایش می یابد تا سفتی آن بالاتر رود. سوزن هایی با تیغه ی خمیده برای ماشین های پس دوز استفاده می شوند.
شیار در قسمت نخ کشی سوزن قرار دارد. عملکرد آن هدایت نخ در حین کوک زدن و محافظت از آن در برابر اصطکاک بیش از حد است.چشم سوراخی است که قبل از نوک سوزن قرار دارد. شکل چشم همیشه در راستای طولی گسترش پیدا می کند، زیرا نخ سوزن باید به طور مورب و از طریق سوزن در جهت طول عبور کند.