طبع مورد نیاز آلوئه ورا گرماست و سرما دشمن اصلی اوست که این موضوع مهم، اولین مسیر را برای شما روشن می کند، برای کشت آلوئه ورا در مناطق گرمسیر و با سرمای کم زمین تهیه کنید. ممکن است در مقالات زیادی خوانده باشید که با 4 میلیون تومان سرمایه گذاری به 40 میلیون تومان سود برسید.
میزان IRR در حالت بدبینانه 60 درصد
زمانی می توانید با 4 میلیون تومان به سود ده برابری داشته باشید که زمین تان در منطقه ای کاملا ایده آل باشد که تجهیزات گلخانه ای نیاز نداشته باشید، خودتان کار بلد باشید و نیاز به مشاوره و کارشناس نداشته باشید (حتما و قطعا به این مورد نیاز خواهید داشت)، بتوانید محصولتان را خودتان به مشتری بفروشید و واسطه ها را حذف کنید! و البته زمین هم برای خودتان باشد.
اما خب نکات مثبت بسیار زیادی هم وجود دارد؛ آلوئه ورا گیاهی بسیار مقاوم است، آب که از هزینه های مهم صنعت کشاورزی است در این کار جزو هزینه های ناچیز است، کود، سموم کشاورزی و تجهیزات مدرن برداشت و کاشت هم نیاز ندارید و با یک بار کاشت تا سال های زیادی می توانید برداشتی پر منفعت داشته باشید.
مهم ترین نکته ای که کاشت آلوئه ورا را اقتصادی و به صرفه و قابل توجه ساخته، قابلیت کشت آن در زمین های غیرحاصلخیز و خشک است! و به تایید کارشناسان، آلوئه ورا توانسته کشاورزان تحصیلکرده را به مزارع جذب کند و حالا با رونق واحدهای فرآوری و از سرگیری صادرات این محصول، بازارهای فروش آلوئه ورا رو به بهبود رفته و روند سعودی گرفته است.
این موضوع در شرایطی اتفاق می افتد که اقتصادی نبودن کشت بسیاری از محصولات در بستر کشاورزی سنتی ایران، همواره مورد انتقاد کارشناسان بوده است. هر زمین کشاورزی که شرایط کشت و حاصلخیزی خود را ازدست داده است می تواند زیر کشت آلوئه ورا رفته و به این ترتیب دوباره احیا شده و به چرخه تولید بازگردد.
خریداران برگ گیاه نیز معمولا کارخانجات دارویی و غذایی و همچنین عطاری ها می باشند. البته با توجه فزونی تقاضا نسبت به عرضه در حال حاضر شرکتهای متعددی هستند که محصولات کشاورزان را به صورت تضمینی خرید می نمایند و معمولا نگرانی بابت فروش محصولات وجود ندارد.
چنانچه قصد ایجاد یک سرمایه گذاری پایدار و مناسب را داشته باشید علاوه بر تولید گیاه در مقیاس حداقل ده هکتار باید به فکر ایجاد واحد صنایع تبدیلی نیز باشید. در این واحد انواع کنسرو مربا و محصولات غذایی و یا دارویی آلوئه ورا را تولید نمایید.
گیاه آلوئه ورا برخلاف بسیاری از محصولات کشاورزی قابلیت برداشت 20 ساله دارد چرا که گیاه در حین رشد با تولید پاجوش که در واقع بذر آلوئه ورا برای کشت و رشد است، زنجیره خود را تامین می کند و نه تنها نیاز به خرید بذر ندارید بلکه با فروش اضافات پاجوش مزرعه خود می توانید درآمدی اضافه تر داشته باشید.
با توجه به این نکات، از سال دوم بیشتر از 90 درصد تولید، سود خالص می باشد. آلوئه ورا بومی ایران که با نام صبر زرد شناخته می شود در برابر قارچ ها و آفت ها بسیار مقاوم است که این موضوع نیز با حذف هزینه خرید و پخش سموم در سطح مزرعه، سود خالص شما را افزایش می دهد.
به طور استاندارد در هر مترمربع 4 بوته آلوئه ورا کشت می شود که با در نظر گرفتن این پایه، یک مزرعه 1000 متری نیاز به 4 هزار بوته آلوئه ورا دارد؛ هر گیاه حداقل 4 تا 6 کیلو محصول می دهد، به این ترتیب اگر متوسط باردهی هر گیاه را 5 کیلوگرم درنظر بگیریم یک مزرعه هزار متری با 4 هزار بوته حدود 20 هزار کیلوگرم محصول می دهد.
این در شرایطی است که گیاه مادر علاوه بر باردهی حدود 10 تا 16 پاجوش نیز تولید می کند که از این میان باید 4 پاجوش گیاه حفظ شود و بقیه پاجوش ها قابل فروش است. اگر متوسط تعداد پاجوش ها را 10 عدد در نظر بگیریم در یک مزرعه هزار متری 40 هزار پاجوش برای فروش، تولید می گردد.
در سال اول کاشت، امکان 2 تا 3 دوره برداشت و از سال دوم امکان برداشت 4 فصل یا 4دوره وجود دارد. این گیاه 4 فصل است و در تمام فصول سال قابلیت باردهی دارد اما در اولین دوره کشت، محصول پس از 6 ماه قابل برداشت است و پس از این دوره گیاه می تواند هر 3 ماه یکبار محصول بدهد.
میزان نیاز گیاه به آبیاری هر پنج روز یکبار است و هر بوته حدود 10 لیتر آب مصرف می کند. در صورت استفاده از سیستم آبیاری قطره ای میزان آب مورد استفاده به طور قابل توجهی کاهش پیدا می کند.
به جز عملیات شخم زنی زمین در ابتدای کشت گیاه، یک مزرعه آلوئه ورا به ماشین آلات و تجهیزات کلان دیگری نیاز ندارد و برداشت از گیاه نیز به صورت دستی انجام می شود. در حال حاضر علاوه بر بازار فروش فله آلوئه ورا، این گیاه در تناژ بالا برای بهره برداری در کارخانه های تولید مواد غذایی مانند نوشیدنی، مربا، کمپوت و… خریداری می شود.
به جز این ژل و پودر ژل آلوئه ورا مصارف بهداشتی دارد و توسط کارخانه های تولید لوازم بهداشتی و آرایشی خریداری می شود. ضمن اینکه در ایران یک واحد تولیدی به صورت اختصاصی اقدام به تولید عرق آلوئه ورا کرده است همین طور یک کارخانه تولید مواد بهداشتی و آرایشی نیز وجود دارد که تمام محصولات خود را با استفاده از عصاره طبیعی این گیاه تولید می کند.
بخشی از تولید آلوئه ورا به تازگی به خارج از کشور صادر می شود که برگ خام این گیاه بیشتر به ترکیه و کردستان عراق و تعدادی از کشورهای آسیای میانه صادر شده است. صادرات بوته و پاجوش گیاه نیز درحال حاضر به کشورهای قبرس، عراق و پاکستان انجام می شود. علاوه بر این بخشی از محصولات فرآوری شده مانند ژل و پودر ژل آلوئه ورا به سوییس صادر می شود.
مزرعه داران معمولا پیش از یک دوره کشت و برداشت با کارخانه ها و تجار متقاضی، قرارداد فروش امضا می کنند. براساس این قرارداد فروش 75 درصد پرداخت، پیش از برداشت گیاه انجام می شود و 25 درصد باقیمانده در زمان تحویل کلیه محصول پرداخت می شود. پس با کشت آلوئه ورا شما پیش از برداشت عمده پول خود را دریافت می کنید.