1. مصارف دارویی گیاه پوپینو:
میوه های پوپینو بسیار سهل الهضم و از جنبه دارویی حائز اهمیت هستند. مهم ترین مصارف دارویی آن عبارتند از:
- میوه پوپینو سرشار از مجموعه عناصر غذایی می باشد آنچنانکه آن را "میوه برتر" نامیده اند.
- میوه پوپینو سرشار از عناصر معدنی و ویتامین C است ولیکن از نظر نشاسته و قندها از غنای زیاد برخوردار نیست.
- عناصر معدنی میوه های پوپینو شامل: آهن، روی، مس، منگنز، کلسیم و فسفر هستند.
- مقدار گلوکز و فروکتوز میوه های پوپینو در طی مرحله رسیدگی دچار نزول می شوند درحالی که بر غلظت ساکارز آن افزوده می گردد.
- مقدار پروتئین و چربی میوه پوپینو در مرحله رسیدگی کاهش می یابند.
- گیاه پوپینو منبع قابل ملاحظه "بتا-کاروتن" است به طوریکه در هر 100 گرم میوه تازه حاوی 27 میلیگرم از "بتا-کاروتن" می باشد. "بتا-کاروتن" در بدن انسان تبدیل به ویتامین A می گردد.
- "بتا-کاروتن" موجود در میوه های پوپینو علاوه بر اینکه پیش ماده ساخت ویتامین A محسوب می شود، از ویژگی آنتی اکسیدانی نیز برخوردار است و می تواند از غلظت رادیکال های "پروکسیل" بدن مصرف کنندگان بکاهد. لازم به ذکر است که آنتی اکسیدان ها به عنوان عناصر جلوگیری از سرطان هایی چون سرطان پوست و سرطان ریه شناخته شده اند.
- میوه پوپینو عاری از ماده "اکسالات" است.
- میوه پوپینو پس از مصرف در بدن انسان تبدیل به گلوکز می شود و می تواند بر نیروی حیاتی وی بیفزاید.
- فیبر موجود در میوه های پوپینو موجب التیام زخم معده و رفع یبوست می گردد.
- خواص غذایی مصرف میوه های پوپینو همانند بلغور یولاف می باشند لذا می توانند از میزان کلسترول خون بکاهند.
- مصرف میوه پوپینو می تواند از بیماری های کبدی و فشار خون بالا بکاهد و عوارض سکته های ناشی از فشار خون بالا را با سرعت بیشتری رفع نماید.
- پژوهشگران مصرف میوه پوپینو را مانع بروز سرطان و دیابت، کاهنده کلسترول و موجب تنظیم فشار خون می دانند.
- میوه پوپینو از خاصیت ضد برافروختگی (گر گرفتگی) برخوردار است لذا می تواند مسکن سردردها و سایر تعب ها باشد.
- میوه پوپینو سرشار از ویتامین های A، C، K و برخی عناصر معدنی نظیر آهن و مس است که برای سلامت سیستم ایمنی بدن انسان ضروری هستند.
- گیاه پوپینو دارای مقادیری کلسیم برای استحکام استخوان ها و همچنین عنصر پتاسیم برای تمدد اعصاب و کاهش فشار خون است.
- از میوه پوپینو می توان به عنوان داروی مدِر بهره جست.
- میوه های پوپینو دارای خواص ضد تومور می باشند.
- عصاره آبدار پوپینو به دلیل برخورداری از ویژگی های زیر می تواند از پیشرفت بیماری قند خون (دیابت) بکاهد و عوارض آن را تقلیل دهد: 1. ضد افروختگی. 2. ضد اتصال مولکول های قند به مولکول های پروتئین و چربی. 3. آنتی اکسیدانی. اثرات اکسیدانی "پوپینو" در دمای معتدل بروز می یابد.
- در یک آزمایش به مطالعه فعالیت های آنتی اکسیدانی عصاره "اتیل استات" حاصل از میوه های خام پوپینو پرداخته شد. نتایج حاصل از بررسی حاکی از آن بودند که ویژگی آنتی اکسیدانی قوی میوه های پوپینو ناشی از وجود "پلی فنل ها" و "فلاونوئیدهای" قابل ملاحظه ای می باشد که در عصاره میوه مذکور حضور دارند.
مصرف میوه های آن در طب سنتی برای درمان بیماری های زیر توصیه کرده اند:
- دیابت یا قند خون
- فشار خون بالا
- بیمار نقص گوارش شایع مناطق استوائی موسوم به "اسپرو"
- سوزش معده یا سوء هاضمه
- سرطان
- امراض کلیوی
- یبوست
- بواسیر
2. مصارف غذایی میوه آن عبارتند از:
- پرورش گیاه پوپینو و مصارف غذایی میوه آن
- میوه های رسیده پوپینو را می توان همانند گلابی به طور کامل (پوست، گوشت، دانه) صرف نمود.
- میوه آن را می توان همانند خربزه ها به قاچ هایی تبدیل نمود و میل کرد.
- گوشت میوه پوپینو را پس از چکاندن قطراتی آبلیمو همانند خربزه تناول می نمایند.
- از گوشت میوه پوپینو می توان همراه با "آواکادو" برای تهیه سالاد بهره گرفت.
- گوشت میوه های پوپینو را برای فرآوری گوشت ها استفاده می شوند.
- گوشت میوه پوپینو را می توان در سوپ های ساده خیسانید.
- میوه های گیاه پوپینو همراه با بستنی ها تناول می گردند.
- از گوشت میوه پوپینو برای تهیه پوره مخلوط با سایر میوه ها سود می جویند.
- از میوه پوپینو به عنوان چاشنی جهت تهیه شربت میوه هایی نظیر انبه بهره می برند.
- گوشت میوه های نارس پوپینو را همانند کدو حلوائی می پزند و برای تهیه عصاره های مقوی و نیروبخش بکار می برند.
- از میوه پوپینو برای تهیه ترشی پر ادویه ای موسوم به " pepino chutney " استفاده می شود.
- از گوشت میوه های پوپینو همراه با حلزون های دریایی برای تهیه نوعی غذای محلی بهره می گیرند
هر واحد مصرفی میوه های آن (معادل 100 گرم) دارای ویژگی های زیر است:
- انرژی 80 کالری
- فیبر غذایی 5 گرم
- کربوهیدرات 22 گرم
- چربی 0 گرم
- پروتئین 0 گرم
طرز تهیه ترشی پر ادویه پوپینو به شرح زیر می باشد:
1. مواد مورد نیاز:
- پوپینو 3 کیلوگرم
- پیاز کوچک 2 عدد
- فلفل دلمه ای کوچک 1 عدد
- سیر 2 بنه
- گشنیز 1 قاشق غذاخوری
- فلفل سیاه 1 قاشق چایخوری
- بذر خردل 1 قاشق چایخوری
- فلفل قلمی تند 1 عدد
- سرکه سیب 1 فنجان
- سرکه سفید 2 فنجان
- شکر 2 فنجان
2. روش تهیه:
میوه های پوپینو را شسته و نصف می کنند سپس بذور آن را خارج می سازند. گوشت میوه ها را قطعه قطعه می کنند. سیر، پیاز و فلفل دلمه ای را بر روی آتش حرارت می دهند سپس داخل سرکه می ریزند و شکر را به آنها اضافه می کنند. قطعات پوپینو را به آنها می افزایند و ظرف حاوی آنها را بر روی حرارت ملایم قرار می دهند تا به جوش آید. مواد را از روی حرارت برداشته و پس از خنک شدن در داخل شیشه می ریزند. فلفل قلمی تند را به عنوان تزئین در داخل شیشه قرار می دهند. شیشه را برای مدت 3 ماه در محل مناسبی نگهداری می کنند تا آماده مصرف شود.