پرورش پنبه به روش معمول از مقدار زیادی مواد شیمیایی استفاده می شود که تأثیر زیادی بر آب، هوا، خاک و سلامت مردم دارد.پنبه ارگانیک با استفاده از روش ها و موادی که تأثیر مخرب کمی بر محیط زیست دارند، پرورش داده می شوند.
پنبه های ارگانیک از گیاهان غیر اصلاح شده ژنتیکی و بدون استفاده از هرگونه مواد شیمیایی کشاورزی مصنوعی مانند کودها یا سموم دفع آفات رشد می کنند.علاوه بر این، سیستم های تولید ارگانیک باروری خاک را حفظ می کنند، استفاده از سموم دفع آفات و کودهای سمی را کاهش می دهند و باعث تقویت تنوع زیستی و چرخه های بیولوژیکی می شوند. پرورش و استفاده از پنبه ارگانیک مزایای قابل توجهی برای محیط زیست و کشاورزان و مردم دارد.
پرورش این نوع پنبه، به خاک آسیب نمی رساند، تأثیر کمتری بر روی هوا دارد و 88٪ آب کمتر و 62٪ انرژی کمتری مصرف می کند. تا سال 2025، دو سوم جمعیت جهان ممکن است با کمبود آب مواجه شوند. اما پنبه ارگانیک 80٪ با باران تغذیه می شود و فشار بر منابع محلی آب را کاهش می دهد. عدم وجود مواد شیمیایی همچنین به معنای تمیزتر و ایمن تر بودن آب است.
پرورش پنبه ارگانیک کشاورزان و خانواده های آنها را نیز در امان نگه می دارد، به این صورت که آنها دیگر در معرض مواد شیمیایی سمی در مزرعه و یا از طریق آب و مواد غذایی قرار ندارند. مصرف کنندگان هنگام خرید پنبه ارگانیک، در زمینه صرفه جویی در مصرف آب، هوای پاک تر، خاک بهتر و معیشت کشاورزان سرمایه گذاری و مشارکت می کنند.
پنبه ارگانیک از دانه های پنبه ارگانیک پرورش می یابد. روغن دانه پنبه در انواع محصولات غذایی مانند کلوچه، چیپس و روغن نباتی مورد استفاده قرار می گیرد و همچنین به دام ها تغذیه می شود. بنابراین گرچه الیاف پنبه به طور مستقیم وارد بدن انسان ها نمی شود اما محصولات جانبی آن می توانند به رژیم های غذایی آنها راه پیدا کنند.