کاربری ساده و کاربرد وسیع، دو ویژگی بارزی است که در کمتر دستگاهی به صورت یک جا یافت می شود. اره فلکه تنها دستگاهی است که هم قادر به انجام برش های راسته و هم منحنی است. به جر توانایی آن در برش های طولی و عرضی، به کمک اره فلکه می توان طرح ها و خطوط منحنی را نیز روی قطعات چوبی برش داد. این قابلیت به نجار این امکان را می دهد تا طیف بسیار گسترده ای از عملکردها از برش کاری مربوط به یک اتصال کام و زبانه تا برش دادن یک پایه ی قوسی شکل و تزئینی مربوط به یک میز نهارخوری را با استفاده از دستگاه اره فلکه انجام دهد.
جدا از بحث نحوه ی خطوط برش، این دستگاه در برش قطعات ظریف و یا قطور چوبی نیز توانمند است. یک اره فلکه که از تیغه ای به پهنای حدود 1.5 سانتی متری یا 0.5 اینچی بهره می برد قادر است تا با یک برش، یک الوار چوبی به ضخامت 10 تا 15 سانتی متری را نیز به دو قطعه ی باریک تر تقسیم نماید. از طرف دیگر، به کمک تیغه ای با عرض 1.5 میلی متر می توان روی قطعه ی کار به صورت زیگ زاگ برش هایی را ایجاد کرد.
در واقع با این تیغه قابلیت برش با هر زاویه ای حتی 90 درجه درحین برش وجود خواهد داشت. البته دامنه ی وسیع کاربرد این دستگاه به معنای پیچیدگی آن نخواهد بود. نحوه ی استفاده از دستگاه اره فلکه تا اندازه ای ساده است که حتی فقط با حرکت دادنِ قطعه ی کار پیرامون تیغه نیز می توان برش کاری را انجام داد.
شاید بتوان گفت دو نکته ی قابل توجه در ارتباط با اره فلکه سر و صدای آن در حین کار و همچنین احتمال زیاد آسیب دیدن اپراتور در حین کار در صورت بی دقتی است. هر چند اره فلکه برای مصارف مختلف در ابعاد گوناگونی وجود دارد و به جهت نحوه ی ساز و کار آن، تفاوت در ابعاد این دستگاه بیش از سایر دستگاه ها به چشم می آید، و مدل های کوچک تر طبیعتاً آلودگی صوتی کمتری را در حین کار تولید می کنند.
از سوی دیگر کار با این دستگاه نیازمند تمرکز بالایی خواهد بود. خصوصا هنگام پایان یافتن برش و برداشتنِ قطعات برش خورده از روی میز کارگیر، احتمال برخورد انگشتان دست با تیغه وجود خواهد داشت. البته جدا از آسیب جسمی، بی دقتی در حین کار نیز قطعا باعث خطا در برش و در نتیجه افزایش ضایعات تولید می شود. کار با این دستگاه نیازمند کسب تجربه ی بالا در حوزه ی کار با چوب است.
به دلیل حالت نواری تیغه در این دستگاه و چرخشِ آن حول یک محور در مسیری تقریبا بیضی شکل، احتمال لگد زدن قطعه ی کار در حین برش وجود نخواهد داشت. به همین علت برای برش های طولی قطعات باریک تر و کوتاه تر استفاده از این دستگاه به جای اره میزی توصیه می گردد.
اره های نواری بر اساس عرض گلویی آن ها دسته بندی می شوند. منظور از عرض گلویی در واقع فاصله ی بین تیغه ی دستگاه تا ستون عمودی آن که ایستایی فلکه ی بالایی دستگاه در گرو آن خواهد بود می باشد. اره های نواری برای مصارف شخصی در عرضی معادل 25 تا 35 سانتی متر دارند.
همچنین اره های نواری بر اساس عمق برش نیز طبقه بندی می شوند عمق، ارتفاع یا ضخامت برش نیز عبارت است از حداکثر فاصله ی میان سطح میز کارگیر تا گیره ی محافظ تیغه ی دستگاه. معمولا اره هایی با عمق برش 10 تا 15 سانتی متر برای عموم مصارف کاربرد دارند. اما عمق برش بعضی از اره های نواری تا 30 سانتی متر نیز خواهد بود. این اره ها برای برش کاری الوارهای بسیار ضخیم مناسب هستند. به طور معمول این اره ها در کارگاه های چوب بری برای برش کاری گرده بینه و الوار مختلف مورد استفاده قرار می گیرند.
اما با یک دستگاه اره فلکه ی عادی نیز می توان با بهره گیری از قابلیت عمق برش بیشتر این دستگاه در تقابل با سایر دستگاه های برش کاری، با قرار دادن چند قطعه چوب روی یکدیگر، برش های پیچیده و منحنی را نیز با سرعت بالاتری انجام داد. فرض کنید باید یک برش منحنی یکسان را روی 12 قطعه چوب به ضخامت 1 سانتی متر انجام دهید با استفاده از یک ارّه ی نواری می توانید هر 12 قطعه را روی هم قرار داده و با استفاده از عمق برش 15 سانتی متری دستگاه، تمامی قطعات را با یک برش به قطعات دلخواه و یکسان تبدیل نمود.
در انتخاب یک اره فلکه به قابلیت تنظیم زاویه ی میز کارگیر آن نیز دقت نمایید. اره فلکه ای که میز کارگیر آن تا 45 درجه در یک جهت و تا 10 درجه در جهت دیگر تغییر زاویه پیدا می کند، یک دستگاه ایده آل خواهد بود. همچنین نیروی تولیدی موتور دستگاه نیز برای برش کاری های نه چندان پیچیده حداقل به میزان 1 اسب بخار مورد نیاز خواهد بود.