اپلیکیشن زینگ | باربری آنلاین
زینگ - سامانه جامع حمل و نقل

تماس تلفنی

دانلود زینگ
خانه اپلیکیشن زینگ سامانه صادرات و واردات فروشگاه خدمات اطلاعاتی
خدمات جانبی
تماس با ما
زینگ - سامانه جامع حمل و نقل کشوری

تماس تلفنی

دانلود زینگ

جستجو
عضویت در سامانه صادرات، واردات، تجارت
گروه بازرگانی هومان پویان


الکترود جوشکاری


الکترود جوشکاری چیست و انواع مختلف آن کدامند؟

در پاسخ به سوال باید بگویم که این وسیله در واقع یک سیم فلزی بوده و با روکشی از جنس های مختلف پوشش داده شده است. از الکترودهای جوشکاری مختلف برای اتصال قطعات فلزی به یکدیگر، پر کردن فضای خالی میان این قطعات و ایجاد سطحی یکنواخت بین آن ها استفاده می شود.الکترودهای به کار رفته در انواع جوشکاری ها بر اساس خصوصیات مورد نیاز در جوش انتخاب شده و مورد استفاده قرار می گیرند.

سلولز، کربنات های فلزی، دی اکسید تیتانیوم، فلوراید کلسیم، سیلیکات های معدنی، آلیاژ فلزاتی چون نیکل و کروم، اکسید آهن، پودر آهن و… از جمله مهم ترین متریال هایی هستند که به عنوان روکش الکترودهای جوشکاری از آن ها استفاده شده و سبب تنوع کاربرد این الکترودها می شوند. تفاوت روکش استفاده شده در پروسه تولید الکترود جوشکاری، سبب شده تا این محصول در حالت کلی به انواع زیر تقسیم شود:

  • الکترودهای بدون روکش
  • الکترودهای دارای روکش سلولزی
  • الکترودهای دارای پوشش معدنی
  • الکترودهای روکش شده با ترکیب سلولز و مواد معدنی

روکش الکترودهای جوشکاری نقش بسیار مهمی در کیفیت نهایی کار داشته و یکی از عوامل مهم در درجه بندی کیفی این محصولات به شمار می رود. این روکش سبب ایجاد یک پوشش قوی و محکم در نقطه جوش شده و حذف سرباره را راحت تر می سازد.

پوشش الکترودهای جوشکاری سبب ایجاد یک سطح صاف و یکنواخت در محل جوش نیز شده و از فلز در برابر صدمات مختلف محیطی محافظت می نماید. میزان پاشش به اطراف و استحکام نقطه جوش نیز از دیگر عواملی هستند که ارتباط مستقیمی با جنس روکش الکترودها داشته و مقدار آن ها بسته به جنس این پوشش تغییر می کند.

برای شناسایی و نامگذاری الکترودهای جوشکاری در سراسر دنیا، از استاندارد A.W.S که مخفف نام «انجمن جوشکاری آمریکا» است استفاده می شود. طبق این استاندارد، حرف E مخفف واژه الکترود بوده و 2 یا 3 رقم اولی که بعد از این حرف درج می گردد، معیاری برای سنجش مقاومت کششی جوش در نظر گرفته می شود. عدد بعدی در این نامگذاری، نشان دهنده ی موقعیتی است که الکترود برای جوشکاری در آن ساخته شده و موقعیت های: افقی، عمودی، مسطح و یا سربار را در بر می گیرد.

رقم چهارم و یا پنجم نیز به جنس پوشش الکترود و منبع تغذیه ی مورد استفاده آن اشاره می کند. نکته بسیار مهمی که در رابطه با نحوه نگهداری از انواع الکترودهای جوشکاری باید در نظر داشته باشید، قرار دادن این ابزارها در محیطی خشک و به دور از رطوبت است؛ چراکه وجود رطوبت ضمن آسیب رساندن به پوشش الکترود، سبب تخلل و ترک در محل جوش نیز می شود.

مراحل ساخت الکترود جوشکاری

بعد از پاسخ به سوال «الکترود جوشکاری چیست»، بد نیست نگاهی کوتاه به مراحل تولید این محصول نیز انداخته و با نحوه ساخت الکترود جوشکاری نیز آشنا شوید. مراحل تولید الکترود جوشکاری به طور خلاصه عبارتند از:

  • ساخت هسته الکترودها و افزایش انعطاف پذیری فلز آن ها در صورت لزوم
  • صاف سازی و برش فلز الکترود بر اساس اندازه های از پیش تعیین شده برای جوشکاری
  • آماده سازی مخلوط خشک در میکسر که شامل ترکیباتی چون: سلولز، دی اکسید تیتانیوم، منگنز و… می شود
  • اضافه کردن پتاسیم سیلیکات به مخلوط خشک آماده شده و قالب گیری شارها
  • پوشش شارها با اکستروژن
  • جمع آوری الکترودهای آماده شده در داخل سینی و و پخت آن ها در کوره
کشتیرانی
حمل زمینی
وانت
حمل هوایی
نظر شما
نام و نام خانوادگی:

شماره تماس (نمایش داده نمی شود):

کد امنیتی: captcha

متن پیام: (نظر شما پس از بررسی منتشر خواهد شد)


مطالب مرتبط:
مخفی کردن >>