تکنولوژی IGBT چیست؟
تکنولوژی IGBT یک نوع ترانزیستور دو قطبی با یک گیت عایق شده از جمله نیمه هادی های قدرت می باشد که شامل عملکرد در ولتاژها و جریان های بالا و همچنین سوییچینگ سریع می باشد.تکنولوژی IGBT یکی از ترانزیستورهایی است که در لوازم مدرن مانند خودروهای برقی، یخچال ها، دستگاه های جوش، قطار، تهویه مطبوع و… می باشد. این تکنولوژی تا ساخت ابزارآلات و اینورتر و تولید این محصول نیز کاربرد دارد. مانند اینورتر جوشکاری آروا.
کاربرد تکنولوژی IGBT برای کنترل سطح ولتاژ DC می باشد. لذا ترانزیستور باید قادر باشد تا میزان جریان های زیاد، ولتاژهای بالا را تحمل نماید.استفاده از تکنولوژی IGBT در چند سال اخیر بسیار رواج پیدا کرده است و آن به دلیل مقرون به صرفه بودن تکنولوژی IGBT می باشد.
تفاوت تکنولوژی IGBT با تکنولوژی ماسفت
تکنولوژی IGBT ترکیبی از دو نوع ترانزیستور ماسفت و BJT می باشد. یعنی دو ترانزیستور باهم یکدیگر را تحمل می نمایند. تکنولوژی IGBT مزایای هر دو ترانزیستور گفته شده را باهم دارد و همین باعث محبوبیت آن شده است.
تکنولوژی IGBT بر خلاف ماسفت که دو جهته است، یک قطعه کاملا یک جهته می باشد. یعنی تنها جریان را در جهت مستقیم از کلکتور به امیتر عبور می دهد. اما ماسفت ها قابلیت عبور جریان کنترل شده در جهت مستقیم و جریان کنترل نشده را درجهت معکوس دارند.
مزایای تکنولوژی IGBT نسبت به ماسفت و BJT
هنگامیکه از IGBT به عنوان یک سوئیچ کنترل شده استاتیکی استفاده می نماییم. این قطعه میزان ولتاژ و جریان مشابهی با ترانزیستور دو قطبی دارد.یک تکنولوژی IGBT را می توان به راحتی با پایه گیت که دارد خاموش روشن کرد. اکثر ماسفت ها و BJTها با اعمال کردن سیگنال ولتاژ ورودی مثبت به دو سر گیت و امیتر، آنگاه IGBT روشن می شود. اما این در حالی است که اگر همین تکنولوژی به صفر یا نزدیک شدن منفی آن سیگنال گیت IGBT به شکل خاموش می رود.
از دیگر مزایای تکنولوژی IGBT این است که مقاومت کانال پایین تری در حالت هدایت نسبت به ماسفت استاندارد دارد.مزایای اصلی استفاده از تکنولوژیی IGBT در مقایسه با دیگر ترانزیستورها با توجه به قابلیت کار کردن در ولتاژ بالا، مقاوم حالت هدایت پایین، سادگی در اجرا و راه اندازی است که طرفداران زیادی را به خود جلب کرده و امروزه از این تکنولوژی بیشترین استفاده را می کنند.
تکنولوژی IGBT بزرگ دارای قطعات موازی بسیار زیادی می باشد که می توانند با جریان های بسیار بالا نیز کار کنند به همین دلیل پرطرفدار می باشند.IGBT برای وسایل الکتریکی و ماشین های هیبریدی نیز اهمیت دارند و می توانند تا ولتاژ 3300 ولت را تحمل کنند.
IGBT در توان های بالاتر از 5 کیلو وات، فرکانس کلیدزنی کم تر از 50 درصد، دمای قطعه بالاتر از 1000 ولت و دمای قطعه بالاتر از 100 درجه کاربرد دارد.اینورتر جوشکاری که مجهز به تکنولوژیهای IGBT هستند، بهتر است با ژنراتور راه اندازی نشود چرا که در مقابل نوسانات حساسیت زیادی دارند.سیستم های IGBT چندین کاربرد رایج دارند: