همان طور که می دانید ویبراتور وسیله الکتریکی می باشد که در صنایع بسیاری مانند صنعت عمران و ساختمان برای ایجاد ارتعاش و لرزش و ویبره کردن انواع قالب های بتنی و میزهای ویبراتور در صنایع مختلفی مانند صنایع غذایی و آردسازی کاربرد دارد.نام دیگر ویبراتورها موتور ویبره، موتور ارتعاشی، الکترو ویبره و ویبره بدنه می باشد. از مسائل مهم در مورد ویبراتور ها انتخاب صحیح آن ها در هنگام خرید می باشد. برای خرید این محصول پر کاربرد معیارهایی وجود دارد که در صورت عدم رعایت آن ها می توان بهترین و مطمئن ترین خرید را انجام داد.
راهنمای انتخاب موتور ویبره
به طور کلی برای گزینش و انتخاب موتور ویبراتور بدنه دو معیار مهم و اساسی وجود دارد که هر دوی آن ها باید در نظر گرفته شوند.
انتخاب موتور ویبره مناسب برای میز ویبره: یکی از کاربرد های موتور ویبره میز ویبره می باشد که این میز صنعتی بوده و یک صفحه و چهار پایه دارد. صفحه مورد نظر بر روی چهار پایه نصب می شود و به همین علت است که ارتعاش آن به صورت کاملاً آزادانه می باشد.در هنگامی که قطعات به لرزش احتیاج دارند روی این صفحات که به واسطه ویبراتور ها میلرزند قرار می گیرند. توجه داشته باشید که موادی که فشرده تر هستند و چگالی بیشتری دارند باید با فرکانس بالاتر رو به رو شوند.
همچنین موادی که پف دارند و غیر متراکم و سبک هستند نیز به فرکانس کمتری از ارتعاش نیاز دارند. دو روش برای نصب ویبراتور ها روی میز ویبره وجود دارد که یکی از آن ها نصب چرخشی و دیگری نصب خطی می باشد. میزهای ویبره علاوه بر این که برای متراکم سازی بتن یا پودرها برای بالا بردن سرعت، پرکردن خودکار، متراکم سازی شن، قالب ریخته گری، سورت کردن، تخلیه مخازن و آزمایش مقاومت نیز مورد استفاده قرار می گیرند.
استفاده از ویبراتور در صفحات ویبره: در این جا منظور از صفحات ویبره غربال ها و الک ها می باشد. غربال ها و الک ها برای سایز بندی و مرتب کردن مواد به کار می روند. سرعت برای دانه های بزرگ کمتر بوده و دامنه حرکت آن ها بیشتر است یعنی بین 1000 تا 1500 دور می باشد.همچنین سرعت ویبراتور برای ایجاد سوراخ در دانه های کوچک بیشتر بوده و دامنه حرکت آن ها کم تر می باشد یعنی بین 3 هزار تا 3600 دور است. برای ویبراتور ها بر روی غربال ها می توان از دو روش نصب تک ویبراتور و نصب دو ویبراتور استفاده کرد.
انتخاب موتور ویبره بدنه بر روی هاپر: همان طور که می دانید هاپر ها به قیف های بزرگ صنعتی می گویند که در انواع صنایع مانند صنایع سیمان و بتن، صنایع شیمیایی، صنایع غذایی و بسیاری از صنایع مورد استفاده قرار می گیرند. این محصول در اندازه و شکل های متفاوتی در دسترس می باشد.گاهی خروج مواد در زمان تخلیه به مشکل برمی خورد که اغلب علت آن سایش میان مواد با بدنه هاپر و سایش بین خود مواد می باشد. در این مواقع اصطلاحاً می گویند که مواد درون هاپر گیر کرده است. این مشکل با استفاده از ویبره بدنه به راحتی حل می شود.
از آن جایی که نصب تنها یک ویبره کافی نیست اندازه و قطرهای آن معیار بسیار مناسبی برای تصمیم گیری در مورد تعداد ویبراتور می باشند. به طور مثال اگر قطر ها کمتر از 4.5 متر می باشد باید از یک ویبراتور استفاده کنید. اگر قطر هاپر مورد نظر بین 4.5 تا 5 متر باشد تعداد ویبراتور 2 عدد است.
همچنین اگر قطر هاپر بیشتر از 5 متر باشد باید از سه ویبراتور استفاده کرد. نیرو و لرزشی که از طریق ویبره بدنه اعمال می شود موجب می شود تا سایش میان بدنه و مواد موجود در آن از بین برود. پس برای انتخاب قدرت ویبراتور در ابتدا باید وزن موادی که با بدنه شیب دار هاپر تماس دارند را محاسبه کرد. توجه داشته باشید که قدرت موتور ویبره در هاپر مربعی بالا تر می باشد اما مکان نصب آن و چگونگی آن کاملاً مشابه هاپر های مخروطی است
انتخاب موتور ویبره بدنه در کانوایرها و فیدرها: کاربرد کانال های لرزشی هم سطح کردن و یکدست کردن مواد می باشد. توجه داشته باشید که هرچه میزان مواد بیشتر باشد به لرزش کم تری احتیاج است.
انتخاب ویبره بدنه برای قالب بتن: انتخاب این قطعه کاملا به نوع قالب دور ویبراتور بستگی دارد. یعنی به طور مثال اگر قالب بتن افقی باشد سرعت ویبراتور مورد نیاز دهم 3000 دور در دقیقه می باشد. اما اگر نوع قالب عمودی باشد سرعت ویبراتور مورد نیاز آن 6000 دور بر دقیقه است.
مقدار ضربه ویبره بدنه در قالب بتن با توجه به وزن بتن در نظر گرفته می شود البته توجه داشته باشید که در قالب های استوانه ای برای به دست آوردن قدرت ضربه وزن بتن را حدوداً یک و نیم برابر می کنند. همچنین بهتر است بدانید که هرچه بتن سخت تر باشد به نیرو و قدرت ضربه بیشتری نیاز دارد.انتخاب موتور ویبره بدنه در کانوایرها و فیدرها: کاربرد کانال های لرزشی هم سطح کردن و یکدست کردن مواد می باشد. توجه داشته باشید که هرچه میزان مواد بیشتر باشد به لرزش کم تری احتیاج است.
انتخاب ویبره بدنه برای قالب بتن: انتخاب این قطعه کاملا به نوع قالب دور ویبراتور بستگی دارد. یعنی به طور مثال اگر قالب بتن افقی باشد سرعت ویبراتور مورد نیاز دهم 3000 دور در دقیقه می باشد. اما اگر نوع قالب عمودی باشد سرعت ویبراتور مورد نیاز آن 6000 دور بر دقیقه است.مقدار ضربه ویبره بدنه در قالب بتن با توجه به وزن بتن در نظر گرفته می شود البته توجه داشته باشید که در قالب های استوانه ای برای به دست آوردن قدرت ضربه وزن بتن را حدوداً یک و نیم برابر می کنند. همچنین بهتر است بدانید که هرچه بتن سخت تر باشد به نیرو و قدرت ضربه بیشتری نیاز دارد.
نکات مهم هنگام انتخاب ویبراتور برقی
برای اتصال برقی موتور ویبره نکاتی وجود دارد که باید به آن ها توجه کرد که مهم ترین آن ها بررسی روش های اتصال پل ها در ترمینال جعبه برق برای موتور ویبره تک فاز و سه فاز می باشد. همچنین کاربر باید روش تبدیل موتور ویبراتور تک فاز به موتور ویبراتور سه فاز را بلد باشد.
موتور ویبراتور بدنه در کارگاه های صنعتی به دو صورت تک فاز و سه فاز راه اندازی می شود. اغلب اولویت انتخاب برق با ویبراتور سه فاز می باشد. اما در مواردی پیش می آیدکه دسترسی به برق سه فاز وجود ندارد. در چنین موقعیتی برای این منظور از برق تک فاز استفاده می شود. توجه داشته باشید که استفاده از برق سه فاز موجب افزایش طول عمر موتور ویبراتور می شود.