همان طور که می دانید بالابر ساختمان مکانیسمی می باشد که وظیفه آن حمل، انتقال و جا به جایی انواع بار ها است. نیروی موجود در بالابرهای ساختمانی در دستگاه های مختلف به وسیله انواع مکانیزم ها ایجاد می شود.همان طور که می دانید بالابرهای ساختمانی اجزای مختلفی دارند که از جمله آن ها می توان به الکتروموتور، گیربکس، استراکچر، کلید برق، پولی، سیم بکسل و باکت اشاره کرد. پیش از خرید الکتروموتور متناسب برای بالا برهای ساختمانی باید ابتدا نکاتی را بدانیم و آن ها را رعایت کنیم که در قسمت های بعد با آن ها آشنا خواهیم شد.
نکات مهم در انتخاب الکتروموتور ها
اگر توجه کرده باشید بر روی پلاک الکتروموتور های بالابر مصالح اطلاعاتی درج شده است که در آن مشخصات الکتروموتورها به صورت خلاصه به کاربران عرضه شده است. اطلاعاتی که به طور مثال تک فاز یا سه فاز بودن الکتروموتور، میزان جریان ورودی، میزان توان مصرفی و شرکت سازنده است. موتورهای بالابر مصالح که نام دیگر آن ها الکتروموتور می باشد؛ به دو دسته کلی تک فاز و سه فاز تقسیم می شوند. این مهم ترین شاخص مربوط به الکترون می باشد که روی پلاک آن ها درج شده است. یکی از اطلاعات مهم دیگری که باید حتماً به آن توجه کرد عدد آی پی می باشد.
شاخص آی پی میزان نفوذپذیری الکتروموتور را در برابر رطوبت و گرد و غبار مشخص می کند. توجه داشته باشید که این عدد هر چه بالاتر باشد موتور نفوذ ناپذیر تر می شود. به طور معمول آی پی 54 برای الکتروموتورهای بالابرهای ساختمانی مناسب می باشد. البته توجه کنید که این میزان آی پی به معنی مناسب بودن آن برای شرایط رطوبتی بالا و بارندگی نیست. در موتور هایی که تک فاز هستند؛ باید به خازن ها و کلاچ موتور دقت بیشتری کرد.
خازن نیز قطعه الکتریکی می باشد که وظیفه آن ذخیره لحظه ای جریان برق است که این قطعه در موتور تک فاز به طور لحظه ای در مدار قرار می گیرد. توجه داشته باشید که این قطعه برای استارت موتور ضروری می باشد. در موتور تک فاز بالابرهای ساختمانی دو خازن مورد استفاده قرار می گیرد که هر دوی آن ها وظیفه استارت و راه اندازی موتور را برعهده دارند. توجه داشته باشید که اگر یکی از خازن ها هم درست عمل نکند موتور دستگاه به درستی راه اندازی نخواهد شد یا خیلی سخت راه اندازی آن صورت می گیرد.
البته تشخیص این مشکل به وسیله متخصصان صورت می گیرد. توجه داشته باشید که در الکتروموتورها دو سیم پیچ وجود دارد که یکی از آن ها برای راه اندازی و دیگری برای کار دائم دستگاه مورد استفاده قرار می گیرد. اگر کلاچ دستگاه به مشکل فنی دچار شود و اگر قسمت پلاتین تنظیمات درستی نداشته باشد؛ موتور دستگاه صدا می دهد ولی استارت نمی خورد.
انتخاب الکترو موتور مناسب برای بالابر های ساختمانی
الکتروموتور که به آن دینام نیز گفته می شود. توجه داشته باشید که الکتروموتور بالابر های ساختمانی با توجه به معیارهایی مانند ظرفیت حمل بار و ارتفاع انتخاب می شوند. در ادامه این قسمت از مقاله توان برخی از الکتروموتورهای موجود در بالابرهای ساختمانی را با توان موتور و گیربکس آنها آورده ایم و هر یک را مورد بررسی قرار داده ایم.
نوع چهارم الکتروموتورهای بالابرهای ساختمانی 1000 کیلوگرم ظرفیت حمل بار دارد و توان موتور آن 10 اسب بخار می باشد موتور این نوع نیز سه فاز بوده و مدل گیربکس آن VF150است.توجه داشته باشید بین توان اسمی موتور و توان واقعی آن تفاوت وجود داردگ مثلاً در موتور سه اسب چینی به علت آمپراژ پایین در لحظه بهتر است بدنه آلومینیومی بار مورد نظر را تا 200 250 کیلوگرم حمل کند.
اما به طور مثال الکتروموتور الکو یوگوسلاوی 78 می باشد که با توجه به طراحی تخم مرغ شکل آن کیفیت طراحی آن بارهایی تا 350 کیلوگرم را هم می تواند جا به جا کند. بالابرهای ساختمانی با ظرفیت حمل بار بسیاری که دارند یعنی ظرفیت معادل 300 کیلوگرم به علت تک فاز بودنشان محبوب ترین گزینه در میان کاربران هستند.
علت دیگر محبوبیت این بالابر ها نیز امکان استفاده مستقیم از برق شهر می باشد که از مزیت استفاده از بالابرهای ساختمانی محسوب می شود. تنها مشکل الکتروموتورهای تک فاز گشتاور راه اندازی پایین آن می باشد. طور کلی می توان گفت که گشتاور راه اندازی یا اولیه در موتورهای تک فاز نسبت به موتورهای سه فاز کمتر است.
به طور کلی می توان گفت که با توجه به جریان کششی بالا در لحظه استارت الکتروموتورهای تک فاز، جنس سیم پیچ آن ها باید تمام مس باشدگ توجه داشته باشید که وجود دو خازن خشک کمکی در الکتروموتور هایی که تک فاز هستند ضروری می باشد. همچنین توجه داشته باشید که برای انتخاب الکتروموتورهای بالابرهای ساختمانی باید میزان حمل بار و تمامی استانداردهای موجود را مورد توجه قرار داد.
هیچ گاه برای کاهش هزینه ها استانداردهای موجود را نادیده نگیرید زیرا این کار موجب به وجود آمدن خسارت های مالی و جانی زیادی می شود. برخی از الکتروموتور ها نیز وجود دارند که برای بالابر های ساختمانی که بار کم تری را قرار است حمل یا جا به جا کنند به کار گرفته می شوند.
به این الکترو موتور ها دینام بالابر گفته می شود که استفاده از آن ها مزایای بسیاری دارد که برای نمونه می توان به قیمت کم آن نسبت به سایر محصولات مشابه اشاره کرد. در آخر می توان گفت که در انتخاب الکترو موتور برای بالابر ساختمانی باید بسیار دقت کرد. علت این امر این است که این قطعه در بالابر ها از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد.