همان گونه که می دانید، بالابر های ساختمانی یکی از ابزار و وسایل مورد نیاز در ساختمان سازی و... می باشد. بالابر ها سیستم های هستند که با قرقره کار می کنند و دارای اجزای زیر می باشد:
در سیستم بالابر ساختمانی تمامی این اجزا با یک دیگر کار می کنند تا بار ها از طبقات بالا به پایین و بر عکس جابه جا شود. برای تمامی ساختمان های در حال ساخت، داشتن بالابر ساختمانی یک امر کاملا ضروری می باشد. برای خرید بالا بر ساختمانی نکات بسیار مهمی وجود دارد که باید با رعایت تمامی این نکات بالابر خود را تهیه کنید.
لازم به ذکر است که نصب صحیح و ایمن بالابر ساختمانی بسیار حائز اهمیت بوده و سهل انگاری در این زمینه می تواند به حوادث جبران ناپذیر و خسارت های جانی و مالی منجر گردد.نصب بالابر های ساختمانی و هم چنین نحوه استفاده از آن ها بسیار مهم است و باید برطبق اصول باشد در غیر این صورت ممکن است اتفاقات ناگواری در کارگاه ساختمانی به وقوع بپیوندد، پس توصیه می کنیم قبل از نصب بالابر ساختمانی حتما این راهنمای نصب را به طور کامل مطالعه نمایید و سپس اقدام به راه اندازی دستگاه نمایید.
کلید بالابر ساختمانی
کلید بالابر ساختمان یکی از اجزای برقی بالابرهای ساختمانی ست که اپراتور به وسیله آن دستور چپگرد یا راستگرد را به الکتروموتور می دهد و الکتروموتور هم با چرخاندن یک گیربکس و یک قرقره بزرگ، عمل بالا یا پایین رفتن مصالح ساختمانی را انجام می دهد. از شما به عنوان یک تکنسین برق ساختمان انتظار میرود که با روش سیمکشی و نحوه عملکرد کلید بالابر و موتور آن آشنایی داشته باشید، زیرا مشتری های زیادی از شما می خواهند که بالابر آنها را تعمیر کنید.
روش نصب بالابر ساختمانی و نکات مربوط به آن
نصب بالابر ساختمانی همانند خرید آن، بسیار مهم می باشد. طرز بستن بالابر باید به گونه ایی باشد که ایمنی دستگاه و هم چنین افراد کارگاه حفظ شود، در زیر نکات مربوط به نصب و راه اندازی بالابر ساختمانی به صورت کامل بیان شده است:
ابتدا تمامی قسمت های بالابر ساختمانی را به صورت کامل به روی پشت بام منتقل کنید. قسمت های مختلف یک بالابر مصالح شامل موارد زیر می باشد:
جهت نصب بالابر ساختمانی تکفاز در ابتدا پایه ها را به صورت برعکس و در یک فاصله کافی و مناسب از یک دیگر مستقر کنید.پس از قرار دادن پایه ها به صورت برعکس، ریل را در داخل پایه ها جا بزنید. به این مورد توجه داشته باشید که انتهای سربسته ریل به سمت جلوی پشت بام باشد و سپس پیچ ها را جایگزین و محکم نمایید.پس از بستن ریل با پیچ ها و محکم نمودن آن، بالابر ساختمانی را با کمک چند نفر چرخانده و به حالت عادی بازگردانید. به دلیل سنگینی وزن بالابر مصالح حتما چند نفر عمل جابه جایی و چرخاندن پایه ها و ریل به صورت همزمان را انجام دهند.
پس از استقرار بالابر در حالت عادی، اقدام به سنگین کردن پایه های بالابر نموده تا خطر سقوط و کله کردن بالابر ساختمانی به طور کامل از بین برود. در مواردی که قرار است بالابر به صورت دائمی و طولانی بر روی بام نصب شود، توصیه ما جوش دادن پایه های بالابر به زمین بوده تا خطر سقوط یا کله کردن بالابر به طور کامل از بین برود.
در مرحله آخر جعبه بالابر را به صورت کشویی وارد ریل نموده و به درستی داخل ریل جا بزنید تا بر روی ریل حرکت نماید. جعبه یا همان کالسکه بالابر باید به صورت روان بر روی ریل حرکت نموده و به هیچ وجه از داخل ریل در نیاید.جهت از بین بردن خطر در آمدن جعبه از روی ریل می توانید انتهای ریل را توسط یک خاموت یا میلگرد ببندید تا ضریب اطمینان بالابر ساختمانی بالا برود.
پس از آن که بالابر ساختمانی به طور کامل مستقر و پایه های آن سنگین شد نوبت به کابل کشی جهت تامین برق دینام دستگاه می گردد. یکی از مهم ترین موارد جهت آنکه موتور بالابر ساختمانی در طول زمان به مشکل برنخورد و افت ولتاژ به وجود نیاید، انتخاب مناسب و درست کابل برق می باشد.پس از انتخاب کابل مناسب و نصب آن لازم است داخل گیربکس واسکازین بریزید، مناسب ترین واسکازین جهت گیربکس بالابر، واسکازین نمره 140 می باشد. به این مورد توجه داشته باشید که ظرفیت مخزن روغن گیربکس بالابر تکفاز، حدود 1 لیتر واسکازین می باشد.
کاربرد بالابرهای ساختمانی
بالابرهای ساختمانی در انواع 350، 500، 750 و 1000 کیلوگرمی ساخته شده و به بازار عرضه می گردند، البته در مدل های بالای 500 کیلوگرم حتما باید تکیه گاه به صورت کاملا مطمئن به زمین محکم شده و جوش داده شود تا امکان کله کردن بالابر به صفر برسد، همچنین در بالابرهای بالای 500 کیلو وجود ترمز الزامی است.همچنین سرعت بالابرهای ساختمانی به طور معمول 21 متر بر دقیقه می باشد. یعنی در بالابرهای استاندارد که دارای سیم بکسل 20 متری می باشند، میزان زمان رسیدن از نقطه اول (زمین) به نقطه آخر (پشت بام) حدودا یک دقیقه طول می کشد.
انتخاب کابل برق برای موتور بالابر ساختمانی
همان گونه که بیان شد، یکی از مهم ترین مواردی که باید در نصب و راه اندازی بالابر های ساختمانی مورد توجه قرار گیرد، انتخاب مناسب کابل برق می باشد تا بالابر با مشکلات متعددی روبه رو نشود، به همین جهت نکات کلیدی بسیار مهمی وجود دارد که باید با رعایت آن ها، کابل دینام بالابر را انتخاب کنید، این نکات به صورت زیر می باشد:
به این مورد توجه داشته باشید که یکی از علل اصلی سوختگی دینام بالابر، انتخاب نادرست کابل جهت دستگاه بوده که باعث افت جریان و آسیب جدی به موتور بالابر یا خازن های موتور می گردد.یکی دیگر از مهم ترین قطعات بالابر مصالح، سیم بکسل و قرقره بالابر ساختمانی می باشد که باید از کیفیت بسیار مناسبی برخوردار باشد. وزن مصالح ساختمانی توسط سیم بکسل تحمل می شود و هم چنین قرقره نیز نقش جمع کردن یا باز کردن سیم بکسل را دارد. بنابراین در هنگام راه اندازی و نصب بالابر مصالح، به راه اندازی مناسب سیم بکسل نیز توجه کنید
آموزش نصب بالابر هیدرولیک
همان گونه که می دانید، بالابرها انواع مختلفی دارد که یکی از آن ها بالابر هیدرولیکی می باشد. بالابر هیدرولیکی یک نمونه ای از آسانسور است که هیدرولیک موجود در آن سبب شده تا بالا و پایین برود. در این نوع بالابر از فشار مایع روغنی یا همان سیال هیدرولیکی برای ایجاد قدرت و حرکت در بالابر استفاده می گردد. در بالابر هیدرولیکی سیستم محرکه بالابر به دو بخش اساسی زیر وابسته است و همین مورد باعث افزایش کارایی و بازده بالابر هیدرولیکی نسبت به دیگر انواع بالابر می گردد.
جک هیدرولیک
نصب بالابرهای هیدرولیک، پیچیده تر از بالابر های عادی می باشد. بنابراین رای نصب و راه اندازی آن باید از شرکت های مربوطه مشاوره بگیرید و آن ها افراد با تجربه و ماهر را برای نصب بالابر هیدرولیکی به محل پروژه بفرستند، به دلیل آن که کوچک ترین خط در راه اندازی بالابر های ساختمانی، می تواند فاجعه ایی بزرگ را رقم بزند.