امروزه با پیشرفت ساخت و ساز ها و هم چنین به وجود آمدن ساختمان های بلند، نیاز به بالابر ساختمانی برای حمل مصالح ساختمانی بیش از پیش می باشد. بالابر های ساختمانی سرعت ساخت سازه را بالا می برد به دلیل آن که با حمل مصالح به طبقات بالاتر سرعت عملکرد کارگران را بسیار بیشتر کرده و هم چنین از خستگی حمل مصالح می کاهد.
انواع بالابر ساختمانی
بالابر ساختمانی وسیله ایی می باشد که از آن برای انتقال و جابه جایی بار و مصالح استفاده می شود. بالابر ها انواع مختلفی دارند که در زیر به آن ها اشاره می شود:
لازم به ذکر می باشد که ساده ترین بالابر ها، بالابرهای ساختمانی می باشد که از آن برای بالا و پایین بردن مصالح جهت ساخت و ساز استفاده می گردد. در این نوع از بالابرها باکت حمل مصالح به سیمی متصل شده و با شروع کار الکتروموتور می توان عمل جابه جایی بین طبقات را انجام داد.
جلوگیری از حوادث بالابر ساختمانی
همان طور که می دانید بالابرهای ساختمانی یکی از پر استفاده ترین ماشین آلات ساختمانی بوده که بر بام اکثر ساختمان های در حال ساخت یا بازسازی می توانید حداقل یکی از آن ها را مشاهده کنید. این نوع از بالابرها که از آن ها جهت حمل مصالح ساختمانی استفاده می گردد، در انواع 250، 500، 750 و 1000 کیلویی موجود بوده که بالابر ساختمانی 250 کیلویی که به آن بالابر ساختمانی 350 کیلویی نیز می گویند، به عنوان پرکاربردترین نوع بالابر ساختمانی شناخته می گردد.
قطعا گاهی اوقات بر اثر عوامل مختلف بالابر های ساختمانی می توانند حوادثی را رقم بزنند و باعث ایجاد مشکلاتی بشوند. برای آن که بتوان از این حوادث جلوگیری کرد، لازم است که نکات بسیار مهمی را در هنگام نصب و استفاده از بالابر ها رعایت کرد.
آیا بالابرهای ساختمانی حادثه آفرین هستند؟
بالابرهای ساختمانی در صورت کیفیت در ساخت و رعایت جزئیات در طراحی که در مقاله راهنمای خرید بالابر ساختمانی به آن اشاره گردید، از تجهیزات مطمئن و ایمن جهت حمل بار در ساختمان ها می باشند، اما عدم توجه به نکات ایمنی در هنگام استفاده همچون ظرفیت بالابر، ارتفاع مجاز و مواردی که در ادامه این مقاله به آن اشاره می کنیم می تواند این تجهیز را تبدیل به یکی از خطرآفرین ترین تجهیزات ساختمانی تبدیل نماید.
متاسفانه هر ساله تعدادی از کارگران ساختمانی با بی توجهی و نادیده گرفتن نکات ایمنی جان خود را از دست می دهند. بنابراین بسیار مهم است که برای استفاده از بالابر های ساختمانی نکات ایمنی را رعایت نمود در زیر به نکات بسیار مهمی برای جلوگیری از حوادث بالابر ساختمانی اشاره کرده ایم.
نکات حیاتی جهت جلوگیری از حوادث بالابر ساختمانی
ارتفاع مجاز برای بالابرهای ساختمانی 20 متر می باشد، به همین دلیل است که بر روی این نوع بالابرها به صورت پیش فرض 20 متر سیم بکسل قرار دارد. در صورتی که ارتفاع ساختمان شما بیش از 20 متر می باشد دو راه حل اصلی وجود دارد:
بالابر داربستی
بالابر داربستی یکی از بالابر های مورد استفاده در صنعت ساخت و ساز می باشد که امروزه از طرف داران بسیاری برخوردار می باشد. بالابر داربستی معمولا امکان کار بدون قرار دادن پایه روی زمین را فراهم می نماید، اما باید با داربست هایی خاص به قسمتی از سازه متصل شود از این رو به آن بالابر داربستی گفته می شود. این نوع بالابر ها دارای وزن های متفاوتی مانند 300 کیلویی، 500 کیلویی، 800 کیلویی، 2 تن و... می باشد هم چنین برای استفاده در ارتفاع های مختلف مناسب هستند.