امروزه در بسیاری از موارد، برای ساخت سازه های جدید باید سازه های قدیمی را تخریب کنند که با پیشرفت علم و فناوری ابزار آلات مختلفی در زمینه تخریب به وجود امده که یکی از آن ها پیکور یا چکش برقی می باشد. لازم به ذکر است که پیکور در ایران بیشتر به چکش برقی اطلاق می شود و مردم نیز بیشتر پیکور برقی را به نام چکش برقی می شناسند.
تقسیم بندی چکش برقی
این دستگاه به چند دسته مختلف تقسیم می شود که هر کدام از آن ها مزایا و کارایی خاص خود را دارد. چکش تخریب ها براساس وزن و منبع تغذیه خود دسته بندی می شوند که منبع تغذیه آن ها می تواند به صورت زیر باشد:
لازم به ذکر است که از میان چکش های تخریب نوع برقی آن ها از همه پرکاربرد تر می باشد.از دسته های مختلف چکش برقی می توان به موارد زیر اشاره داشت:
پیکور هیدرولیکی یا بیل مکانیکی
باید بیان شود که پیکور هیدرولیکی یا همان بیل مکانیکی، قطعه ای از دستگاه های راهسازی است و یکی از کار آمد ترین قطعات در ساخت و ساز راه ها و حفاری معادن می باشد. حال به مته ای که برای تخریب سطوح مقاوم به کار می رود و بر روی بیل مکانیکی نصب می شود چکش هیدرولیکی یا پیکور می گویند. چکش هیدرولیکی همیشه به صورت لوازم جانبی برای ماشین آلات راه سازی از جمله بیل مکانیکی مورد استفاده قرار می گیرد.
این نوع از دستگاه پیکور در رده نیمه سنگین و سنگین وزن دسته بندی می شوند. وزن آن ها از 900 کیلوگرم شروع و تا حدود 4 تن هم می رسد. برای تخریب بتن و سنگ استفاده می شوند و برای این کار بهترین و مقرون به صرفه ترین روش تخریب است. موارد کاربرد آن بیشتر به صورت زیر می باشد:
لازم به ذکر است که با استفاده از این دستگاه می توان تقریبا فونداسیون یک ساختمان را تخریب کرد، بنابراین در کارهای عمرانی از این نوع چکش استفاده های زیادی می شود.
پیکور مینی لودر و مینی بیل
به مته ای که برای تخریب سطوح مقاوم به کار می رود و بر روی مینی لودر ها و یا مینی بیل های مکانیکی نصب می شود، پیکور مینی لودر یا مینی بیل می گویند. چکش تخریب هیدرولیکی یا پیکور مینی لودر در انواع مختلفی در بازار موجود است. اما پیکور مورد استفاده در مینی لودر های بابکت در رده پیکورهای سبک می باشد که از وزن 120 کیلوگرم تا 600 کیلوگرم بر روی مینی لودر ها و مینی بیل ها قابل نصب و استفاده است. تخریب با پیکور مینی لودر و یا مینی بیل به دلیل کوچکی سایز دستگاه بیشتر برای مصارف شهری و در کارگاه های ساختمانی استفاده می شود.
همان گونه که بیان شد، این چکش تخریب هیلتی را در رده سبک قرار می دهند و استفاده های بسیاری از آن ها می شود اما تخریب با هیلتی مینی پیکور و مینی بیل به خاطر سایز کوچک آن ها فقط در مصارف شهری می باشد و می توان از آن در کارگاه های کوچک نیز استفاده نمود. از موارد استفاده دیگر آن می توان به صورت زیر اشاره نمود:
لازم به ذکر است که این نوع از پیکور کاربرد های بسیار مشابهی با چکش تخریب دارد.
پیکور های بادی
این نوع همان چکش تخریب پنوماتیک است. در این ابزار از هوای فشرده برای ایجاد ضربه به سازه مورد نظر استفاده می شود. این هوای فشرده را نیز کمپرسور تولید می نماید. به همین دلیل است که باید حتما به کمپرسور متصل باشد و در غیر این صورت بلا استفاده می شود.
این نوع چکش تخریب بادی در وزن های مختلف از 2 تا 42 کیلوگرم ساخته می شوند و به علت سبکی می توان از نیروی انسانی نیز برای کار با آن استفاده نمود. پیکور های بادی بر خلاف باور عموم، مزایای بسیاری دارد که در زیر به آن ها اشاره می شود:
موارد استفاده از پیکور بادی چیست؟
این نوع چکش تخریب بادی بیشتر برای مکان هایی مورد استفاده قرار می گیرد که در محل نیروی برق وجود نداشته باشد. مانند:
نکته بسیار مهم درباره چکش های بادی این است که از این نوع چکش تخریب برای تخریب بتن های مسلح نیز استفاده می شود.در گذشته به علت عدم وجود چکش برقی قدرتمند در کارگاه ها حتی در صورتی که برق وجود داشت از این نوع کمپرسور بادی برای کار تخریب استفاده می شده است. اما امروزه با پیشرفت تکنولوژی و روی کار آمدن چکش تخریب برقی باز هم استفاده از این نوع بسیار رایج است و رقابت نزدیکی بین این دو گروه از ابزار تخریب وجود دارد.
پیکور برقی یا بتن کن ها یا همان هیلتی
پیکور برقی یا بتن کن ها یکی از پر کاربرد ترین و متنوع ترین ابزار های برقی ساختمانی به شمار می روند.به طور کلی بتن کن ها براساس دو مورد مهم زیر تقسیم بندی می شوند:
طراحی و وزن های متفاوتی از بتن کن ها براساس نوع کاربرد مورد انتظار اپراتور از آن ها، در بازار وجود دارد که کمترین وزن برای این دستگاه 2 کیلوگرم و بیشترین آن 12 کیلوگرم می باشد. بتن کن ها بر اساس مته مورد استفاده در دستگاه نیز به دو دسته زیر تقسیم می شوند:
لازم به ذکر است که اصطلاح بتن کن برای ابزار های برقی دو کاره به کار می رود. این دستگاه ها هم برای دریل کاری و ایجاد سوراخ در بتن و سنگ و آجر کاربرد دارند و هم در تخریب های بسیار سبک از آن استفاده می شود و تخریب را به خوبی انجام می دهند. موارد استفاده از بتن کن های دو کاره بیشتر برای موارد زیر است:
بتن کن های دو کاره در دو گره تقسیم می شوند:
فراموش نکنید که از بتن کن ها در دو حالت چرخشی و ضربه ای می توان استفاده نمود. زیرا هم سر قلم به آن می خورد و هم سر مته. در صورت استفاده از سر قلم از این نوع می توان به عنوان چکش تخریب استفاده نمود و در صورت استفاده از سر مته می توان به عنوان سوراخ کاری از آن استفاده کرد.
اما کار اصلی این گروه از بتن کن ها دو کاره فقط ایجاد سوراخ در بتن و آجر و سنگ است. در صورت استفاده به عنوان چکش تخریب عمر مفید دستگاه شما کم شده و آسیب می بیند. در این صورت شما متحمل هزینه های گزاف تعمیر و تعویض قطعات خواهید شد.ذکر این نکته هم بسیار ضروری است که برای تخریب هر نوع مصالحی از چکش تخریب مناسب برای آن استفاده نمایید تا دچار پرداخت هزینه های اضافی نشوید.
مزایای بتن کن پنج شیار نسبت به چهار شیار
دریل بتن کن های پنج شیار دارای مته گیر هستند. این نوع این توانایی را دارند که در حین تخریب و حفاری ضربه های قدرتمندی نیز وارد می کنند.این ابزار دارای سیستم میرایی لرزش است. نحوه کار این سیستم به این گونه است که باعث دفع لرزش هنگام انجام کار می شود. این ویژگی به کاربر کمک می کند تا بدون ایجاد خستگی عملیات تخریب را به انجام رساند.
سیستم ابزار گیر این دستگاه عموما شش گوش است. این سیستم تکنولوژی بسیار پیشرفته ای است که سنگین ترین و سخت ترین عملیات سوراخ کاری را به راحتی انجام می دهد. هنگام کار و سوراخ کاری در بتن از این نوع سیستم سعی کنید استفاده شود زیرا این نوع بسیار کارآمد تر از نوع سیستم چهار شیار است.چکش های برقی انواع مختلفی دارند که در زیر به آن ها اشاره می شود:
هیلتی چکش برقی7 کیلویی
هیلتی چکش تخریب برقی 10 کیلویی
هیلتی چکش برقی15، 16، 17 کیلویی
چکش برقی 30 تا 32 کیلویی
این نوع از پیکور با پیکور بادی قابل رقابت است. از مزایای دیگر این نوع از چکش برقی می توان به موارد زیر اشاره نمود:
فرق پیکور و هیلتی
همان گونه که بیان شد، پیکور یا چکش برقی ابزاری است که دارای انواع مختلفی می باشد و کاربرد رایج آن در تخریب های نسبتا گسترده و بزرگ سطوح سخت مخصوصا سطوح بتنی و آسفالت است. اما تفاوت اصلی این دو ابزار در این است که دریل بتن کن برای تخریب های محدود و گاه نیمه وسیع مورد استفاده قرار می گیرد و کاربرد اصلی آن در سوراخ کاری و برش و حفاری سازه ها به منظور نصب و تعمیر می باشد، حال باید بیان شود که کاربرد اصلی پیکور تخریب سازه به صورت یک جا و ضربه است و دقت و ظرافت برای برشکاری و سوراخ کاری را نداشته و به همین دلیل است که اندازه و سایز های بزرگ تری دارد.
چکش تخریب pm
این نوع چکش که می توان هم در سوراخ کاری و هم در تخریب های کوچک از آن استفاده نمود با کیفیت مرغوب تولید و به بازار عرضه شده است. قیمت چکش تخریب pm با توجه به شرکت تولید کننده و نوع مدل آن متفاوت است. این نوع چکش تخریب بر اساس تعداد ضربات وارد شده در دقیقه به محل مورد نظر و کیفیت کار قیمت گذاری می شوند.