چاله کن چیست؟
چاله کن یا نهرکن یکی از ابزارهای جالب است که در زمینه های مختلفی کاربرد دارد. این وسیله از ساخت و ساز تا کشاورزی کاربرد داشته و همین موضوع باعث شده تا دایره مصرف کنندگان آن بسیار وسیع باشد.به علاوه همین کاربرد گسترده به عاملی برای تنوع در مدل ها و نحوه عمل وسیله تبدیل شده است.برخی از مدل های این محصول به تراکتور وصل شده و در ترکیب با آن کاربرد دارند و برخی دیگر نیز به خودی خود و به تنهایی کاربردی هستند.
از این رو ما بر آن شدیم تا در یادداشتی تفصیلی ضمن حفظ نکات تخصصی و حرفه ای، بیشتر مسائل مطرح شده حول چاله کن را به زبانی ساده و برای عامه مردم بیان کنیم. در ادامه نیز سراغ به انواع مختلف چاله کن رفته و تلاش می کنیم تا نیم نگاهی به این موضوع نیز داشته باشیم.پس حتی اگر دانش بالایی در این مورد دارید و به طور تخصصی چاله کن را می شناسید یا اصلاً آشنایی با آن ندارید، خواندن این مقاله برای شما خالی از لطف نیست.
آشنایی با ماهیت چاله کن
نهرکن یکی از ابزارهایی است که ریشه در تاریخ داشته و به عنوان ابزاری کاربردی، مدت زمان زیادی را در خدمت بشر بوده است. شاید آنچه که به شکل سنتی نهرکن نامیده می شود تفاوت هایی با نهرکن فعلی داشته باشد اما به هر حال اساس کار یکسان بوده است.
یک سؤال مهم که در ذهن عامه مردم نقش می بندد این است که با وجود ابزار دیگری همچون بیل و کلنگ، نهرکن چه کاربرد متمایزی دارد؟ در پاسخ باید اشاره کرد که ساختار کاربردی چاله کن طوری است که شما در حین کار با آن، در کنار کندن و حفر یک استوانه در خاک، خاک حاصل از حفاری را نیز تخلیه می کنید.
این در حالی است که این کار بدون استفاده از وسیله جانبی دیگری انجام می شود؛ این یعنی انجام کار با کیفیت و سرعتی بیشتر. ساختار و نحوه عملکرد مته مانند نهرکن کمک می کند تا در هر بار حرکت به قصد کندن خاک، مته پایین رفته و پس از هر بار حرکت به سمت عقب یا بیرون از خاک، خاک حفاری شده تخلیه شود.
این علت برتری اصلی این وسیله نسبت به سایر وسایل حفاری است. البته غیر از نحوه کار و فلسفه موجود پشت طراحی گودال کن، چاله کن موتوری و چاله کن بنزینی دو وسیله ای هستند که با موتوریزه کردن این پروسه، باعث پیشرفت جدی آن از نظر سرعت و کیفیت شدند.
شما بسته به نوع نیاز خود می توانید از مته های مختلفی در این وسیله استفاده کنید. هر کدام از مته ها، بخاطر شکل خاصی که دارند، کاربرد متفاوتی دارند.با دقت به تصویر متوجه ساختار جالب این وسیله خواهید شد. یک موتور و یک مته دوار، برای حفاری در اختیار شما هستند
چاله کن چه کاربردهایی دارد؟
نهرکن در سایزها، مدل ها و گونه های مختلفی تولید می شود. در زیر لیستی از کاربردهای مختلف انواع مختلف این وسیله را مشاهده می کنید:
پس از انتقال دانش و فن کشاورزی از دوره باستان و سنتی به سیستم مدرن و صنعتی، ابزار و وسایل مختلفی به پروسه کشاورزی و باغداری پیوستند. چاله کن های دستی کوچک نیز یکی از این ابزار هستند. این وسایل از همان ابتدا برای کندن چاله در خاک یا ایجاد منفذ و سوراخ در درختان تنومند استفاده می شدند.
نحوه عملکرد و کاربرد تا حد زیادی ثابت مانده است. امروزه نیز کاربرد گودال کن در صنایع کشاورزی شامل تعبیه سوراخ و گودال مناسب برای کشت نهال درختان و سایر گیاهان، ایجاد چاله کود و کندن چاله مناسب برای تیرهای فنسی که کشاورزان دور زمین خود می کشند. هر چند نمی توان کاربرد این وسیله را به موارد فوق محدود کرد، هرجا که باغدار یا کشاورز نیازمند حفر گودال باشد، چاله کن همراه و همیار اوست.
چاله کن های بزرگ و در مقیاس عظیم برای امور عمرانی کاربردی هستند. به این دسته از نهرکن ها سویل مک نیز گفته می شود. سویل مک های بزرگ به طور مثال برای کندن چاله لازم برای استحکام پایه پل ها کاربرد دارند.
همانطور که گفته شد نمی توان کاربرد نهرکن را به مواردی این چنینی محدود کرد. به طور مثال در یکی دیگر از کاربردهای نهرکن، به کمک آن چاله های لازم برای استحکام بخشی به زمین و جلوگیری از رانش آن را حفر می کنند. با علم به قواعد مکانیک خاک، متوجه خواهید شد که حفر چاله از نظر اصول مکانیکی یک روش برای استحکام بخشی و اجتناب از رانش آن است. حال با توجه به نحوه عمل این وسیله می توانید از آن برای ایجاد این نوع از چاله ها نیز استفاده کنید
آیا چاله کن ها انواع مختلفی دارند؟
در پاسخ باید گفت که بله قطعاً همانطور که مکرراً تأکید شده است، با توجه به کاربرد وسیع این وسیله، نهرکن دارای انواع مختلفی است. در ادامه نگاهی به معروف ترین انواع نهرکن خواهیم داشت:
چاله کن سنگین (سویل مک): همانطور که گفته شد این چاله کن در ابعاد بزرگی بوده و کار با آن در توان اشخاص و افراد نیست. البته مقصود این نیست که شخص نمی تواند در نقش اپراتور آن ظاهر شود بلکه نیاز است تا یک تیم حرفه ای با آن کار کند. این مدل پشت کامیون ها نصب شده و پس از استقرار در نقطه تعیین شده، ضمن رعایت ملاحظات مهندسی و بخش نظارت پروژه، چاله با عمق مد نظر را حفر می کند.
چاله کن تراکتوری تک بازو: مدل تراکتوری این محصول، با استفاده از اتصال سه نقطه به تراکتور وصل می شود. در این مدل لازم است تا به صورت مکانیکی هماهنگی لازم بین نهرکن و تراکتور ایجاد شود. از نهرکن تراکتوری تک بازو برای کار در زمین های کشاورزی استفاده می شود.
چاله کن تراکتوری دو یا چهار بازو: این مدل برخلاف مدل تک بازو از دو یا چهار بازو به عنوان تکیه گاه استفاده می کند. استفاده از تعداد بیشتری بازو کمک می کند که وسیله بتواند نیروی عمودی بیشتری را در صورت لزوم وارد کند.درست به همین خاطر است که از چاله کن تراکتوری دو یا چهار بازو برای کار در سطوح و مقاطعی سخت از خاک استفاده می شود.
چاله کن هیدرولیکی: هسته اصلی قدرت نهرکن هیدرولیکی، مدارها و سیستم هیدرولیکی است. شما با این وسیله می توانید چاله هایی عمیق تر و در عین حال در مقاطعی بسیار سخت تر را به سادگی حفر کنید.
چاله کن دستی: بیشتر افراد آنچه که به عنوان نهرکن می شاسند، نهرکن دستی است. به مدل دستی، چاله کن موتوری هم گفته می شود. علت این نامگذاری نیز کاملاً واضح است؛ در این مدل از موتوری کوچک و با توان محدود برای ایجاد نیروی اضافی استفاده می شود. نام دیگر این دسته از چاله کن ها، چاله کن بنزینی است.