ستون ها یکی از ارکان اصلی ساختمان بوده که وظیفه اصلی آن ها تحمل بارها می باشد. جهت ریختن ستون ها در ابعاد و ارتفاع های مختلف از دستگاهی به نام ستون ریز استفاده می کنند.
ستون ریزها بتن مناسب که به صورت استاندارد ساخته شده و حباب های آن گرفته شده را توسط یک باکت متحرک که بر روی ریل دستگاه قرار دارد، تا ارتفاع موردنیاز بالا برده و عمل پر کردن قالب های ستون را انجام می دهند. در ادامه در مورد عوامل تأثیرگذار در قیمت ستون ریز یا بالابر بتن ریزی بحث نموده و نکات مهم در هنگام خرید و فروش ستون ریز را برای شما بیان خواهیم نمود.
نحوه عملکرد ستون ریز
عملکرد ستون ریز ریلی تا حد زیادی به بالابرها شباهت داشته با این تفاوت که حرکت باکت ستون ریز به صورت شیبدار است. در گذشته عمل ریختن ستون ها به صورت دستی انجام می پذیرفت و اپراتور مجبور بود بتن را با استفاده از مخزنی تا ارتفاع موردنیاز حمل نماید.البته این روش هنوز هم در پروژه های کوچک و ستون های با ارتفاع کم کاربرد دارد، اما پایین بودن ایمنی و به هم خوردن دانه بندی بتن یکی از معایب اصلی این روش است.
همچنین در روش دستی استفاده از لوله و قیف برای جلوگیری از جدا شدن دانه های بتن بسیار توصیه می گردد. اما با به وجود آمدن ستون ریز عملیات پر کردن قالب های ستون بسیار سهل و آسان و ایمن گردید و دیگر نیازی به حمل بتن تا محل ریختن ستون توسط اپراتور نبود، در نتیجه سرعت عملیات بسیار افزایش پیدا کرده و خطرات و حوادث ناشی از ستون ریزی به روش دستی به طرز چشم گیری کاهش پیدا نمود.
انواع ستون ریز ها
ویژگی های یک ستون ریز ایده آل
کاربردهای ستون ریز ریلی
نکته: در ارتفاع های بیشتر از 7 متر توصیه می گردد جهت ستون ریزی از پمپ های بتن استفاده نمایید، تا با استفاده از فشار پمپ از مشکل جداشدگی دانه های بتن در ارتفاع بالا جلوگیری گردد.
مراحل ریختن ستون با استفاده از ستون ریز
1- آرماتور بندی
جهت آرماتور بندی باید میلگردها یا خاموت ها را به وسیله دستگاه میلگرد بر در اندازه های موردنظر برش و خم داده و در کنار هم قرار داد تا ساختار داخلی ستون شکل بگیرد.
2- بستن قالب های ستون
پس از ایجاد آرماتورها نوبت به بستن قالب های ستون به دور آرماتورها می گردد. قالب های ستون با استفاده از پین و گوه به یکدیگر متصل می شوند.
3- تراز نمودن قالب ستون ریز
پس از قالب بندی باید تراز بودن قالب مدنظر قرار بگیرد که این عمل به وسیله بستن ریسمان های به صورت عمودی به قالب و اندازه گیری فاصله ابتدا و انتهای قالب که در صورت تراز بودن باید یکسان باشد انجام می گردد.
4- بتن ریزی در داخل ستون
پس از تراز نمودن و آماده سازی قالب باید عمل پر کردن قالب های ستون با بتن را انجام داد که این عمل با استفاده از ستون ریز انجام می گیرد.
موارد ضروری بتن ریزی داخل ستون ها
تعمیر و نگهداری ستون ریز
نکات ایمنی هنگام استفاده ستون ریز