جهت هم زدن، مخلوط کردن، میکس و ترکیب مواد جهت ساخت بتن در مقادیر مختلف، از همزن بتن یا بتونیر استفاده می کنند. همانطور که می دانید بتن از ترکیب سنگ، شن، ماسه، سیمان و آب با مقادیر مختلف تشکیل شده است که به نسبت های مرتب داخل دستگاه میسکر بتن یا خلاطه ریخته شده و به مدت زمان مشخص هم می خورند تا بتن تشکیل شود، از این رو بتونیر به عنوان یکی از مهم ترین تجهیزات ساختمانی شناخته می گردد.
ساخت بتن و بتن ریزی جز مراحلی است که پس از پی سازی انجام می گیرد. موتور همزن های برقی در سایزهای کوچک همچون 250 لیتری مشابه تجهیزاتی همچون بالابرها بوده، همچنین این دستگاه ها در سایزهای بزرگ دارای مقسم جهت تعیین مقادیر مختلف از ماده، برای ساخت بتن می باشند.
کاربردهای بتونیر
ویژگی های یک میکسر بتن ایده آل
نحوه تقسیم بندی بتونیرها
سه معیار مهم برای تقسیم بندی خلاطه ها وجود دارد: 1- نحوه درگیری موتور با دیگ خلاطه 2- ظرفیت دیگ دستگاه 3- نوع موتوری که بر روی آن بسته می شود.
تقسیم بندی از لحاظ نحوه درگیری موتور با دیگ
بتونیر دنده دور
در این دسته از همزن انتقال حرکت ازالکتروموتور به دیگ از طریق دنده هایی که بر روی دور دیگ نصب شده است ممکن می گردد. همزن های دنده دور پرکاربردترین مدل استفاده شده در ظرفیت های مختلف و متوسط است که نسبت به نوع دنده زیر دارای قیمت پایین تر و اما صدای بیشتر می باشند.
بتونیر دنده زیر
در این دسته از میکسرها انتقال حرکت الکتروموتور به دیگ از طریق دنده هایی که در زیر دیگ وجود دارد امکان پذیر می گردد، این میکسرها دارای صدای کم تر، کارکرد بهتر و فرسایش پایین تر نسبت به نوع دنده دور بوده اما قیمت بیشتری دارند، مدل دنده زیر کاربرد کمتری نسبت به نوع دنده دور در حجم های با دیگ متوسط دارند.
رولیک لاستیک فشرده
در خلاطه های با حجم های بالا مانند 750 و 1000 لیتری که دیگ بسیار سنگین بوده و امکان انتقال نیرو از طریق دندانه ممکن نیست از مکانیزم رولیک لاستیک فشرده استفاه می کنند به این صورت که برای انتقال حرکت از الکتروموتور به دیگ از 4 غلطک لاستیکی استفاده می کنند که در زیر رولی که بر روی دیگ قرار دارد و به محکمی دیگ را نگه می دارد نصب شده اند.
تقسیم بندی بر اساس موتور بسته شده روی دستگاه
1- بتونیر برقی
رایج ترین و پرکاربردترین موتور بسته شده بر روی دستگاه های خلاطه در زمان دسترس بودن برق الکتروموتور می باشد. این دسته از ماشین ها ب به دلیل کارکرد خوب، هزینه پایین عدم تولید آلودگی و دردسر کم بهترین گزینه می باشد. همزن ها با موتورهای الکتریکی در حجم های پایین با برق تفکاز قابل کارکردن بوده و در ظرفیت های بالا احتیاج به برق سه فاز دارند.
2- بتونیر با موتور بنزینی
جهت کار کردن در مناطق شهری که در آن دسترسی به برق وجود ندارد، استفاده از این دستگاه ها رایج بوده بدین صورت که موتور بنزینی بر روی دستگاه نصب گردیده که عمل چرخش دیگ و ساخت بتن را انجام می دهد. بدنه و اتاق همزن بنزینی تماما همانند نوع الکتریکی می باشد.
3- بتونیر با موتور دیزل
جهت کار کردن و بتن ریزی در مناطق دورافتاده و غیرشهری که دسترسی به برق وجود نداشته و زمانی که نیاز به قدرت بالای موتور جهت تامین نیرروی دستگاه وجود دارد از موتورهای دیزل استفاده می کنند، استفاده از موتورهای دیزل در مناطق شهری به دلیل سر و صدای بالای موتور و تولید آلودگی زیاد مجاز نیست. بدنه و اتاق میکسرهای دیزلی به دلیل سنگینی و حجم بالای موتور نسبت به انواع برقی و الکتریکی کاملا متفاوت بوده و قوی تر است.
تقسیم بندی از لحاظ ظرفیت دیگ
بتونیر 120 لیتری
جهت کار در حجم های پایین و آزمایشگاهی همچون آزمایشگاه های تست بتن و یا مواد مختلف از این دسته از دستگاه ها استفاده می گردد. این دستگاه دارای الکتروموتوری با موتور 1 اسب بوده که با برق تکفاز قابل کار کردن می باشند، همچنین نحوه تخلیه دیگ دستی بوده و از طریق فرمان نصب شده این عمل میسر می گردد.