دستگاه نشاکار از ادوات و تجهیزات مورد نیاز کشاورزی مکانیزه است که در کاشت نشاء گیاهان مختلف مورد استفاده قرار می گیرد. در پروسه نشاکاری، ابتدا گیاهان را در نواحی ویژهای از مزرعه و یا در ظروف کشت خاص پرورش می دهند و هنگامی که جوانه ها به گیاهان کوچک یا نشا تبدیل شدند، به مکان کاشت اصلی منتقل می شوند.
پروسه نشاکاری اگر با دست انجام شود بسیار زمانگیر و پر زحمت است و به همین دلیل بسیاری از کشاورزانی که زمین های وسیعی دارند ترجیح می دهند با خرید دستگاه نشاکار، راندمان و سرعت کار خود را افزایش دهند. نشاکار دستی و نشاکار ماشینی دو نوع پرکاربرد این وسیله هستند. به طور کلی مزایای تولید نشا عبارتند از:
انواع دستگاه نشاکار
انواع نشا کارهای زیر، قیمت و ویژگی های متفاوتی دارند که کشاورزان یا مزرعه داران بر اساس هزینه های پیش بینی شده خود، می توانند آنها را خریداری کنند.
نشاکار دستی
نشاکار دستی یکی از محبوب ترین ادوات کشاورزی باغداران است، به دلیل قیمت پایین، کاربرد راحت و جابه جایی آسان. به نشاکار دستی، نشاکار راهرونده نیز می گویند. در این نوع نشاکار که به شکل یک لوله بلند است، کشاورز همانطور که راه می رود در یک ردیف نشاها را به صورت دستی از درون لوله نشاکار به مکان کاشت هدایت می نماید و دستگاه نشاکار آن را در عمق مورد نظر قرار داده و تثبیت می کند و در نهایت کاشت نشا را به پایان می رساند. نشاکار دستی کوچک و سبک بوده و امکان جابه جایی راحت تری دارد. دستگاه نشاکار دستی گوجه فرنگی از پرکاربردترین نوع این وسیله است.
انواع نشاکار دستی
نشاکار ماشینی
به نشاکار ماشینی، نشاکار موتوری یا نشاکار سوار شونده هم می گویند. در نشاکار موتوری، کارگر سوار دستگاه شده و آن را روشن می نماید و با حرکت دستگاه عمل کاشت نشا انجام می شود.
نشاکار دو ردیفه آترانس
از نشاکار دو ردیفه آترانس در کاشت های متراکم (که در آن عملیات نشاکاری با دستگاه های معمولی سخت است) استفاده می شود. در کاشت متراکم فاصله بین پشته ها کمتر از پنجاه سانتی متر است؛ مانند کاشت نشای گوجه فرنگی و فلفل.
دستگاه نشاکار عمیق کار
به نشاکار عمیق کار، نشاکار ردیف کار هم می گویند، نشاکار عمیق کار امکان اتصال به تراکتور را دارد. از ویژگی های آن امکان کاشت نشاها به صورت یکنواخت در ردیف ها است و برای کاشت نشاهای حبوبات مثل نخود و لوبیا استفاده می شود.
دستگاه انتقال نشا
به دستگاه انتقال نشا ربات انتقال نشا نیز می گویند. دستگاه انتقال نشا بیشتر جهت کاشت گیاهانی با رشد دو مرحله ای به کار می رود.
مزایای استفاده از دستگاه نشاکار
در صنعت کشاورزی و باغبانی مزایای استفاده از دستگاه نشاکار بسیار زیاد است، از جمله می توان به موارد زیر اشاره کرد:
در کاشت چه محصولاتی می توان از دستگاه نشاکار استفاده کرد؟
طرز کار دستگاه نشاکار بسیار راحت است. جهت کاشت انواع مختلف قلمه ها و نشاها می توان از دستگاه نشا کار استفاده کرد. یکی از مهم ترین محصولات برنج است. کاشت نشای برنج در شالیزارها از کاشت دیگر نشاها سخت تر است و هم چنین نشاها باید در ردیف های کاملا منظم کاشته شود و سرعت کاشت هم بسیار مهم است. بنابراین دستگاه نشاکار شالی و برنج بسیار پرکاربرد است.
مکانیزه کردن کاشت نشاها باعث سود دهی بیشتر و بالا رفتن کیفیت این محصول می شود. دستگاه نشاکار، در کاشت انواع صیفی جات و سبزیجات از جمله فلفل، گوجه فرنگی، بادمجان و هم چنین کاشت نشاهای حبوبات از جمله نخود ولوبیا هم کاربرد دارد که به آن دستگاه نشاکار صیفی می گویند.